Οι Έλληνες της Γαλλίας καταψήφισαν Σαρκοζί (25%) σε β΄γύρο με τον Ολάντ (29%)

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με τον  Ολάντ να βρίσκεται στο 28,4% και τον Σαρκοζί στο 25,5%, οι Γάλλοι πάνε σε δεύτερο γύρο.  Το Γαλλικό πρακτορείο στις 20.12 ώρα Ελλάδας μετέδωσε προβλέψεις των μεγάλων ινστιτούτων για τα αποτελέσματα του α’ γύρου των προεδρικών.

Οι Έλληνες της Γαλλίας (περίπου  30.000 με 35.000 χιλιάδες)  στην πλειοψηφία τους «μαύρισαν» τον Νικολά Σαρκοζί για τη στάση του απέναντι  στην ελληνική οικονομική κρίση, σύμφωνα με ομογενείς με τους οποίους μίλησε η PanHellenic Post, αμέσως μετά τις εκλογές.

Ειδικότερα, το ποσοστό του Ολάντ του προέδρου του σοσιαλιστικού κόμματος κυμαίνεται, σύμφωνα με τα ινστιτούτα που πραγματοποίησαν δημοσκοπήσεις έξω από εκλογικά τμήματα, από 28-30%, ενώ του νυν προέδρου Σαρκοζί από 24-27,50% .

Της Μαρίνας Λεπέν της άκρας δεξιάς από 17-20,7%.

Του Ζαν-Λικ Μελενσόν της ριζοσπαστικής Αριστεράς από 10,5-13%.

Τα Ινστιτούτα Ipsos, Harris δίνουν στον κεντρώο Φρανσουά Μπαΐρού από 8,7-10% των ψήφων, σήμερα.

Σύμφωνα με το CSA, ο Ολάντ συγκέντρωσε σήμερα 29% των ψήφων. Ο Σαρκοζί 25%, η Λεπέν 17% και ο Μελενσόν 12%.

Ipsos: Ολάντ ως 30% , Σαρκοζί πέριξ του 24% , Λεπέν πέριξ του 19% , Μελενσόν ως 13% , Μπαϊρού πέριξ του 10%.

Harris: Ολάντ πέριξ του 28,5% , Σαρκοζί πέριξ του 27,5% , Λεπέν άνω και του 20% (20,7%), Μελενσόν πέριξ του 10,5%, Μπαϊρού πέριξ του 8,7% .

Η προσέλευση στις κάλπες υπολογίζεται στο 80%, την ώρα που το 2007 ήταν 83,77%, ενώ το 2002 ήταν 71,6%.

Στο μεταξύ μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα στο Παρίσι μεταδίδουν ότι “ο σοσιαλιστής Ολάντ κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών”, αλλά και ότι “εντύπωση προκαλεί το ποσοστό ψήφων 18,2% ως 20%”, που συγκέντρωσε η Μαρίνα Λεπέν της άκρας δεξιάς.

Για τρομερή «αποκήρυξη» του νυν προέδρου Νικολά Σαρκοζί κάνει, ήδη, λόγο το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Οι Έλληνες στη Γαλλία

Και ενώ αυτό είναι το κλίμα στη Γαλλία, ο απερχόμενος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί φαίνεται ότι εκτός από την απογοήτευση που γέμισε τους Γάλλους η θητεία του, «πλήρωσε» και τη στάση του απέναντι στην ελληνική οικονομική κρίση. «Ακόμη και Γάλλοι πολίτες νιώθουν πληγωμένοι από τη στάση του Προέδρου Σαρκοζί. Πιστέυουν ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο να πληγεί η Ευρώπη μέσω της διάλυσης της Ελλάδος, η οποία, δια του πολιτισμού της, αντιπροσωπεύει την βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Ευρώπη. Αισθάνονται ότι κάποιοι προσπαθούν να χτυπήσουν την παράδοσή μας», λέει στην PHP ο επί 32 χρόνια κάτοικος Γαλλίας Αναστάσιος Κοκκάλας, Ειδικός Επιστήμων.

«Είναι φυσικό» επισημαίνει, «οι Έλληνες κάτοικοι Γαλλίας να καταψήφισαν τον Νικολά Σαρκοζί ο οποίος τους απογοήτευσε με τη στάση που κράτησε εναντίον της Ελλάδος, στο πλευρό της κυρίας Μέρκελ. Ακόμη και ο Στρο Καν πριν ξεσπάσουν τα σκάνδαλα, είχε εκφραστεί κατά της πολιτικής του κ. Σαρκοζί στο θέμα της Ελλάδος και είχε προτείνει την απάλλειψη του χρέους της, που είναι ασήμαντο ποσόν για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό”, τονίζει ο κ. Κοκκάλας.

Η συνέντευξη του κ. Κοκκάλα και άλλες συνομιλίες με Έλληνες της Γαλλίας,  θα δημοσιευθούν αργότερα.