Βρέθηκε ο ναός των “Ελευσίνιων Μυστηρίων”

Την προσοχή των ειδικών, απ΄όλον τον κόσμο, προσελκύει το μοναδικό στο έδαφος της Ρωσίας και των χωρών της ΚΑΚ αρχαίο ιερό, αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα, που ανακαλύφθηκε στο χωριό Βέστνικ, στη χερσόνησο του Ταμάν, στα βόρεια παράλια του Ευξείνου Πόντου. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα , στο ναό, που αποδείχθηκε κατά πενήντα χρόνια παλαιότερος του Παρθενώνα, διεξάγονταν μερικές από τις πιο μυστηριώδεις και σημαντικές τελετές της αρχαιότητας, τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Κατά τη γνώμη των ειδικών ανάλογο αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού μνημείου μπορεί να είναι ίσως το παγκοσμίως γνωστό Stonehenge στην Αγγλία.

Ο διδάκτωρ ιστορικών επιστημών Νικολάι Σούνταρεφ, επικεφαλής της αποστολής Ανατολής-Βοσπόρου του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος ανακάλυψε το ναό, τώρα είναι περιζήτητος, αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ της greek.ruvr.ru. Ο ρώσος επιστήμονας έχει ήδη επισκεφθεί τους συναδέλφους του στη Γερμανία και ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ιταλία.

Ο κ. Σούνταρεφ είναι πεπεισμένος, ότι οι περαιτέρω ανασκαφές θα επιβεβαιώσουν ότι το κτίριο που αποκαλύφθηκε είναι μόνο ένα μέρος ενός μεγάλου λατρευτικού συγκροτήματος. Κατασκευασμένο με όλους τους κλασικούς αρχαιοελληνικούς κανόνες, το μεγαλειώδες, για την εποχή του, κτίσμα θα μπορούσε να ανεγερθεί μόνο με τη συμμετοχή της ανώτατης εξουσίας του Βασιλείου του Βοσπόρου, σημειώνει ο επιστήμονας.

«Κατέστη αμέσως σαφές, ότι αυτό το κτίριο είναι μια ασυνήθιστη δημόσια κατασκευή. Δηλαδή, οικοδομήθηκε όχι με ιδιωτικούς πόρους, αλλά με χρήματα του κράτους ή της κοινότητας, με καλούς αρχιτέκτονες και λαξευτές πέτρας, με προσεκτική προσαρμογή των λίθων. Ακόμη και τώρα, είναι δύσκολο να τοποθετήσεις το μαχαίρι ανάμεσά τους. Όλα έγιναν χωρίς τη βοήθεια μεγάλων λεπίδων, που τότε δεν υπήρχαν, αλλά μικρών κοπιδιών. Πολύ προσεκτική και ποιοτική εργασία», σημειώνει ο Ρώσος αρχαιολόγος.

Οι περαιτέρω ανακαλύψεις, μεταξύ των οποίων το ιερό και το άγαλμα, που απεικονίζει τη θεά Δήμητρα, η οποία κρατά στους ώμους την κόρη της, Περσεφόνη, επιβεβαίωσαν ότι το συγκρότημα του ναού ήταν αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική θεά της γονιμότητας και της γεωργίας.

ΤΑ  ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΡΜΗΣ - ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ/ O Δίας, με τον οποίο η Θεά Δήμητρα είχε συλλάβει την Κόρη, διέταξε τον Ερμή να κατέβει στον Άδη και να ανεβάσει την Περσεφόνη από τον Κάτω στον Επάνω Κόσμο

Τα Ελευσίνια Μυστήρια εισήχθησαν κατά το έτος 1350 π. Χ. μαζί δε εισήχθη στη περιοχή της Αττικής και η λατρεία της θεάς Δήμητρας. Τα Ελευσίνια Μυστήρια εχρησίμευαν τρόπον τινά σαν γέφυρα μεταξύ Θεού και των ανθρώπων δια των οποίων συμβολικά αποκαλύπτονται οι θελήσεις του Θεού και διά των οποίων οι μυούμενοι σ’ αυτά εξησφάλιζαν την μετά θάνατον ευδαιμονία και ψυχικήν ηρεμία. Να τι λέγει ο Πίνδαρος «Μακάριος όστις ιδών τα υπό την γην εις την Ελευσίνα διότι γνωρίζει το τέλος του βίου του και υπό του Θεού δοθείσαν εις τον άνθρωπον αρχήν».

Το τυπικό των Ελευσινίων Μυστηρίων στηριζόταν επί του τραγικού μύθου της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Ο μύθος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια διατύπωση της τελετής της βλαστήσεως. Έτσι με το χαρμόσυνο ανέβασμα της Περσεφόνης πάνω στη γη, στην αγκαλιά της μάνας της Δήμητρας, από το βασίλειο του Πλούτωνα, στον Αδη, έδωσε πάλι την χαρά και την καρποφορία στην ιερή γη της Ελευσίνας και οι κάτοικοί της για ευγνωμοσύνη προς την ευεργέτιδα έκτισαν ναον.

Η Δήμητρα και η Περσεφόνη έκαναν τον Τριπτόλεμο πρώτο Ιεροφάντη και του έδωσαν το ιερό Δημητριακό καρπό και τον επεφόρτισαν να διδάξει στους ανθρώπους την τέχνη της καλλιέργειας.

Σ’ αυτή την ιερή γη της Ελευσίνας γεννήθηκε ο Μέγιστος των τραγικών ποιητών των αιώνων, ο ΑΙΣΧΥΛΟΣ. Η καταγωγή του και η ανατροφή του εις την Ελευσίνα ερμηνεύουν καθαρώτατα την θρησκευτική ιδιοσυγκρασία, το θείο πάθος και το υψηλόν της μεγάλης του ποιήσεως.

Με στοιχεία και απo www.ana-mpa.gr