21 χρόνια φυλακή για φόνο ομογενή στην Αυστραλία

Κάθειρξη 21 χρόνων σε αρχηγό συμμορίας μοτοσικλετιστών, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του ομογενή. Ο άτυχος ομογενής ανήκε σε αντίπαλη συμμορία.

Πρόκειται για τον Μαχμούντ Χαβί, ηγέτη της συμμορίας «Κομαντσέρο», που σκότωσε σε αιματηρό επεισόδιο τον Αντώνη Ζέρβα, αδελφό του Πίτερ Ζέρβα, που ήταν αρχηγός της αντίπαλης συμμορίας «Hell’s Angels».

Ο καυγάς στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, το Μάρτιο του 2009, όπου βρήκε τραγικό θάνατο και ο 29χρονος ομογενής, έγινε μεταξύ 20 μελών των δύο συμμοριών και κράτησε πάνω από 10 λεπτά, μέσα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Και άλλη δίκη

Στο μεταξύ, διεξάγεται και άλλη δίκη, με επίκεντρο και πάλι τη δολοφονία νεαρού ομογενή. Η δίκη διεξάγεται   στο Ανώτατο Δικαστήριο Βρισβάνης. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο 21χρόνων Callum Joseph Keys που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον 21χρονο ομογενή, Φίλιππα Χαλιπίλη, μαχαιρώνοντάς τον, στην πίστα του κλαμπ Alexandra Hills, στις 2 Μαΐου του 2009.

Ο Keys ομολόγησε την ενοχή του, αλλά απέρριψε το κατηγορητήριο του εισαγγελέα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για δολοφονία αλλά για ανθρωποκτονία.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος, μετά το διαπληκτισμό που είχε πάνω στην πίστα με τον Χαλιπίλη, πρόθεσή του ήταν να τραυματίσει τον 20χρονο νέο, αλλά όχι να τον σκοτώσει. Ο Keys είπε ότι ο Χαλιπίλης έκανε κάποια απότομη κίνηση και στην ουσία καρφώθηκε πάνω στο μαχαίρι που κρατούσε απειλητικά ο κατηγορούμενος.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, λίγο πριν το φονικό τόσο ο Χαλιπίλης όσο και ο κατηγορούμενος βρισκόντουσαν στην πίστα του μπαρ μαζί με άλλους θαμώνες και χόρευαν. Στη συνέχεια, ξέσπασε καυγάς και πριν ακόμα καλά-καλά οι θαμώνες διαπιστώσουν τι συνέβη ο Κeys είχε αρπάξει τον Χαλιπίλη και του έκανε «κεφαλοκλείδωμα». Λίγα δευτερόλεπτα μετά οι μάρτυρες είδαν τον Χαλιπίλη να κείτεται στο πάτωμα και ο Keys είχε εξαφανιστεί.

Στη συνέχεια, οι μάρτυρες ανέφεραν ότι προσπάθησαν να δουν τι είχε πάθει ο Χαλιπίλης που εκείνη τη στιγμή κείτονταν μπρούμυτα στο πάτωμα και όταν γύρισαν το σώμα του άτυχου νέου διαπίστωσαν ότι είχε μαχαιρωθεί και ήταν πνιγμένος στο αίμα.

Λίγη ώρα αργότερα ο Keys που είχε πλέον φύγει από το μπαρ δέχθηκε τηλεφωνήματα από φίλους του, θαμώνες του μπαρ που είδαν την συμπλοκή, αλλά δεν είχαν καταλάβει τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο κατηγορούμενος ερωτήθηκε από τους φίλους του αν ήξερε τι συνέβη ή αν είχε αυτός μαχαιρώσει τον Χαλιπίλη και αυτός αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στον φόνο.

Στοιχεία από http://au.greekreporter.gr/?p=5636 και http://www.ana.gr/