Ελληνοαυστραλοί για την ελληνική κρίση

Ελληνοαυστραλοί που παλινόστησαν στην Ελλάδα πριν από χρόνια θα παραμείνουν στη χώρα παρά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sydney Morning Herald με τίτλο «Η Ελλάδα είναι ακόμα το σπίτι μου: Αυστραλοί θα μείνουν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης» και την υπογραφή του ανταποκριτή Jason Koutsoukis. Παρατίθενται απόψεις Ελληνοαυστραλών που ζουν στην Ελλάδα, πολλοί εκ των οποίων τονίζουν ότι «η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ».

«Η κα Αμαλία Τσαβαρού, πρόεδρος της Κοινότητας Ελληνοαυστραλών Αθήνας, επισημαίνει ότι η επιστροφή στην Αυστραλία θα ήταν δύσκολη και αναφέρει ότι μετά την υπογραφή της συνταξιοδοτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, οι Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής που ζουν στην Ελλάδα νιώθουν οικονομικά πιο ασφαλείς, Προσθέτει ότι ο γιος της θέλει να ζήσει και να εργαστεί στην Αυστραλία όχι λόγω της κρίσης, αλλά για να γνωρίσει μια άλλη χώρα.

Ο κ. Σταύρος Ορθανογιάννης, που σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, επέστρεψε στην Ελλάδα στη δεκαετία του 1970, μετά την πτώση της δικτατορίας. Ο κ. Ορθανογιάννης τονίζει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνεται. ‘’Λαμβάνω μηνύματα από ανθρώπους που με ρωτούν αν είναι ασφαλές να έρθει κανείς στην Αθήνα. Από την κάλυψη του θέματος από τα ΜΜΕ θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για τη Βηρυτό ή τη Λωρίδα της Γάζας’’, αναφέρει ο κ. Ορθανογιάννης. Επισημαίνει επίσης ότι η κατάσταση παρουσιάζεται ως δίλημμα μεταξύ της οικονομικής εξαθλίωσης και της εθνικής χρεοκοπίας. Ο ίδιος αρνείται το δίλημμα και εκφράζει την πεποίθησή του ότι οι Έλληνες θα μπορέσουν να βρουν μια διέξοδο.

Την άποψη ότι οι Έλληνες θα βρουν μια λύση στα προβλήματα υποστηρίζει και η κα Πένυ Ανδρεόπουλος που παλινόστησε στην Ελλάδα στη δεκαετία του 1980. Η κα Ανδρεόπουλος τονίζει ότι δεν υπάρχει πανικός μεταξύ των Ελληνοαυστραλών που ζουν στην Ελλάδα. ‘’Ναι, υπάρχει οικονομική κρίση, αλλά ποιος σου εγγυάται ότι θα υπάρχει δουλειά κι αν γυρίσεις στην Αυστραλία;’’, αναφέρει».

 

ΠΗΓΗ: Greekaustralian.com.au