Τι γίνεται με τα ομόλογα των Ομογενών; – Ερώτημα της Pan-Hellenic Post στο υπουργείο Οικονομικών

Ένα καίριο ερώτημα κρέμεται στα χείλη πολλών ομογενών, από τις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής και τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία και την Νότιο Αφρική. Τι θα γίνει με τα ομόλογα που είχαν αγοράσει και που με το «κούρεμα» έχασαν σχεδόν το σύνολο των κερδών τους, κάποιοι και από το αρχικό κεφάλαιο;

Στο ερώτημα αυτό, απάντηση δεν φαίνεται να δίνει το υπουργείο οικονομικών στο οποίο απευθύνθηκε χθες η Pan-Hellenic Post, με ειδικό ερώτημα.

Η εφημερίδα μας ρώτησε το αρμόδιο υπουργείο τι σκέπτεται να κάνει με τα ομόλογα των ομογενών που έχουν «κουρευτεί». Ήδη, επισημάναμε στο ερώτημα, έχει ληφθεί κάποια μέριμνα, ή τελοσπάντων βρίσκεται στα σκαριά απόφαση να ελαχιστοποιηθεί η «χασούρα» συγκεκριμένων ομάδων όπως είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Το ερώτημα

Το ερώτημα που η εφημερίδα μας έστειλε στην αρμόδια του Υπουργείου Οικονομικών, έχει ως εξής:

“Αγαπητή κ…

Η Panhellenic post (www.panhellenicpost.com) είναι διαδραστική ηλεκτρονική εφημερίδα που απευθύνεται στον Απόδημο Ελληνισμό όπου γης.

Στα πλαίσια αυτά, και ενεργώντας για λογαριασμό πολλών ομογενών αναγνωστών μας που μας υποβάλλουν παρόμοιο ερώτημα, θα παρακαλούσαμε θερμά να μας ενημερώσετε εάν υπάρχει συζήτηση ή σκέψη για την τύχη των Ομογενών κατόχων Ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, όπως γίνεται κάποια συζήτηση με το Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου.

Θα υπάρξει κάποια πρόνοια για την επιστροφή των οικονομιών των Ομογενών στις τιμές κτήσης;

Μετά τιμής

Χρήστος Μαλασπίνας

Δημοσιογράφος”

Εξάλλου χθες, Μεγάλη Τρίτη, πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο της συνάντησης της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής με τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.
Την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι των ομολογιούχων συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρο Χριστοδούλου και τον υπεύθυνο του γραφείου του υπουργού Γιώργο Παλαιοδήμου.

Οι ομολογιούχοι διεκδικούν την απόλυτη επιστροφή των οικονομιών τους στις τιμές κτήσης, ωστόσο ήδη από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τους έχει αποσαφηνισθεί πως το θέμα τους θα το χειρισθεί η νέα κυβέρνηση.

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή των ομολογιούχων θα έχει επίσης συνάντηση στην Ιπποκράτους και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο θα ενημερώσει για την επικείμενη κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεων ακυρώσεως των Πράξεων Υπουργικού Συμβουλίου με τις οποίες εγκρίθηκε το PSI.

Στο θέμα των ομολόγων που «κουρεύτηκαν» παρενέβη χθες η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη. Σε δήλωσή της υποστήριξε ότι «αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδας είναι ότι όχι, απλώς, υπήρχαν χρήματα, αλλά επειδή τα χρήματα αυτά δεν τα αξιοποίησαν, αυτά που είχαν ως αποθεματικό μετατράπηκε σε ομόλογα και με το κούρεμα ο οργανισμός έχασε 25 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για προωθητικές ενέργειες του ΕΟΤ».

Ερώτημα εάν προτίθεται και πώς να συνδράμει τους ομογενείς κατόχους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στο αίτημά τους να μην υποστούν το σύνολο της ζημιάς –για την οποία δεν φταίνε- έκανε και στην βουλευτή της ΝΔ κυρία Όλγα Kεφαλογιάννη, η PanHellenic Post.