Φωτεινό παράδειγμα ελληνικού πολιτισμού ο «Αριστοφάνης» στο Μόναχο Γερμανίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στο Μόναχο της Γερμανίας, ο Σύλλογος Αριστοφάνης (www.aristofanis.com) σε συνεργασία με την Σχολική Επιτροπή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου «Πυθαγόρας», πραγματοποιήσε την 11η Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας 2012. Η αγάπη των ελληνόπουλων της Γερμανίας για την ελληνική γλώσσα και η έφεσή τους στη λογοτεχνία εντυπωσίασαν όλους και τις τρεις καλεσμένες από την Ελλάδα, τις συγγραφείς κυρία Αναστασία Ευσταθίου, κυρία Ελένη Πριοβόλου και η κυρία Μαρία Ρουσάκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου που κοινοποίησε στην Panhellenic Post ο  Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης, «…η φετινή Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας μας έχει προβληματίσει και ενθουσιάσει όλους ιδιαίτερα. Πιστεύουμε πως ολοκληρώνετε ένας κύκλος και μια πορεία στα δρώμενα της παροικίας, περνώντας σε έναν άλλο τρόπο παρουσίασης και διεκδίκησης στη μόρφωση, τη κουλτούρα και τον πολιτισμό μας».

Όπως και ο ίδιος ο Σύλλογος εκτιμά, η ύπαρξη του απανταχού ελληνισμού δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο. Ούτε οι προσπάθειές τους να παραμείνουν Έλληνες, να σταθούν  στα πόδια τους, να διεκδικήσουν το αύριο, το μέλλον των παιδιών τους σε μία κοινωνία ξένη.

Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία της συγγραφέως κας Αναστασίας Ευσταθίου που περιγράφει, σε γράμμα της, τις εντυπώσεις και τις σκηνές που έζησε μαζί με τις δύο άλλες επίσης προσκεκλημένες συγγραφείς, τη Μαρία Ρουσάκη, τη γνωστή «Μέλπω» των παιδικών βιβλίων και την Ελένη Πριοβόλου, του βραβευμένου «Όπως ήθελα να ζήσω», στις επισκέψεις τους στα ελληνικά σχολεία της ομογένειας.

«Επίσημη καλεσμένη κι εγώ του δραστήριου Συλλόγου <Αριστοφάνης> που εδρεύει στο Μόναχο και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις στο χώρο του Interim, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς νέων δημιουργών και επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία που φοιτούν τα ελληνόπουλα. Μαζί με τις δύο φίλες μου συγγραφείς, επισκεφτήκαμε τα ελληνικά σχολεία και τα τμήματα μητρικής γλώσσας.

Μας περίμεναν 2500 παιδιά και έφηβοι με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους. Οι πόρτες των δημοτικών σχολείων, που έφεραν ονόματα αρχαίων φιλοσόφων, των γυμνασίων και του μοναδικού λυκείου σε όλο το Μόναχο άνοιξαν για να μας υποδεχτούν.

Μπήκαμε στις τάξεις, αφουγκραστήκαμε τα χτυποκάρδια και τις αγωνίες του μαθητόκοσμου, αφηγηθήκαμε τα βιβλία μας, διαβάσαμε αποσπάσματα, κάναμε θεατρικό παιχνίδι και ελεύθερη δραματοποίηση με τον Νταή, τον Τρυφεράκανθο, την Πέπη τη Σουπιά και την πολυταξιδεμένη Κάλτσα Ευρυδίκη. Οι μαθητές, με την καθοδήγησή μας, ζωντάνεψαν τους ήρωες των ιστοριών μας, προσέγγισαν με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο τα βιβλία μας, σεργιανίζοντας, όπως λέει ο Ελύτης, στο σπίτι το φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου με γαλέρα την ελληνική γλώσσα.

Με τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού και της δευτεροβάθμιας κάναμε συζητήσεις για την άλλη Ελλάδα, αυτή του πολιτισμού, της τέχνης, του πνεύματος και της μακραίωνης ιστορίας, την Ελλάδα που ζει και αναπνέει μέσα στις σελίδες των βιβλίων μας.

Αφήσαμε πίσω μας την οργή και το θυμό για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και μεταφέραμε στον ελληνισμό που ζει και εργάζεται στην καρδιά της Ευρώπης μόνο την αισιοδοξία, την ελπίδα και όλα εκείνα που αρμόζουν στην ιστορία μιας χώρας σαν τη δική μας που έθεσε τις βάσεις του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Στις απογευματινές εκδηλώσεις είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε τους γονείς των παιδιών, Έλληνες μετανάστες (νεομετανάστες αλλά και Έλληνες δεύτερης γενιάς) που εργάζονται στη Γερμανία αλλά ονειρεύονται να επιστρέψουν στη μητέρα πατρίδα, να ανταλλάξουμε απόψεις για τη λογοτεχνία και το μέλλον των ελληνικών σχολείων εκεί, να ενημερώσουμε το συντονιστή εκπαίδευσης κο Χαρ. Μακρή και την πρόξενο κα Σοφία Γραμματά για τις δράσεις φιλαναγνωσίας και να μιλήσουμε για τη σπουδαιότητα της λογοτεχνίας στην καλλιέργεια και την οικοδόμηση της προσωπικότητας των μικρών αναγνωστών, και τέλος, να υπογράψουμε τα βιβλία μας στις εκθέσεις βιβλίων που είχαν οργανωθεί από τους συλλόγους γονέων.

Η εμπειρία ήταν μοναδική για εμάς τις τρεις ελληνίδες συγγραφείς, αφού συναντηθήκαμε με τα ελληνόπουλα, μοιραστήκαμε τον ελληνικό πολιτισμό, δώσαμε αλλά και εισπράξαμε την αγάπη για την πατρίδα, «το λιμανάκι μας», όπως μας έγραψαν οι μαθητές μιας τάξης.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον «καπετάν» Πανάγο Μιχαηλίδη, τον πρόεδρο του Συλλόγου «Αριστοφάνης», για την πολύ ζεστή φιλοξενία, την αγάπη του για τη λογοτεχνία και την αγωνία του να γνωρίσουν όλα τα ελληνόπουλα συγγραφείς βιβλίων, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο γέφυρες συνάντησης με τον πολιτισμό της μητέρας πατρίδας.

Ευελπιστώ οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι άνθρωποι του πνεύματος, οι φορείς της ελληνικής κοινότητας του Μονάχου και βέβαια τα ΜΜΕ, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου), o Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Πολιτισμού να αγκαλιάσουν με περισσότερο ενδιαφέρον το έργο του, να προωθήσουν και να διαδώσουν παντού τι σημαίνει «Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας» στην καρδιά της Ευρώπης για τα ξενιτεμένα ελληνόπουλα και τον απόδημο ελληνισμό. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν φωτεινό παράδειγμα πολιτισμού σε μια εποχή που η χώρα μας βάλλεται από παντού και το μόνο που μπορεί να αντιτάξει στις σειρήνες των δύστυχων καιρών είναι το πνεύμα και η κουλτούρα της».

*Στη φωτογραφία της πρώτης σελίδας, οι τρεις προσκεκλημένες συγγραφείς, Μαρία Ρουσάκη, Ελένη Πριοβόλου, Αναστασία Ευσταθίου. Στις δύο εσωτερικές φωτογραφίες, ελληνόπουλα-μαθητές ελληνικών σχολείων στη Γερμανία.