Ομπράντοβιτς: «Είμαι υπερήφανος για τους παίκτες μου»

Η περηφάνεια που νοιώθει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς για όσα έχουν πετύχει οι παίκτες του όλα αυτά τα χρόνια είναι μεγάλη και ανεξάρτητη από την έκβαση του φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης.

Αυτό κατέστησε σαφές ο ίδιος ο προπονητής του «τριφυλλιού» στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει της συμμετοχής του Παναθηναϊκού στη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ που θα λάβει χώρα στην Πόλη το διήμερο 11-13 Μαΐου.

Ο «Ζοτς» επισήμανε πως όλο το φάιναλ φορ για τους «πράσινους» είναι ο ημιτελικός της Παρασκευής κόντρα στη ρωσική ΤΣΣΚΑ, τόνισε πως θα κάνει καλό στο ελληνικό μπάσκετ η παρουσία αμφότερων των «αιωνίων» στη διοργάνωση, ενώ σε έναν γενικότερο απολογισμό που έκανε δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την προσφορά τους στο σύλλογο τους αδελφούς Γιαννακόπουλου.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο δικό του μέλλον στην ομάδα, τόνισε πως ακόμα δεν του έχει μιλήσει κανείς και συμπλήρωσε πως το φάιναλ φορ είναι ένα έξτρα κίνητρο.

«Δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει. Δεν μου έχει μιλήσει κανείς. Αν είμαστε ένα μήνα πριν από το τέλος της σεζόν και δεν ξέρεις τι θα γίνει, τι να σκεφτείς;  Αυτό θα πρέπει να είναι ένα έξτρα κίνητρο, ότι είναι το τελευταίο φάιναλ φορ για εμάς εδώ. Έπειτα θα δούμε τι θα γίνει. Ό,τι κι αν γίνει, είμαι υπερήφανος για όλα όσα έχουν κάνει οι παίκτες όλα αυτά τα χρόνια, όσα έχουμε περάσει μαζί με κάποιους, που είμαστε μαζί για πολλά χρόνια. Μετά τον Κολοσσό Ρόδου κάποιος δημοσιογράφος επίσης με ρώτησε και του απάντησα πως δεν είναι καλό να υπάρχουν οποιεσδήποτε φήμες. Με ρωτάτε μεσούσης της χρονιάς αν θα πάω στη Μαδρίτη κι απαντάω, για να μην υπάρχουν φήμες. Ευχαριστώ αυτούς τους ανθρώπους που επί 20 χρόνια προσφέρουν στον Παναθηναϊκό. Ευχαριστώ για όλα όσα έχουν κάνει και κάνουν. Όποια απόφαση κι αν πάρουν, θα είμαι μαζί τους».

Για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα ο κόουτς του «τριφυλλιού» τόνισε:

«Έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι με όλα τα προβλήματά μας, είμαστε σήμερα εδώ να μιλήσουμε για το φάιναλ φορ. Έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε υπερήφανοι. Η χρονιά είναι πολύ καλή για εμάς. Είμαι υπερήφανος με το πώς αγωνίστηκαν οι παίκτες, ώστε να φτάσουμε εδώ. Ήδη έχουμε κατακτήσει έναν τίτλο, θα συμμετάσχουμε και στους τελικούς της Α1, συν σε ακόμη ένα φάιναλ φορ. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι. Αυτό που με γέμισε υπερηφάνεια είναι η αντίδραση των παικτών μου απ’ το καλοκαίρι μέχρι τώρα. Παρότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουμε την ευκαιρία, αν το θέλουμε, να κάνουμε κάτι καλύτερο. Θα αγωνιστούν οι ομάδες που ήταν και στο φάιναλ φορ του 2009. Η μόνη διαφορά είναι πως αντιμετωπίζουμε πρώτα την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αυτός ο ημιτελικός είναι το… δικό μας φάιναλ φορ. Την αντιμετωπίσαμε δύο φορές στην κανονική περίοδο κι ηττηθήκαμε αμφότερες. Στην Αθήνα αγωνιστήκαμε καλά κι όλοι θυμούνται πως ηττηθήκαμε στην παράταση. Στη Μόσχα σκοράραμε 49 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, αλλά τα πάντα κρίθηκαν στο 14-0 σε 2 λεπτά που έκανε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη συνέχεια. Είναι προφανές πως, αν θέλουμε να τα πάμε καλύτερα, θα πρέπει να αγωνιστούμε σε υψηλότερο επίπεδο. Αυτό προσπαθούμε τις τελευταίες ημέρες, να προετοιμαστούμε για να σταματήσουμε τους βασικούς δημιουργούς της και να παίξουμε καλύτερη επίθεση».

O «Ζοτς» έπλεξε το εγκώμιο της αντιπάλου του «τριφυλλιού» στον ημιτελικό αναφέροντας πως ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να παίξει πολύ καλά και στα 40 λεπτά αν θέλει να την κερδίσει.

«Αναμφίβολα είναι μία πολύ καλή ομάδα με εξίσου καλό ρόστερ. Αντέδρασαν καλά το καλοκαίρι, γιατί ήταν πλήγμα να μη προκριθούν στο Τοπ 16 του 2011. Υπέγραψαν τον Κιριλένκο, τον Κρστιτς, τον Λαβρίνοβιτς, τον Μέχια και τον Τεόντοσιτς. Ήταν εύκολο να αναγνωρίζει ποιος ο στόχος τους και μέχρι στιγμής έχουν παίξει πολύ καλά. Επαναλαμβάνω πως πρέπει να παίξουμε πολύ καλά και στα 40 λεπτά, με συγκέντρωση, έχοντας στο μυαλό μας και τις δύο ήττες. Ούτως ή άλλως, οι παίκτες μου θα έχουν κίνητρα. Δεν έχουμε προβλήματα, όλοι είναι καλά. Θα είναι λάθος να το βάλουμε κάτω, αν αρχίσουν να σκοράρουν. Έχω παρακολουθήσει όλα τα ματς της  ΤΣΣΚΑ φέτος, παιχνίδι με παιχνίδι προσπαθούμε να βρούμε κάτι που θα μας βοηθήσει επιθετικά. Λέμε στους παίκτες μας πως είναι εξαιρετική ομάδα, αλλά είναι μία αναμέτρηση».

Για την περίπτωση πρόκρισης στον τελικό και των δύο ελληνικών ομάδων και ως εκ τούτου το ενδεχόμενο ελληνικού «εμφύλιου» είπε:

«Είναι καλή για το ελληνικό μπάσκετ η παρουσία Παναθηναϊκού κι Ολυμπιακού στο φάιναλ φορ. Έπειτα από δύσκολο καλοκαίρι, βρήκαμε τον τρόπο να φτάσουμε εδώ. Το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό, που άλλαξε ομάδα κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αλλά στο μυαλό μας βρίσκεται μόνο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας».

Οσο για τον βαθμό ετοιμότητας του «τριφυλλιού»; «Υπάρχει προπονητής που θα πει πως είναι έτοιμη η ομάδα; Πάντα πριν από το τζάμπολ σκέφτεσαι πως θα ήταν καλό να υπάρχουν ακόμη δύο προπονήσεις. Αλλά πρέπει να επισημάνω και πάλι πως θα πρέπει να κάνουμε ένα τέλειο, ένα άψογο παιχνίδι». Επίσης, ο τεχνικός των πρωταθλητών Ευρώπης αναφέρθηκε και στον κόσμο της ομάδας, για τον οποίο επισήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ σημαντική η στήριξη του κόσμου. Χωρίς αυτούς δε θα είχαμε κάνει τίποτα. Χωρίς αυτούς η δουλειά μας δεν έχει νόημα. Η σχέση μεταξύ μας είναι πολύ σημαντική. Είναι πίσω από κάθε τρόπαιο».

Κάνοντας έναν απολογισμό των 20 χρόνων από το πρώτο του φάιναλ φορ (του 1992) με την Παρτιζάν, ο Ομπράντοβιτς επισήμανε ότι «κάθε χρονιά ξεκινά με κάποιον στόχο. Είμαι πολύ τυχερός που είμαι σε μία ομάδα με στόχο πάντα το φάιναλ φορ. Με Παρτιζάν, Χοβεντούτ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπένετον και Παναθηναϊκό, 21 χρόνια τώρα, υπάρχει αυτός ο στόχος. Είμαι πολύ χαρούμενος που με όλες αυτές τις ομάδες έφτασα στο φάιναλ φορ. Είναι δύσκολο να σκέφτεσαι για το μέλλον, όταν ακολουθούν κι οι τελικοί της Α1 με τον Ολυμπιακό. Σε 21 χρόνια έφτασα 13 φορές σε φάιναλ φορ, δύο στο Σαπόρτα. Θα δούμε τι θα φέρει το ποτάμι μπροστά μας την επόμενη χρονιά».