Πρωταθλητής Ευρώπης με επική ανατροπή ο Ολυμπιακός (photos)

Με μια επική ανατροπή που δεν φανταζόταν ούτε και ο πιο φανατικός οπαδός του ο Ολυμπιακός κέρδισε στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα την ΤΣΣΚΑ Μόσχας 62-61 χάρη σε ένα καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη, «επιστρέφοντας» από μια διαφορά 19 πόντων (53-34) και ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Η προηγούμενη ήταν πριν από δεκαπέντε χρόνια (1997) όταν με προπονητή και πάλι τον Ντούσαν Ιβκοβιτς είχε πανηγυρίσει το πρώτο του ευρωπαϊκό στη Ρώμη.

Ο Σέρβος τεχνικός νίκησε κατά κράτος τον Λιθουανό ομόλογό του Γιόνας Καζλάουσκας στη μάχη των πάγκων, ενώ τα «μωρά του» καθοδηγούμενα από τον Βασίλη Σπανούλη στέρησαν από τον «πολύ» Αντρέι Κιριλένκο το τρόπαιο για το οποίο είχε προτιμήσει να παραμείνει στην Ευρώπη, ακόμα κι όταν έληξε το λοκ άουτ στο ΝΒΑ από το να γυρίσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στο πρώτο δεκάλεπτο η άμυνα του Ολυμπιακού έβγαζε… φωτιές και επέτρεψε στη ρωσική ομάδα να επιτυγχάνει πόντους μόνο με ελεύθερες βολές. Στο δεύτερο δεκάλεπτο αντίθετα οι «ερυθρόλευκοι» πλήρωσαν την αδυναμία τους στη φροντ λάιν με αποτέλεσμα να παραμείνουν για τέσσερα λεπτά άποντοι και τον Τεόντοσιτς με τρία εύστοχα τρίποντα να χαρίζει στην ΤΣΣΚΑ διαφορά 12 πόντων (25-13 στο 16’).

Με τον Χάινς στον πάγκο με 3 φάουλ, τον Ντόρσεϊ να παίρνει ανάσες και τους Άντιτς και εν συνεχεία Παπαδόπουλο να μην μπορούν να κερδίσουν τις μάχες στα ριμπάουντ, ο Ολυμπιακός έδειχνε ανήμπορος για την ανατροπή, ειδικά από τη στιγμή που δεν μπορούσε να «ξεκλειδώσει» την αντίπαλη άμυνα. Ο Σπανούλης ήταν η μόνη ακτίδα φωτός, αλλά η ΤΣΣΚΑ είχε περισσότερες επιλογές και οι δύο ομάδες πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια με τους Ρώσους στο +14 (34-20).

Ένα επιθετικό κρεσέντο από τους Κιριλένκο, Σβεντ και Γκόρντον στο τρίτο δεκάλεπτο επέτρεψε στους Μοσχοβίτες να ξεφύγουν στο 28’ με 19 πόντους (53-34).

Οποιοσδήποτε στη θέση των «ερυθρόλευκων» μπορεί να απογοητευόταν, όμως ο Ολυμπιακός δεν το έβαλε κάτω. Με ένα κοντό σχήμα στο τελευταίο δεκάλεπτο αποτελούμενο από τους Μάντζαρη, Κέσελ, Σλούκα, Χάινς και Πρίντεζη δικαίωσε τον Ντούσαν Ιβκοβιτς για την επιλογή του.

Σλούκας, Κέσελ «πυροβολούσαν» από τα 6.75, ο Πρίντεζης πήρε τις διεισδύσεις και ο Ολυμπιακός με επιμέρους σκορ 12-2 βρέθηκε στο 36′ σε απόσταση αναπνοής (55-52). Ο Κρστιτς προσπάθησε να δώσει ανάσα στην ΤΣΣΚΑ, αλλά ο Παπανικολάου με τρίποντο από τα 6.75 (59-55). Ο Κιριλένκο έγραψε με 1/2 βολές το 60-55, αλλά Παπανικολάου και Πρίντεζης επέμειναν και δικαιώθηκαν…

Εννέα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα, και με το σκορ 61-60 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Σπανούλης έκανε φάουλ στον Σισκάουσκας με τον Λιθουανό να αστοχεί και στις 2 από τη γραμμή των ελευθέρων βολών… Ο Λαρισαίος γκαρντ έτρεξε στον αιφνιδιασμό με τον Πρίντεζη να γίνεται αποδέκτης της μπάλας και να διαμορφώνει το τελικό 62-61!

Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62

 ΤΣΣΚΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15 (4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (1), Βορόνοβ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Καούν 2, Χριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.

 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ιβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15 (2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3 (1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18 (3), Μάντζαρης 3 (1), Σλούκας 4 (1), Λο.