H TΣΣΚΑ «λύγισε» 66-64 τον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός δεν θα καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης που κατέκτησε πέρσι στη Βαρκελώνη, αφού αποκλείστηκε από τον τελικό του φάιναλ φορ της Πόλης μετά την ήττα του με 66-64 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Οι «πράσινοι» δικαιούνται να μιλάνε για εις βάρος τους διαιτητικά σφυρίγματα στα τελευταία λεπτά του τέταρτου δεκαλέπτου, όταν το διαιτητικό τρίο δεν «είδε» βήματα Τεόντοσιτς, καλάθι του Σέρβου γκαρντ, ο οποίος υπέπεσε σε λάθος στην επαναφορά, χωρίς να το δουν οι διαιτητές, και λάθος υπόδειξη για κατοχή της ΤΣΣΚΑ, ενώ ο Σβεντ είχε βγάλει μόνος του την μπάλα εκτός παρκέ…

Οι «πράσινοι» ήταν εκπληκτικοί στο πρώτο δεκάλεπτο όταν και προηγήθηκαν με 14 πόντους διαφορά της ρωσικής ομάδας, έκαναν αρνητικό ρεκόρ πόντων στη δεύτερη περίοδο που η ΤΣΣΚΑ ροκάνισε τη διαφορά, ανέκαμψαν στο τρίτο δεκάλεπτο, όπου το ματς έγινε ντέρμπι, για να πέσουν άδοξα στο τελευταίο δεκάλεπτο όταν σε καθοριστικά σημεία του αγώνα η διαιτησία υπέπεσε στα προαναφερόμενα σφάλματα. Με πέντε διαδοχικούς πόντους του Γιασικεβίτσιους και ένα κλέψιμο, οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 64-60, δύο λεπτά πριν από τέλος του αγώνα. Ο Τεόντοσιτς έβαλε μπροστά την ΤΣΣΚΑ με 65-64 στα 37΄΄ πριν το τέλος, ενώ ο Γιασικεβίτσιους αστόχησε στα 33΄΄. ο Σβεντ έβαλε μία στις δύο βολές (66-64), ο Τέοντοσιτς έχασε και τις δύο, αλλά το διαιτητικό τρίο είχε φροντίσει με λανθασμένες αποφάσεις, με αποκορύφωμα το 65-64 που «έγραψε» ο Τεόντοσιτς, ο οποίος έκανε λάθος στην επαναφορά, χωρις να υποπέσει στην αντίληψη των διαιτητών, να στερήσει από τον Παναθηναϊκό τη νίκη. Φανερά κουρασμένος από την υπερπροσπάθεια, ο Διαμαντίδης στην τελευταία επίθεση δεν πρόλαβε να απεγκλωβιστεί και να εκδηλώσει την τελευταία επίθεση, με το τελικό 66-64 να στέλνει τους Ρώσους στον τελικό, όπου θα διεκδικήσουν το 3ο τρόπαιο.

Για την ΤΣΣΚΑ που επέστρεψε μετά από τρία χρόνια σε τελικό παίρνοντας… ρεβάνς από τον Παναθηναϊκό που την είχε κερδίσει το 2009 στο Βερολίνο, κορυφαίος ήταν ο Αντρέι Κιριλένκο που τελείωσε το παιχνίδι με 17 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 15-29, 32-34, 51-55, 66-64.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 12 (1), Λαβρίνοβιτς 2, Σισκάουσκας 5, Κρστιτς 8, Κιριλένκο 17 (2), Βορόνοβ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 15 (1), Καούν 2, Κριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.

 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 11, Λόγκαν 2, Σάτο 3 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (1), Βουγιούκας, Καλάθης 3, Καϊμακόγλου 10 (1), Γιασικεβίτσιους 19 (3).