Η ομογένεια Αυστραλίας ξεκινά εκστρατεία για τα Μάρμαρα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Ο κ. Εμμανουήλ Κομινός, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Αυστραλίας για την Επιστοφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην Νότια Αφρική ταξιδεύει  ο ομογενής, από την Αυστραλία, Εμανουήλ Κομινός (Emmanuel Comino) επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής  Αυστραλίας για την Διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον ομογενή δικηγόρο και υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεώργιο Μπέζο, για να συντονίσουν τη δράση της Επιτροπής καθώς και το ταξίδι στο Λονδίνο, για την προβολή του αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, τον Ιούλιο 2012.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η PanHellenic Post με τον  κ. Κομινό, πριν την αναχώρησή του από την Αυστραλία, ο επικεφαλής της δυναμικής ομογενειακής ομάδας διεκδίκησης των Γλυπτών του Παραθενώνα  αποκάλυψε ότι στην προσπάθειά τους,  θα έχουν την ενεργητική  βοήθεια και υποστήριξη του κ. Γεωργίου Μπίζου (George Bizos). Ως γνωστό ο κ.Μπίζος για σειρά ετών είναι ο δικηγόρος του Νέλσωνα Μαντέλα.

Οι δύο άνδρες  επρόκειτο να έχουν συνάντηση στο Γιοχάνεσμπουργκ και να συζητήσουν  για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης της Διεθνούς Επιτροπής  Αυστραλίας για την επιστροφή των Γ λυπτών στον Παραθενώνα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Παράλληλα, ο κ. Κομίνο δίνει σειρά διαλέξεων στην Αφρικανική Ήπειρο για τα ελληνικά γλυπτά.

Να σημειωθεί ότι στην 1η Απριλίου 2012 έλαβε χώρα από την εκεί ομογένεια, στη Σχολή SAHETI στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο καθιερωμένος εορτασμός της Εθνικής Επετείου της επανάστασης του 1821. Παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων,  ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος, η Γενική Πρόξενος στο Γιοχάνεσμπουργκ κα Ευαγγελία Γραμματίκα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων Ν. Αφρικής κ. Χριστοφόρου, ο επιφανής ομογενής δικηγόρος κ. Γεώργιος Μπίζος και άλλοι επίσημοι. Ένα από τα θέματα που προβλήθηκαν ήταν και η Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Διεθνής Επιτροπή Αυστραλίας, της οποίας ηγείται ο κ. Κομίνος, συντονίζει τη δράση της  ενόψει του ταξειδιού που θα πραγματοποιήσει τον Ιούνο στο Λονδίνο, λίγο πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 στην Βρετανική Πρωτεύουσα.  Μάλιστα η ομογένεια στην Αυστραλία είναι σε ετοιμότητα ώστε να πιέσει αποφασιστικά τη Βρετανική Κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, έναν ακόμη σύμμαχο στο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών βρήκε η ομογένεια της Αυστραλίας στο πρόσωπο του γνωστού  κινηματογραφικού αστέρα  Stephen Fry ο οποίος κάλεσε την Βρετανικη κυβέρνηση να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή διεκδίκησης των Γλυπτών, όπως είπε στην Pan-Hellenic Post, ο κ. Εμμανουήλ Κομίνος, προγραμματίζει να ταξειδέψει στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Επικεφαλής της εξόρμησης θα τεθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Αυστραλίας για την Επιστροφή των Μαρμάρων, Εμμανουήλ Κομινός, καθώς και ο διακεκριμένος δικηγόρος του Νέλσωνα Μαντέλα και υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιώματων, Γεώργιος Μπίζος (George Bizos).

Η Επιτροπή θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Βρετανική πρωτεύουσα στις 19-20 Ιουνίου, στο The Hellenic Centre in London, ένα ακριβώς  μήνα  πριν από  την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Εκτός από τη συνέντευξη Τύπου, η Επιτροπή Διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα σχεδιάζει, όπως είπε στην Pan-Hellenic Post ο κ. Κομίνο,  να ζητήσει συνάντηση με τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Neil MacGregor, προκειμένου να συζητήσουν τους όρους επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Κομίνος στην PanHellenic Post, η συνάντηση με τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου (ο οποίος αρνείται πεισματικά να δεχθεί  την επιστροφή των Γλυπτών)  και η συζήτηση,  θα είναι ειρηνική καθώς οι Έλληνες ομογενείς της  Αυστραλίας δεν έχουν καμία επιθυμία να «διευκολύνουν» έστω και ακουσίως, την αρνητικότητα του κ.  Neil MacGregor, δημιουργώντας  προβλήματα με τους Βρετανούς.

Ο ομογενής Μιχαήλ Ρέππας, πρόεδρος της Επιτροπής Αμερικής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όπως μας είπε ο κ. Κομίνο,  πολύ σημαντικό είναι, οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Βρετανίας να βρούν τρόπο  να συζητήσουν πολιτισμένα την επιστροφή των Μαρμάρων. «Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι –κατά την άποψή μου- να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι οι κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Βρετανίας και πολιτισμένα να συζητήσουν το όλο θέμα. Δεν χρειάζοται υψηλοί τόνοι.  Η αλήθεια είναι τοσο πασιφανής και τόσο υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, που δεν χρειάζεται να δημιουργούμε  εντάσεις.  Να μιλήσουν οι δύο πλευρές  πολιτισμένα και να βρουν έναν τρόπο για την επιστροφή», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κομινός είχε βρεθεί πρόσφατα και στην Αθήνα  όπου έδωσε διαλέξεις για την επιστροφή των Γλυπτών, μαζί με τον επικεφαλής της Ελληνο-Αμερικανικής Επιτροπής υποστήριξης του αιτήματος για την επιστροφή των Μαρμάρων, ομογενή δικηγόρο κ.  Μιχαήλ Ρέππα.

*Η φωτογραφία των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο είναι της Eurokinissi.