Βενιζέλος: Όχι στις προσδοκίες που δεν ισχύουν

«Έχω κάνει σκληρή αυτοκριτική όσο κανένας. Ο υπαίτιος της καταστροφής του 2009 θα ζητήσει ποτέ συγνώμη; Ούτε σήμερα ο κ. Σαμαρας δεν είπε μια κουβέντα αυτοκριτικής για όσα έγιναν ως το 2009» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στα Γιάννενα.

«Όλες τις ιδέες που ο κ. Σαμαράς ανακαλύπτει όπως ο Κολόμβος την Αμερική τις έχουμε συμφωνήσει με τις τράπεζες. Κουβέντα δεν έκανε ο κ. Σαμαράς για τις προτάσεις μας για την κοινωνία και την οικονομία. Η πρόταση Σαμαρά για φορολογική αμνηστία είναι επικίνδυνη. Ο κ. Σαμαράς μιλάει για νέο φορολογικό σύστημα αλλά δεν εξηγεί γιατί έφυγε από τον εθνικό διάλογο. Ο κ. Σαμαρας ξέρει τον αγώνα που έδωσα για τους μικροομολογιούχους, αλλά κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στη φάση αυτή από το να δημιουργείς μια προσδοκία που δεν ισχύει» πρόσθεσε, ενώ συνεχίζοντας την επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, υπογράμμισε ότι: «Ο κ. Σαμαράς προσβάλει τον Λ. Παπαδήμο και εμένα όταν λέει πως δεν θα κοπεί ο 13-14ος μισθός. Μα τα έχουμε ήδη διαφυλάξει! Και η πολιτική λογοκλοπή έχει τα όριά της κε. Σαμαρά».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ τόνισε «Εμείς μπορούμε να διασφαλίσουμε την απαγκίστρωση από το μνημόνιο, αλλά με ασφάλεια, σταδιακά. Λέω καθαρά ότι αν δεν αλλάξει το κλίμα, οι εκλογές δεν δίνουν λύση στο Εθνικό μας πρόβλημα. Ανάπτυξη σημαίνει να έχεις διαμορφώσει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να σταθεί η χώρα όρθια. Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας, για τη νίκη στις εκλογές, για την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ, για την Ελλάδα».

Με Λαγκάρντ

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΔΝΤ κυρία Λαγκάρντ. Αμέσως μετά δήλωσε:

«Η συζήτηση με την κ. Λαγκάρντ έγινε σε θετικό κλίμα, το οποίο διαμορφώνεται μετά την έγκριση του προγράμματος και την επιτυχή υλοποίηση του PSI. Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Συζητήθηκε η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος και η εντός των στόχων εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Έγινε αναφορά στην ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών και στη συνεργασία που έχουμε με το ΔΝΤ και τα άλλα μέλη της Τρόικας. Επισημάνθηκε πόσο σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κεφαλαιακής θωράκισης, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ανταποκριθούν στον αναπτυξιακό του ρόλο».