Ιταλία: Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Επιτέλους! Την 20η Μαίου 2016 -Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού- θα εορτασθεί στην Ιταλία με μία σειρά σημαντικών εκδηλώσεων από την ομογένεια και την παρουσία εκπροσώπων της Βουλής και της ΓΓΑΕ!

Η Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού και στην Αθήνα, Πλατεία Συντάγματος, με την αιγίδα της Ομογένειας Ιταλίας, 20 Μαΐου 2016

Φέτος, 20 Μαϊου 2016, θα διεξαχθεί στη Νάπολη, αναγνωρισμένη πόλη του διαχρονικού Ελληνισμού, η Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού!

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού,  βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συλλογής υπογραφών των συναρμοδίων υπουργών, για το Νομοσχέδιο (ή κατ΄άλλους το προεδρικό Διάταγμα)  που θα καθορίζει τα σχετικά με την ανακήρυξη της 20ης Μαΐου ως Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη προγραμματιστεί και βρίσκονται στη φάση της τελικής επεξεργασίας, τελετές και εκδηλώσεις στην Ιταλία, με τη συμμετοχή Δήμων, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, Ιταλικών Πανεπιστημίων κλπ.

(Βλέπε  κατωτέρω σχετικό Πρόγραμμα -ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ και Il Greco fa testo)

13022258_1245330965481424_937027050_n (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

IL GRECO FA TESTO

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ:

Έγκυρες πηγές της Ιταλικής Ομογένειας εκφράζουν την ελπίδα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Αθήνα να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις 20 Μαΐου ώστε οι σχετικές εορταστικές τελετές να μην γίνουν “εν κενώ”, δηλαδή να εορτάζεται η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού δίχως να έχει θεσμοθετηθεί επισήμως από την ελληνική Κυβέρνηση με Νόμο ή Με Προεδρικό Διάταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΟΕΚΑΙ πριν από δύο χρόνια, με την παρουσίαση της προτάσεως στην Διαρκή Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής από τον π. Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γιάννη Κορίνθιο και έγινε αποδεκτή ομοφώνως από όλα τα κόμματα.