Μόνη διέξοδος, Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΔΗΜ.ΑΡ.

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Ομογένεια παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και με έκδηλη ανησυχία, την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στη γενέτειρα. Η παρατηρούμενη, μέχρι στιγμής, δυστοκία στον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής ενότητας ή εθνικής σωτηρίας, εάν καταλήξει σε αποτυχία, θα φέρει και πάλι τη χώρα προ των καλπών.

Ανησυχεί η ομογένεια διότι διαβλέπει, από μακριά, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η γενέτειρα. Τα σημάδια είναι ορατά. Αν δεν καταλήξει σε επιτυχία η περιφορά της διερευνητικής εντολής, -ήδη την παρέλαβε σήμερα Τρίτη 8 Μαϊου 2012, ο κ. Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ- θα προκηρυχθούν πάλι εκλογές. Το τι θα προκύψει από εκεί ουδείς το γνωρίζει. Να το υποθέσει μόνον μπορεί. Και με βάση το κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών της 6ης Μαΐου, που ήταν ο θυμός, μαζί με την δυναμική που αναπτύχθηκε για «τιμωρία», εύκολα υποθέτει κανείς το αποτέλεσμα.

Δυνητικά μπορεί η χώρα να βιώσει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνεται, βεβαίως, η Ομογένεια ότι κάτι τέτοιο αποτελεί έκφραση δημοκρατικότητας και σταθερότητας των πολιτειακών θεσμών. Το ζητούμενο, όμως, αυτή την κρίσιμη ώρα, δεν είναι η απόδειξη των -μη αμφισβητούμενων άλλωστε- δημοκρατικών θεσμών μας. Είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει μια τέτοια κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδος και, ειδικότερα, την παραμονή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και εδώ έγκεινται οι περισσότερες ανησυχίες των Αποδήμων Ελλήνων.

Ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναπτύσσονται δύο τάσεις. Η πρώτη, εκφραζόμενη από τον Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, υποστηρίζει ότι οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα «πρέπει να επανεξετάσουν το Μνημόνιο γιατί ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του».

Και η άλλη, η πλειοψηφούσα τάση, θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, την πιστή μέχρι κεραίας τήρηση των όρων και των συμφωνιών που έχει υπογράψει η γενέτειρα δια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οι «Financial Times» έθεσαν ήδη το ερώτημα αν «η Ελλάδα θα προωθήσει και θα εφαρμόσει πρόσθετες περικοπές στον προϋπολογισμό αξίας δισ. ευρώ, μέσα σε λίγους μήνες, όπως απαιτείται στην πιο πρόσφατη συμφωνία διάσωσης;» Και επισημαίνουν: «Αν η Ελλάδα αρνηθεί να το κάνει, τότε το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης βοήθειας. Αυτό, με τη σειρά του σημαίνει απλά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήμα. Τότε, οι διαχειρίσιμες, αν και επίπονες, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, θα αντικατασταθούν με κάτι πολύ πιο χαοτικό κι επικίνδυνο. Τότε, η υποχρεωτική έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα γίνει πάρα πολύ πιθανή».

Μπροστά σ΄ αυτό το υπαρξιακό δίλημμα βρίσκεται πλέον η γενέτειρα. Και με γνώμονα αυτό ακριβώς το δίλημμα, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πολιτικοί ηγέτες.

Αυτό σημαίνει ότι:

α) Η χώρα πρέπει να αποφύγει την περιπέτεια νέων –εντός μηνός- εκλογών.

β) Πρέπει τα κόμματα να καταλήξουν σε μία μίνιμουμ συμφωνία που θα επιτρέψει τη σύσταση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό;

Μετά την προσπάθεια του κ. Αλέξη Τσίπρα, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι επίσης αποτυχημένη, η διερευνητική εντολή θα δοθεί στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Θα έχει, λοιπόν, την ευκαιρία να συνεννοηθεί με την Νέα Δημοκρατία προκειμένου με την σύμπραξη και του Πρόεδρου της ΔΗΜ.ΑΡ.  (Δημοκρατική Αριστερά) κ. Φώτη Κουβέλη  να σχηματίσουν βιώσιμη Κυβέρνηση με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ως τέτοιο θα μπορούσε να είναι είτε ο ίδιος ο κ. Κουβέλης, είτε ένας άλλος ευρωπαϊστής  πολιτικός.

Η κυβέρνηση αυτή θα αναλάβει  να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και  να προωθήσει όλες τις αναγκαίες διαθρωτικές αλλαγές. Να εμπεδώσει ένα κλίμα ασφάλειας και ηρεμίας που θα λειτουργήσει θετικά για την προσέλκυση επενδύσεων (και τουριστών) είτε από ξένους επενδυτές, είτε από το χώρο της Ομογένειας, είτε ακόμη και από το ίδιο το εσωτερικό της γενέτειρας.

Παράλληλα,  θα δοθεί χρόνος στα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα να αναδιοργανωθούν, ενδεχομένως να σχηματισθούν και νέοι πολιτικοί σχηματισμοί, με νέα πρόσωπα, νέες ιδέες και άφθαρτο παρελθόν και σε επόμενες εκλογές να τεθούν οι βάσεις για την Ελλάδα του 21 ου αιώνα, της ευημερίας και της ανάπτυξης.

Όλα τα άλλα σενάρια, από όποια οπτική γωνία και να τα δει κανείς, θα καταλήξουν σε αρνητικές ή καταστροφικές συνέπειες.

Τέλος-τέλος, για πολιτικούς ηγέτες όπως ο κ. Κουβέλης, έρχεται η ημέρα του μεγάλου ναι. Ή του μεγάλου όχι. Ας μας επιτρέψει να του θυμίσουμε τι είπε ο Τσώρτσιλ όταν τον ρώτησαν αν ήταν ευχαριστημένος στην ηλικία των 90 ετών. Απάντησε: «Αν το καλοσκεφθείς, όχι. Αλλά δες την εναλλακτική λύση που έχω».

Σ΄ αυτό το δίλημμα ίσως χρειασθεί να απαντήσει ο Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς».