Αποτυχημένη η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα

Ο πύραυλος λίγο πριν συντριβεί (φωτογραφία Google.gr)

Την είδηση οτι η προσπάθεια της Βόρειας Κορέας, να θέσει σε τροχιά έναν μετεωρολογικό δορυφόρο μέσω εκτόξευσης ενός πυραύλου, απέτυχε μετέδωσε το βορειοκορεατικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA. “Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας εκτόξευσε τον (πύραυλο που μετέφερε τον) δορυφόρο Kwangmyongsong-3 στις 07:38:55 την Παρασκευή. Ο δορυφόρος γεωπαρατήρησης δεν κατάφερε να τεθεί σε τροχιά”, ανέφερε το KCNA. Όπως προσθέτει το βορειοκορεάτικο πρακτορείο “επιστήμονες, τεχνικοί και ειδικοί επαληθεύουν την αιτία της αποτυχίας”.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα υπουργό Άμυνας Ναόκι Τανάκα, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα πέταξε για περίπου 1′ πριν να συντριβεί και το γεγονός αυτό δεν είχε καμιά συνέπεια στο έδαφος της Ιαπωνίας. Η αποτυχία της εκτόξευσης για να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά από τη Βόρεια Κορέα είναι η δεύτερη μετά από εκείνη του 2009.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την “αποτυχημένη” εκτόξευση ενός πυραύλου στην οποία φέρεται να προέβη η Βόρεια Κορέα σήμερα “προκλητική ενέργεια”, η οποία συνεπάγεται την περαιτέρω απομόνωσή της και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Για παραβίαση απόφασης του Σ.Α. του ΟΗΕ κάνει λόγο η Ρωσία.

Το Πεκίνο κάλεσε σήμερα σε “ηρεμία” και “αυτοσυγκράτηση” μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, που θα έθετε σε τροχιά ένα δορυφόρο γεωπαρατήρησης, μια εκτόξευση που χαρακτηρίστηκε “πρόκληση” από τη διεθνή κοινότητα.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΜΠΕ