Ελληνική υπηκοότητα ζητά ο ομογενής Ιβάν Σαββίδης

Αίτημα προς την ελληνική Πολιτεία για την απόκτηση της ελληνικής Ιθαγένειας έχει υποβάλλει ο Ιβάν Σαββίδης, πρώην βουλευτής της Ρωσσικής Δούμας και από το 2006 συντονιστής του ΣΑΕ της Περιφέρειας χωρών πρώην ΕΣΣΔ.

Το αίτημα του ομογενή πολιτικού έχει σκαλώσει στις «ελληνικές καλένδες» και ο ίδιος ταλαιπωρείται, όπως και εκατοντάδες άλλοι ομογενείς που περιμένουν να λάβουν την ελληνική υπηκοότητα.

Ο κ. Σαββίδης, γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1959 στο χωριό Σάντα της περιοχής Τσάλκα της Γεωργίας, από ελληνική οικογένεια εργατών.

Από το 1998 έως το 2003 ήταν βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της περιοχής του Ροστόβ. Το Δεκέμβρη του 2003 εκλέχτηκε βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και παρέμεινα μέχρι πρόσφατα. Από το Μάρτιο του 2004 είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής προϋπολογισμού και φόρων και συντονιστής της Κοινής Βουλευτικής Επιτροπής συνεργασίας με τη Βουλή της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι παγκόσμιος Πρόεδρος των Ποντίων.

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστημών. Είναι παντρεμμένος με την Κυριακή Σαββίδη του Γεωργίου, έχουν δύο γιούς, τον Γιώργο και τον Νίκο.

Προσφάτως ο κ. Σαββίδης εκδήλωσε ενδιαφέρον να αγοράσει την ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης.

Για το θέμα της υπηκοότητας του κ. Σαββίδη,  το προεδρείο του ΣΑΕ, κατά τη συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου 2012, συνέταξε επιστολή-παρέμβαση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιαννίτση και τον  Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δήμα ανακοινώνοντας την ομόφωνη απόφασή του να υποβάλει το ακόλουθο αίτημα:

«Το μέλος του Προεδρείου του ΣΑΕ – Συντονιστής της Περιφέρειας ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ κ. Ιβάν Σαββίδης, μετά την εκλογή του, ως βουλευτή, στην Ρωσία με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας αυτής και αφού προηγουμένως προηγήθηκε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών,  είχε αποποιηθεί της ελληνικής ιθαγένειας.

Κατά τη διάρκεια της  θητείας του, προέβαλε και προάσπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά μας δίκαια αποτελεσματικά. Συνέβαλε τα μέγιστα τόσο μέσα στη Ρωσία, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου συμμετείχε όσο και στην Τουρκία προς όφελος του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Μετά την μη υποβολή υποψηφιότητας στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, αιτήθηκε από τις ελληνικές αρχές, την επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Αναγνωρίζοντας το πολύτιμο και σημαντικό έργο που έχει προσφέρει προς την ομογένεια των χωρών της Περιφέρειάς του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία γενικότερα, την Ελλάδα και τον απανταχού ελληνισμό, είμαστε βέβαιοι, ότι το αίτημα μας αυτό, θα τύχει της προσήκουσας προσοχής σας και θα επιλυθεί με τον τρόπο που η πατρίδα μας γνωρίζει να τιμά τα άξια τέκνα της».