Μπιλιράκης και Μαλόνε προωθούν ψήφισμα για το Σκοπιανό

Σ ύμφωνα με δημοσίευμα του “Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων”, ψήφισμα, με το οποίο παροτρύνεται η «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»  να συνεργαστεί με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, για τη διευθέτηση της διένεξης ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια σε σχέση με το θέμα της ονομασίας, κατέθεσαν οι συμπρόεδροι της βουλευτικής ομάδας προώθησης ελληνικών θεμάτων στο Αμερικανικό Κογκρέσο, Κώστας Μπιλιράκης και Carolyn Maloney (Φωτογραφία).

Όπως γράφει στο σχετικό άρθρο του ΑΠΕ η Διαμαντένια Ριμπά, επικαλούμενη την ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», το ψήφισμα ενθαρρύνει, επίσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν με τους εταίρους στην Ατλαντική Συμμαχία, προκειμένου να συνεχίσουν να ισχύουν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από προγενέστερες διασκέψεις κορυφής του ΝΑΤΟ αναφορικά με το ζήτημα της Νατοϊκής διεύρυνσης.

Υπενθυμίζεται ότι όπως γράψαμε πρόσφατα σε άρθρο μας, με τίτλο «Εγρήγορση για να μείνουν εκτός ΝΑΤΟ τα Σκόπια» (https://www.panhellenicpost.com/archives/4719), παρά τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, πως τα Σκόπια θα ενταχθούν μόνο εάν επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκολα Πόποφσκι, προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα ώστε να σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και να μην εμποδίσει στο μέλλον την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας του. Το θέμα έθεσε και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.  Παράλληλα, ο σκοπιανός αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον διεθνή μεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς, καθώς και με φιλοσκοπιανούς γερουσιαστές που και αυτοί έχουν εντείνει τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ώστε να ανοίξει στο Σικάγο ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Ομογενής βουλευτής κ. Μπιλιράκης επισημαίνει ότι «προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της συμμαχίας, αποφάσεις που αυτή έχει ήδη λάβει και συμφωνίες στις οποίες έχει προσχωρήσει, πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται σεβαστές και να μην επιτραπεί να παρακαμφθούν». Και προσθέτει: «Ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, θεωρώ το θέμα αυτό πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, πρέπει να εξετάσουν το θέμα της διεύρυνσης συνεκτικά και εντός των πλαισίων της συμμαχίας».

Από την πλευρά της η κ. Μαλόνι είπε πως το ψήφισμα στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την διευθέτηση του θέματος της ονομασίας και ενθαρρύνουν τα Σκόπια και την Αθήνα να καταλήξουν, το συντομότερο δυνατόν, σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

«Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εξετάζουν το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας και πιθανές αλλαγές στην σύνθεσή της, έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουνε ξανά αποφάσεις που λήφθηκαν σε προγενέστερες Νατοϊκές διασκέψεις κορυφής, σύμφωνα με τις οποίες θα σταλεί πρόσκληση για ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Συμμαχία, αμέσως μετά την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ