Νέο σάλο προκαλεί η Ρεπούση ανήμερα της Επετείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Σάλος έχει προκληθεί από την «διαρροή» της είδησης ότι η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση να αποχώρησε από την Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όταν ο Πρόεδρος Βύρων Πολύδωρας ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η κ.Ρεπούση έγινε γνωστή και από το βιβλίο ιστορίας της Στ’ δημοτικού με τον περίφημο ”συνωστισμό” που έγινε στην Σμύρνη, αφού ήταν μία από τους συγγραφείς του βιβλίου αυτού.

Η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωση της τονίζει ότι : “σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ τίμησε με «ενός λεπτού σιγή»  τη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού. Η απουσία κάποιων από τους βουλευτές της οφείλεται σε καθαρά πρακτικούς λόγους».

Από την πλευρά της η βουλευτής Α’ Πειραιά, Μαρία Ρεπούση, με αφορμή τα όσα ακούστηκαν δήλωσε τα εξής:  «Ο σεβασμός μου στη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού είναι δεδομένος και δεν επιτρέπω σε κανέναν να τον αμφισβητεί».

Πριν από λίγα χρόνια η κυρία Ρεπούση είχε προκαλέσει μεγάλη πολιτική ένταση, καθώς υπήρξε υπεύθυνη της ομάδας που έγραψε το νέο βιβλίο. Μάλιστα είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από πολιτικούς, αλλά και τον ίδιο τον τότε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Ο μακαριστός είχε υποστηρίξει ότι, το βιβλίο αυτό αθωώνει την Τουρκία από όλα τα εγκλήματά της κατά των Ελλήνων καθώς την παρουσιάζει σαν αθώα και φιλειρηνική δύναμη .

Η κ. Ρεπούση είχε απαντήσει πως, η συγγραφική ομάδα του βιβλίου στηρίχθηκε στις πιο καινοτόμες συγγραφικές απόψεις. Αν και φρόντισε να αποσύρει την επίμαχη λέξη «συνωστισμός», με μια άλλη της φράση ότι, «ο Ελληνισμός δεν υπήρξε θύμα. Εμείς δεν το πιστεύουμε αυτό», δημιούργησε νέες αντιδράσεις . Μιλώντας, μάλιστα, για τις αναφορές που υπάρχουν στο βιβλίο για τον Κεμάλ, είχε πει χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν αλήθειες και άλλων ανθρώπων. Υπάρχει και η δική τους αλήθεια»…

Το βιβλίο αντικαταστάθηκε και το επίμαχο θέμα ξαναγράφτηκε, γεγονός που προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις στην Τουρκία. Η παράγραφος που αποτέλεσε το σημείο αντίδρασης ανέφερε:

 «Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα…»

Με απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας Γεώργιου Μπαμπινιώτη και της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου το βιβλίο που θα διδάσκεται από τη νέα σχολική χρονιά έχει τίτλο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου και είναι των καθηγητών Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ι.Κολιόπουλου, Ιακ.Μηχαηλίδη και των εκπαιδευτικών Χ.Μηνάογλου και Αθ.Καλιανιώτη. Χαρακτηριστική η δήλωση του , κ. Μηνάογλου: «Το νέο βιβλίο κάνει τον Έλληνα να αισθάνεται καλά που είναι Έλληνας».

Στο νέο βιβλίο, η φράση της Ρεπούση διαμορφώθηκε ως εξής : «Oι Tούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Πυρπόλησαν την ελληνική και την αρμενική συνοικία, ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και θανατώθηκε. Σκηνές ανείπωτου πόνου εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι, όπου κατέφυγαν για να γλιτώσουν από τη φωτιά, ικετεύοντας για μια θέση στα συμμαχικά πλοία».