Διεργασίες στην Ομογένεια των ΗΠΑ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην ίδρυση «Κόμματος Παγκόσμιου Ελληνισμού» με αρχικό πυρήνα το προεδρείο του ΣΑΕ προσανατολίζεται ο Συντονιστής Αμερικής κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος.  Από τις υπάρχουσες μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν διευκρινίζεται εάν  το υπό σκέψη κόμμα  θα αναπτύξει πολιτική δραστηριότητα στην Ελλάδα,  αν  θα συμμετέχει σε εθνικές εκλογές ή εάν θα πρόκειται  περί ενός «υποκατάστατου» του ΣΑΕ,  με σκοπό να αναδείξει και να προωθήσει  θέματα της  παγκόσμιας ομογένειας.

Βασικός λόγος, τον οποίο ο κ. Σπυρόπουλος έχει εκφράσει και στο παρελθόν, για  την δημιουργία κόμματος ή φορέα είναι  το γεγονός ότι στα προγράμματα των ελληνικών κομμάτων, αλλά και στην κυβερνητική πρακτική των κομμάτων εξουσίας,  δεν υπάρχει σοβαρή αναφορά ή σοβαρή αντιμετώπιση της  ομογένειας.

Αν αυτός  ο παλιός στόχος παραμένει, σημαίνει ότι ο κ. Σπυρόπουλος και όσοι πλαισιώσουν την κίνησή του (εάν, φυσικά, αυτή εκδηλωθεί) θα προχωρήσουν στον  σχηματισμό ενός νέου φορέα ο οποίος κατά κύριο λόγο θα προωθεί τα ομογενειακά θέματα ενώ ζητούμενο παραμένει εάν θα λειτουργεί  στο εξωτερικό και  ως ομάδα «επηρεασμού».

Ο Συντονιστής Αμερικής ΣΑΕ κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος

Εάν, όμως, ο κ. Σπυρόπουλος, όπως πρόσφατα εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητές του,  εκτιμά ότι  ήρθε ο καιρός ο Ελληνισμός του Εξωτερικού να αποκτήσει κι αυτός ρόλο στα δρώμενα της πατρίδας, τότε θα πρέπει να περιμένουμε την ίδρυση ενός «ομογενειακού κόμματος», με διεθνή διάσταση,  που θα κατέβει σε εκλογές, στην Ελλάδα,  να διεκδικήσει την  εξουσία.

Λέγεται, μάλιστα, ότι την “ιδέα” του κόμματος “λανσάρει” τις μέρες αυτές στην Αθήνα, για “λογαριασμό” του κ. Σπυρόπουλου, άλλος ομογενειακός παράγοντας που βρίσκεται πρόσκαιρα για επαγγελματικούς λόγους στην γενέτειρα. Ο παράγοντας αυτός συναντήθηκε και με Έλληνες πολιτικούς, ενώ παλαιότερα είχε συναντηθεί και με τον στενό συνεργάτη του κ. Σπυρόπουλου, πρώην βουλευτή κ. Μαλεβίτη και είχαν ανταλλάξει απόψεις επί του προκειμένου. Ο κ. Μαλεβίτης θεωρείται εκ των προσώπων που επηρεάζουντον συντονιστή ΗΠΑ ενώ τις μέρες αυτές βρέθηκε στην Αμερική και κοντά στον κ. Σπυρόπουλο.

ΑΝΕΦΙΚΤΟ

Αυτό το τελευταίο, όμως, μοιάζει ανέφικτο καθώς το κόμμα αυτό εκτός του ότι θα πρέπει να έχει έδρα την Ελλάδα, θα πρέπει και τα μέλη του να διαμένουν μόνιμα στην γενέτειρα. Για να μπορεί δε να παίρνει μέρος στις εθνικές εκλογές  τα μέλη του θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι που σημαίνει να είναι  Έλληνες πολίτες. Αλλά εάν αυτό ισχύσει, τότε πώς μπορεί ένα κόμμα που απαρτίζεται από Έλληνες πολίτες-ψηφοφόρους να είναι συγχρόνως και κόμμα «Παγκόσμιου ελληνισμού»;

«Ομογένεια δεν είναι μόνον στην Αμερική», έλεγαν στην Panhellenic Post ομογενειακοί κύκλοι και πρόσθεταν:  «Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για  <Κόμμα Παγκόσμιου Ελληνισμού> σημαίνει ότι σ΄αυτό θα συμμετέχουν και πολίτες-ομογενείς άλλων παροικιών ανά την οικουμένη που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα».

Πάντως και επειδή πρόσφατα ο κ. Σπυρόπουλος απευθύνθηκε και πάλι σε ομογενειακούς παράγοντες τους οποίους προσκάλεσε να δημιουργήσουν «Ταμείο Ελληνισμού», με άγνωστο μέχρι σήμερα το αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, εκτιμάται ότι  απλώς διερευνά το «έδαφος» προκειμένου να καθορίσει την μελλοντική του στάση σε περίπτωση που η ελληνική πολιτεία οδηγήσει το ΣΑΕ στην διάλυση.

Σε αντιδιαστολή με την πορεία του ΣΑΕ, έγκυροι παρατηρητές στην Αθήνα επεσήμαιναν την  δραστηριοποίηση της ΑΧΕΠΑ η οποία ιδρύει το ένα μετά το άλλο τα «παραρτήματα» όχι μόνο σε πόλεις της Ελλάδος, αλλά τόσο στην Ευρώπη όσο και στα Βαλκάνια. Ήδη, με πρωτοβουλία του Διοικητή Ελλάδας Ν. Παπαδόπουλου έχουν ιδρυθεί νέα παραρτήματα της ΑΧΕΠΑ στο Λονδίνο, τη Βουλγαρία και την Κωνσταντινούπολη ενώ στα σκαριά βρίσκονται παραρτήματα στη Γαλλία, Γερμανία, ακόμη και στην Νότια Αφρική».

Η δραστηριότητα αυτή έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στις τάξεις της μητρικής ηγεσίας, όπως πρόσφατα δήλωσε στην Panhellenic Post ο Supreme  President  Δρ. Γιάννης Γροσομανίδης ο οποίος πρόσθεσε ότι η ΑΧΕΠΑ «μετρά» 1.200 νέα μέλη. https://www.panhellenicpost.com/archives/3543 .

Η διάρθρωση και η δομή της Οργάνωσης αυτής εκτιμάται στην Αθήνα ότι  εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του ελληνισμού. Επομένως, ό,τι νέο δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι σε συνεργασία τόσο με την ΑΧΕΠΑ όσο και άλλες ομογενειακές οργανώσεις.

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πρωταρχικό μέλημα, είναι, πάντως, να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο και να αποσαφηνιστούν οι στόχοι του  σχεδίου του κ. Σπυρόπουλου για «κόμμα».  Επ΄αυτού, πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως και εντός της εβδομάδος ο κ. Σπυρόπουλος θα προωθήσει  στους συνομιλητές του, ορισμένες  δεύτερες  σκέψεις του. Επίσης θα πρέπει ο συντονιστής ΗΠΑ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του διότι, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες ομογενειακές πηγές, προσανατολίζεται να διεκδικήσει και την προεδρία του ΣΑΕ (όποτε ήθελε, αν ήθελε ποτέ, γίνουν εκλογές).

Όπως είναι γνωστό, ο νυν παγκόσμιος πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία ενώ ο κ. Χρήστος Τομαράς, που είχε χάσει το 2006 την εκλογή από τον κ. Ταμβάκη, δεν έχει εκδηλώσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, πρόθεση να είναι και πάλι υποψήφιος.

ΤΟ «ΤΑΜΕΙΟ»

Οι δραστηριότητες του κ. Σπυρόπουλου δεν εξαντλούνται στην επιδίωξη προεδρίας του ΣΑΕ, ούτε στην υλοποίηση της  ιδέας  να ιδρύσει κόμμα. Όπως ήδη αναφέραμε, έχει ζητήσει  από παράγοντες της Ομογένειας να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ίδρυση του «Ταμείου Ελληνισμού».

Επ αυτού, κάποιοι απεδέκτες της πρότασης Σπυρόπουλου διατύπωσαν, όπως λένε οι πληροφορίες, ορισμένες αντιρρήσεις –κάποιες από αυτές είδαν και το φως της δημοσιότητας  στον ομογενειακό Τύπο.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες που κι αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας σε ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, πρόταση για να συμμετάσχει σε ψηφοδέλτια Επικρατείας ορισμένων κομμάτων είχε δεχθεί  στις εκλογές της 6ης Μαϊου η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου. (Φωτογραφία δεξιά).  Ωστόσο, η Γραμματέας του ΣΑΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει θέλοντας, όπως είπε, να διατηρήσει τον υπερκομματικό χαρακτήρα της θέσεώς της ως εκπροσώπου της Ομογένειας και ως Γραμματέως του ΣΑΕ.

Αν και η ίδια δεν ανοίγει τα χαρτιά της, πληροφορίες την θέλουν να μην αποκλείει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου του ΣΑΕ, ενώ κύκλοι του περιβάλλοντός της αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής ανάμειξης με την ελληνική πολιτική, σε υπερκομματική, όμως, βάση. Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες  θέλουντον συντονιστή ΣΑΕ χωρών Μαύρης Θάλασσας κ.΄Ιβαν Σαββίδη -που επίσης απασχολήθηκε με την ιδέα δημιουργίας πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα με τη σύμπραξη πολιτικού της Θεσσαλονίκης- να είχε βολιδοσκοπήσει την κυρία Σαραντοπούλου εάν επιθυμούσε να συμμετάσχει στην δημιουργία του κομματικού φορέα. Για άγνωστους λόγους η προσπάθεια του κ. Σαββίδη δεν ολοκληρώθηκε μέχρι σήμερα.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Ο «χάρτης» της δραστηριότητας της ομογένειας ΗΠΑ  συμπληρώνεται με την  τηλεφωνική συνδιάσκεψη που  πραγματοποίησαν την Πέμπτη τα μέλη του Ελληνο-αμερικανικού Εθνικού συμβουλίου (φωτογραφία κάτω) υπό τον συντονισμό του προέδρου του κ. Παύλου Κοτρότσιου. Σκοπός της συνδιάσκεψης αυτής, όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τϋπου, ήταν ο επαναπροσδιορισμός της Εθνικής ατζέντας του συμβουλίου εν’ όψει και του συνεδρίου της Παμμακεδονικής στις 26 και 27 Μαϊου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Φιλαδέλφειας. Κάλεσε επίσης όλους να παρευρεθούν καί στο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον στις 6-8 Ιουνίου, 2012.  https://www.panhellenicpost.com/archives/7078

Ο κ. Κοτρότσιος, εκ των στενών συνεργατών του  συντονιστή ΣΑΕ Θόδωρου Σπυρόπουλου, φέρεται να επηρεάζει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κόμματος καθώς μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στο Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο (στο οποίο επίσης υπάρχει, κατά τις πληροφορίες, σκέψη να επανέλθει ο κ. Σπυρόπουλος εάν δεν θέσει υποψηφιότητα ή εάν διαλυθεί το ΣΑΕ) θα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες.

Τέλος, παρά την εκλογική κινητικότητα και την εν γένει ρευστότητα της κατάστασης, στην Αθήνα πολιτικοί κύκλοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διάφορες ¨κινήσεις” που εκδηλώνονται στην ομογένεια.