Κορυφώνεται η Μάχη στη Γαλλία

Ο Νίκολας Σαρκοζύ και  ο Σοσιαλιστής αντίπαλός του Φρανσουά Ολλάντ ανεβάζουν στροφές για τους έξι εκατομμύρια ψηφοφόρους που πήγαν στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών στην ακροδεξιά.

« Είναι σε μένα να πείσω τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου» είπε στην εφημερίδα  Liberation ο Ολλάντ, υποστηρίζοντας πως πολλοί από αυτούς στην πράξη ήταν αριστεροί ψηφοφόροι και στήριξαν την αντιμεταναστευτική  και αντιευρωπαϊκή πολιτική σε μια ψήφο διαμαρτυρίας.

Ο Ολλάντ και ο δεξιός Σαρκοζύ θα μονομαχήσουν στις  6 Μαϊου  με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν νικητή τον Σοσιαλιστή.

Αλλά και οι δύο υποψήφιοι γνωρίζουν ότι η τύχη βρίσκεται στα χέρια του 18% των ψηφοφόρων που ακολούθησαν την Μαρίν Λε  Πεν η οπία θέλει να διώξει το Ευρώ  και εναντιώνεται στην «Ισλαμοποίηση» της Γαλλίας.

Οι εκλογές ανέδειξαν τους φόβους της Γαλλίας για την παγκοσμιοποίηση και την κρίση για την εθνική της ταυτότητα.

Ο Oλλάντ  στην συνέντευξή του στην Liberation υποστήριξε πως η μάζα των ψηφοφόρων  του Εθνικού Μετώπου  ήταν μια έκφραση «κοινωνικής οργής» και ελπίζει πως είναι ικανός να φέρει  πίσω τα εκατομμύρια των δυσαρεστημένων.

Ακόμη είπε πως οι ψηφοφόροι ταύτισαν τον Σαρκοζύ με την ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε όλη την ήπειρο.

Ο Ολλάντ εναλλακτικά προτείνει να χαλαρώσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και να δώσει έμφαση στα μέτρα την ανάπτυξης για να ανακοπεί η αυξανόμενη ανεργία που φθάνει σήμερα τα τρία εκατομμύρια σε ένα πληθυσμό 65 εκατομμυρίων.

Ο Σαρκοζύ από την Κυριακή έχει ανεβάσει τους τόνους της δεξιάς ρητορικής για να προσελκύσει και αυτός τους ψηφοφόρους της Λε πέν.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο δεύτερο γύρο νικητή τον Σοσιαλιστή υποψήφιο με 56% και 44% αντίστοιχα στον Σαρκοζύ, εντούτοις η εφημερίδα Figaro στο πρωτοσέλιδο της θέμα υποστηρίζει πως  «η δεξιά πιστεύει ξανά ότι μπορεί να τα καταφέρει».

Η Μαρί Λε Πεν είπε πως θα πει την γνώμη της  στους ψηφοφόρους της αλλά δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο ενώ πιο πιθανό θεωρείται ακόμη να προτείνει λευκό.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δίνουν πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Εθνικού Μετώπου προτιμούν τον Σαρκοζύ αλλά πάνω από το ένα τέταρτο αυτών που είναι εργαζόμενοι και τους άρεσε η προστατευτική πολιτική στο εμπόριο της Λε Πεν θα μπορούσαν να γυρίσουν στον Ολλάντ.

Ο Σαρκοζύ επανέλαβε την υπόσχεσή του να «προστατεύσει τον Γαλλικό τρόπο ζωής»  με πιο αυστηρούς  νόμους στη φύλαξη των συνόρων, μείωση των μεταναστών και  ενίσχυση μια πολιτικής  «να αγοράζει κανείς Ευρωπαϊκά.»

Πάντως και οι δέκα προεδρικοί υποψήφιοι από την ακροδεξιά μέεχρι την άκρα αριστερά τάχθηκαν κατά της παγκοσμιοποίησης και ζήτησαν υψηλότερους φόρους στους πλούσιους.

Τα ποσοστά της ΛεΠεν την Κυριακή σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 10.4% του πατέρα της και πρώην ηγέτη του κόμματος, Ζαν Μαρι Λε Πεν  ο οποίος το 2002 νίκησε τους Σοσιαλιστές στον πρώτο γύρο και έχασε στη συνέχεια από το Ζακ Σιράκ στο δεύτερο γύρο.

Η Γαλλική αριστερά  δεν έχει κερδίσει εκλογές εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, αλλά η Γαλλία, βλέποντας την χαμηλή ανάπτυξη και την αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να δώσει την προεδρία στον Ολλάντ.

Ο Ολλάντ λέει πως ο Σαρκοζύ έχει παγιδεύσει τη χώρα σε ένα κατήφορο λιτότητας και ανεργίας ενώ ο Σαρκοζύ λέει για τον αντίπαλό του πως είναι άπειρος με αδύναμη θέληση και θα προκαλέσει  οικονομικό πανικό με τις ανεύθυνες προεκλογικές εξαγγελίες.

Με στοιχεία από Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Economist, Ρόιτερ.