Το μετέωρο βήμα του ΣΑΕ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Ενώ σήμερα Σάββατο, 28 Απριλίου, πραγματοποιείται η Συνέλευση του ΣΑΕ Ωκεανίας, τη 1μμ., στο οίκημα της Αδελφότητας «Μεγάλου Αλεξάνδρου» στο Μάρικβιλ του Σίδνεϊ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις του προεδρείου με την ελληνική πολιτεία, από το ένα μέρος, και η διχογνωμία στο εσωτερικό του προεδρείου ΣΑΕ για την αλλαγή του Νόμου 3480/2006, από την άλλη, δίνουν την εικόνα ενός οργάνου σε αποσύνθεση.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη σημερινή Συνέλευση που συγκαλεί ο συντονιστής ΣΑΕ Ωκεανίας, κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, θα προσέλθουν, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες της Panhellenic Post, μόνο δύο μέλη, οι κ.κ. Χριστοδούλου και Δανάλης, ενώ κραυγαλέα θα είναι η απουσία των υπολοίπων έξι μελών (!), των Πήτερ Δεμερτζή, από την Αδελαϊδα, Ευάγγελου Κακκούλα, από το Περθ, Τζον Μπέλλας, από το Μπρισπέιν, Κυριάκου Δημητρακόπουλου και Δημήτρη Κανελλάκου, από τη Μελβούρνη και της Στέλλας Μπάρες από την Νέα Ζηλανδία.
Τα μέλη αυτά, διαφωνούν ως προς το γεγονός ότι ενώ νομικά, πολιτικά και ηθικά το ΣΑΕ βρίσκεται αυτή την ώρα κυριολεκτικά ξεκρέμαστο, με ένα προεδρείο η θητεία του οποίου παρατείνεται συνεχώς με νομοθετικές ρυθμίσεις, εντούτοις το ίδιο το Όργανο καμώνεται πως όλα έχουν καλώς και, μάλιστα, όπως διακήρυξε χθες στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», ο κ. Αγγελόπουλος, «το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού προτίθεται στη συνέχεια του έτους, ακόμα κι αν δεν υπάρξει η απαραίτητη συνδρομή από την ελληνική Πολιτεία, να προχωρήσει μόνο του στις περιφερειακές συνελεύσεις και έπειτα στην παγκόσμια συνέλευση». (Άρα και στην «πραξικοπηματική» εκλογή νέου Προέδρου;)
Μάλιστα, ο κ. Αγγελόπουλος πρόσθεσε ότι στην τελευταία σύσκεψη του προεδρείου (στη Θεσσαλονίκη 31 Μαρτίου 2012) συζητήθηκε εκτενώς η τροποποίηση του νόμου 3480. «Αυτός ο νόμος δεν εξυπηρέτησε το ΣΑΕ και, γενικά, την Ομογένεια. Εμείς ζητούμε την αλλαγή του. Το κείμενο με τις εισηγήσεις μας παραδόθηκε στον γενικό διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Πέτρο Παναγιωτόπουλο, και θα δοθεί και στα κόμματα» είπε ο κ. Αγγελόπουλος.
Ωστόσο, βέβαιο είναι ότι το κείμενο με τις εισηγήσεις του προεδρείου για την αλλαγή του Νόμου 3480/2006, που παραδόθηκε στην κυβέρνηση, δεν εκφράζει όχι τα Περιφερειακά Συμβούλια, τα οποία το αγνοούν, αλλά ούτε καν όλα τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ!
Αντίθετα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Panhellenic Post, η Γραμματέας Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου διαφωνεί κάθετα με τις προτεινόμενες αλλαγές, ενώ δύο ακομη μέλη, ο συντονιστής χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ. Ιβάν Σαββίδης και ο εκπρόσωπος της ΠΣΕΚΑ κ. Fillip Christopher, ο μεν πρώτος αν και έφθασε στη Θεσσαλονίκη απέφυγε επιδεικτικά να συμμετάσχει στη συζήτηση ενώ ο κ. Κρίστοφερ δεν ήλθε καν στην Ελλάδα. Ομοίως με σημασία ήταν και η απουσία, από τη Συνδιάσκεψη, του Συντονιστή Αφρικής κ. Χάρη Γκουβέλη σε επικριτική επιστολή του οποίου αναφέρεται ότι «το ΣΑΕ δεν δύναται να βγει ούτε στο σφυρί ούτε στη ζητιανιά»..
Ο συντονιστής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κ. Νικηφόρος Νικολαϊδης, με επιστολή του κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να συμπράξει στην διάλυση του ΣΑΕ, κάνει λόγο για ελλείψεις στις προτάσεις όπως, ενώ αναφέρει ότι γίνεται μεν αναφορά στη συμμετοχή απλών ομογενών στο ΣΑΕ δεν γίνεται, όμως, καμμία μνεία για τις Οργανώσεις κάτι που, όπως αναφέρει «θα καταστήσει φτωχότερο το θεσμό». Αναφορικά με την αυτοχρηματοδότηση ο κ. Νικολαϊδης υποστηρίζει ότι «είναι απαραίτητη η σωστή λειτουργία και ως εκ τούτου η εξυπηρέτηση των ομογενών».
Εκείνο που, επίσης, ξενίζει, είναι η σπουδή του προεδρείου του ΣΑΕ παραδώσει το κείμενο των προτάσεων για αλλαγή του σχετικού νόμου σε μία κυβέρνηση η οποία αποχωρεί και θα την διαδεχθεί νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.
Επιπροσθέτως, οι προτεινόμενες από το –υπόλοιπο- προεδρείο αλλαγές παρά τον εντυπωσιακό τίτλο «Για ένα Αυτοδύναμο, Ανεξάρτητο και Αποτελεσματικό Συντονιστικό Όργανο του Οικουμενικού Ελληνισμού» και με έμφαση στην αυτοχρηματοδότηση του Οργάνου, είναι μία πρόχειρη συρραφή «καλών –ενδεχομένως- προθέσεων», αλλά «αναποτελεσματικών ρυθμίσεων», που αν ποτέ ήθελαν υλοποιηθούν θα αποτελούσαν το πιστοποιητικό ενός προαναγγελθέντος «θανάτου» της οργανωμένης Ομογένειας.
«Αν διαλυθεί το ΣΑΕ τώρα, δεν πρόκειται οργανωθεί πάλι η ομογένεια ούτε σε 400 χρόνια», έλεγε στην Panhellenic Post πολιτικό πρόσωπο με προϋπηρεσία και δράση στο χώρο της ομογένειας. «Είναι βέβαιο ότι ορισμένοι, ακόμη και στην Αθήνα, είναι βαλτοί για να διαλύσουν το θεσμό. Μισούν την ομογένεια, αν και προέρχονται από τις τάξεις της», πρόσθεσε με σθεντωρία τη φωνή.
Το ίδιο πρόσωπο, αναφερόμενο στα περί αυτοχρηματοδότησης του ΣΑΕ, υποστήριζε ότι «η ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να απαρνηθεί το Συνταγματικό της ρόλο να μεριμνά για τους Απόδημους» ούτε είναι δυνατόν, πρόσθεσε, «να λέμε να βάλουν όλα τα χρήματα οι ομογενείς. ’Αλλο είναι να πούμε ότι είκοσι-τριάντα εύποροι ομογενείς θα καλύψουν ένα μέρος από τις δαπάνες και το υπόλοιπο η ελληνική κυβέρνηση και άλλο να λέμε ότι είναι δυνατόν απο το 5δόλαρο ή το 20δόλαρο του ομογενή να συντηρηθεί ο θεσμός».
Πάντως, ακόμη και από μία απλή ανάγνωση του πονήματος «προτάσεις για τη τροποποίηση του Νόμου 3480» που κατέθεσε ήδη το προεδρείο στην ΓΓΑΕ, προκύπει ότι το προεδρείο βρίσκεται μακριά από την ουσία του όλου θέματος. Π.χ., ζητείται στον νέο Νόμο να γίνει σαφής επεξήγηση των όρων «συμβουλευτικό» και «γνωμοδοτικό» όργανο διότι, όπως αναφέρουν, η έλλειψη σαφήνειας στο Νόμο του 2006 δημιούργησε προβλήματα. Παραγνωρίζουν, όμως, ότι εκείνο που πραγματικά είναι προβληματικό, είναι το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις μόλις έπαιρναν στα χέρια τους σε επίσημη Τελετή στη Βουλή την ετήσια Έκθεση με τις προτάσεις, τις γνώμες κλπ του ΣΑΕ, τις πετούσαν κατευθείαν στο… καλάθι των αχρήστων!
Επίσης, καταθέτουν κάποιες «ιδέες» για πιθανή αυτοχρηματοδότηση καμία, όμως, για το πως θα οργανωθεί ένα σύστημα ελέγχου και διαχείρισης των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν. «Εδώ η Πολιτεία δεν μπόρεσε να βρει άκρη με τους οικονομικούς απολογισμούς, ορισμένους από τους οποίους ακόμη τους αναζητεί, και θα βρουν άκρη απλοί ομογενείς οι οποίοι θα θέλουν –δικαίως- να ξέρουν που και γιατί πήγε το 5δόλαρό τους;» αναρωτήθηκε ομογενειακή πηγή που συνομίλησε με την Panhellenic Post.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ.Ολγα Σαραντοπούλου κατέθεσε επιστολή στο προεδρείο με την οποία εκφράζει τις κάθετες αντιρρήσεις της με το κείμενο που παρουσιάστηκε .
Η κυρία Σαραντοπούλου υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος του ΣΑΕ να εκλέγεται μόνο από τα 49 μέλη των Συντονιστικών Συμβουλίων των Περιφερειών και αναρωτιέται εάν τα υπόλοπα μέλη του προεδρείου γνωρίζουν τι θέλουν και εάν θέλουν το ΣΑΕ να είναι όργανο της οργανωμένης ομογένιας όπως είχε αποφασισθεί στην ίδρυσή του, ή να είναι εκπρόσωπος πλουσίων ιδιωτών.
Σχόλια Facebook