Πάσχα στο πολύπαθο Αρκαδικό Χωριό

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πάσχα στο Αρκαδικό Χωριό! Η φωτογραφία που μας έστειλε το ζεύγος Δελληγιάννη από το Ομογενειακό χωριό, είναι σημαντική, όχι μόνο διότι έσπευσαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Panhellenic Post και να μας στείλουν  φωτογραφία από τον οβελία, αλλά, κυρίως, γιατί το Αρκαδικό χωριό “έχει τη δική του ιστορία”!

Πρόκειται για την εκδοχή, δηλαδή, ενός Ομογενειακού χωριού στην γενέτειρα, όπου θα το κατοικούν (μόνιμα ή παροδικά) ομογενείς παλιννοστήσαντες.  Το πείραμα, το πρώτο του είδους, δεν πέτυχε απόλυτα.  Αιτία η αδυναμία (;) της ελληνικής δημόσιας διοίκησης να ανταποκριθεί  στις υποχρεώσεις της.  Αποτέλεσμα; Οι μεν ομογενείς να έχουν καταβάλει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων για την αγορά των σπιτιών στα οποία και διαμένουν, οι δημόσιοι, όμως, χώροι του χωριού, να παραμένουν, εδώ και χρόνια, ημιτελείς (στην καλύτερη περίπτωση, γιατί κάποιες στοιχειώδεις εγκαταστάσεις δεν έχουν ξεκινήσει ποτέ).

Μιλάμε για μιά περιπέτεια που ξεκίνησε το 1986 και έκτοτε… καλά κρατεί! Το θέμα το επαναφέρουμε στο προσκήνιο όχι διότι ελπίζουμε πλέον ότι μπορεί να επιλυθεί, αλλά γιατί πρόσφατα διαβάσαμε ότι παρόμοια επιθυμία και απόφαση κάποιων ομογενών μας, βρίσκεται στα σκαριά. Εμείς θα πούμε: Ας έχουν το νού τους…

Σε ότι αφορά ειδικότερα το Αρκαδικό Χωριό, κύρια  υπεύθυνη του όλου σκανδάλου είναι η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας Οικισμού και Στέγασης («ΔΕΠΟΣ»), η οποία το 1986, αφού εισέπραξε τα χρήματα των ομογενών για τη δημιουργία ενός πρότυπου «ομογενειακού χωριού», τα κατασπατάλησε σε αλλότριους σκοπούς, εγκατέλειψε τελικά το πρόγραμμα, κήρυξε πτώχευση και άφησε τους ομογενείς στην …ατυχία τους. Τώρα, οι τελευταίοι, διαμένουν τα καλοκαίρια (αλλά ορισμένοι και τους χειμώνες) σε έναν τριτοκοσμικό τόπο δίχως της κατάλληλες υποδομές, σε έναν οικισμό με ελλιπές οδικό δίκτυο, αφού πολλοί δρόμοι δεν έχουν ασφαλτωθεί, δίχως σωστά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, χωρίς επαρκή φωτισμό, αφού η ΔΕΠΟΣ αθέτησε την συμφωνία που είχε γίνει εξαρχής και δεν διέθεσε τα απαραίτητα κονδύλια.

Τριάντα Ομογενείς προπλήρωσαν οικόπεδα αξίας τριών εκατ. ευρώ  και δεν τους έχει αποδοθεί ακόμη (!) η περιουσία τους σε κατάσταση λειτουργική και ευπρεπή σε ό,τι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους.  Εάν είχε γίνει ομαλά η δόμηση στα 200 οικόπεδα, τα οποία έχουν πουληθεί σε Αποδήμους, η επένδυση αυτή θα απέφερε ποσό ύψους ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα…

Δεν θα εξιστορήσουμε εξ  αρχής τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ομογνεών για να δουν να ολοκληρώνεται όπως πρέπει το χωριό τους. Ο φάκελλος, ευμεγέθης και πονεμένος, βρίσκεται στα χέρια των κατοίκων του χωριού και στη διάθεση του οποιουδήποτε θέλει να μάθει γιατί όλες οι προσπάθειες να προσελκυστούν ομογενειακά επενδυτικά κεφάλαια στη γενέτειρα απέβησαν… των συφοριασμένων, όπως θα έγραφε ο Καβάφης.

Χριστός Ανέστη, φίλοι ομογενείς κάτοικοι του Αρκαδικού Χωριού. Το ότι μετά όσα τραβήξατε (και τραβάτε) από την ελληνική Πολιτεία, εσείς έχετε το κουράγιο και γιορτάζετε την …Ανάσταση, να το γλεντάτε και να ατενίζετε με αισιοδοξία το γαλάζιο της θάλασσας, δεν ξέρω αν είναι για βραβείο Γκίνες, για πρώτο θέμα, όμως, στην Panhellenic Post, σίγουρα προκρίνεται!

Άλλωστε το έχουμε διακηρύξει: Την εφημερίδα ΣΑΣ τούτη τη γράφετε ΕΣΕΙΣ…

Ονόματα δεν ξέρουμε, γιατί δεν μας εστάλησαν. Διακρίνουμε μόνο (δεύτερο ζευγάρι από αριστερά) το ζεύγος  Δεληγιάννη, ομογενείς από τη Γερμανία.