Προβλήματα απειλούν τις σχέσεις Αθήνας-Ομογένειας εν ώρα κρίσης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε περίοδο «παγετώνος» φαίνεται να έχουν εισέλθει, δυστυχώς, οι σχέσεις Ομογένειας- Ελληνικής Πολιτείας με αφορμή διάφορες αστοχίες του απελθόντος Υφυπουργού Εξωτερικών Δημ. Δόλλη, αλλά και του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Στην δημιουργία του κλίματος αυτού (οι παρενέργειες  του οποίου έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται) έχει συμβάλει και η οικονομική κρίση που τα τελευταία δύο χρόνια μαστίζει τη γενέτειρα.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, «καζάνι που βράζει» είναι οι σχέσεις πολλών συντονιστών με τα μέλη των  συντονιστικών του ΣΑΕ, σε διαφορετικές χώρες και Ηπείρους, αλλά και με την ηγεσία του ΣΑΕ, στην οποία καταλογίζουν «αδράνεια», «ανεκτικότητα» και «φοβικό σύνδρομο» απέναντι στην παρελκυστική πολιτική των τελευταίων δύο ετών που ακολούθησε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόσφατο «κρούσμα» η «ανταρσία» των περισσοτέρων μελών του συντονιστικού της Αυστραλίας όπου, ως γνωστόν, πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου, η Συνέλευση του ΣΑΕ Ωκεανίας, στο Σίδνεϊ, με μικρή προσέλευση.  https://www.panhellenicpost.com/archives/4993.

Να σημειωθεί ότι από το συντονιστικό προσήλθαν, μόνο δύο μέλη, οι κ.κ. Χριστοδούλου και Δανάλης ενώ απουσίασαν τα άλλα  έξι μελη. Οι Πήτερ Δεμερτζής, από την Αδελαϊδα, Ευάγγελου Κακκούλας, από το Περθ, Τζον Μπέλλας, από το Μπρισπέιν, Κυριάκου Δημητρακόπουλος και Δημήτρης Κανελλάκος, από τη Μελβούρνη και Στέλλα Μπάρες από την Νέα Ζηλανδία.

Αλλά και όσοι εκ των αντιπροσώπων κλπ. παραβρέθηκαν στην πρόσκληση του συντονιστή Γ. Αγγελόπουλου, (περίπου το 1/3 των συνήθως προσερχομένων) είχαν παράπονα και άσκησαν έντονη κριτική, όπως η υπεύθυνη Φεστιβάλ Σίδνεϊ, ενώ πολλοί εκπρόσωποι οργανώσεων παραπονέθηκαν ότι δεν γνώριζαν την ατζέντα και πως δεν είχαν προσκληθεί κανονικά.  Μάλιστα άφηναν υπαινιγμούς ότι δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι ακριβώς για να περάσει «αθόρυβα» ο οικονομικός απολογισμός…

Ένας άλλος συντονιστής που αντιμετωπίζει την …απαρέσκεια της πλειοψηφίας του συντονιστικού του Συμβουλίου, είναι ο κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος, από τις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι ο κ. Σπυρόπουλος λειτουργεί και δρα ως ΣΑΕ Αμερικής την ίδια ώρα που η πλειοψηφία του Συντονιστικού έχει αποφασίσει  “…να διακόψει πάραυτα όλες τις δραστηριότητες και δαπάνες  του, το ΣΑΕ ΗΠΑ”. (Περιφερειακό Συντονιστικό Συμβούλιο ΗΠΑ ΣΑΕ, 7 Μαϊου 2010).

Παράλληλα, με την οργανωτική αυτή αταξία, ορισμένα ομογενειακά πρόσωπα, εκτός διοίκησης ΣΑΕ, καταλογίζουν σε μέλη του προεδρείου διασπάθιση δημόσιου χρήματος, κακοδιαχείριση και διοικητική ανεπάρκεια.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η Panhellenic Post έχει υπόψη της συγκεκριμένες έγγραφες, επώνυμες καταγγελίες τις οποίες, όμως, επιφυλάσσεται να δημοσιοποιήσει προκειμένου οι εγκαλούμενοι –από τους οποίους ζήτησε δηλώσεις η Panhellenic Post- να έχουν τη δυνατότητα απαντήσεως στις κατηγορίες αυτές οι οποίες, ομολογουμένως, είναι γενικόλογες και ασαφείς του τύπου «…τα χρήματα που σας έδωσε το Ελληνικό κράτος για να δώσετε ζωή στον Ελληνισμό της (…)  και της υπόλοιπης Περιφέρειας που εκπροσωπείτε, δεν ήταν σε καμία περίπτωση μόνο για ταξίδια αναψυχής και άλλα ευτράπελα, ούτε ήταν από το περίσσευμα του Έλληνα φορολογούμενου.…».

(Σ.σ. Για λόγους δεοντολογίας, το σύνολο της καταγγελτικής επιστολής θα το δημοσιεύσουμε ταυτόχρονα με τις απαντήσεις που θα λάβουμε από τους εγκαλούμενους).

Πάντως, το (μη πρέπον) αρνητικό κλίμα στις σχέσεις μητροπολιτικού κέντρου-αποδήμων, έχει τροφοδοτήσει και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος των δύο απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων στην γενέτειρα, γεγονός που -κατά φυσιολογικό τρόπο για μια χώρα που ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι διαχωρισμένος από τον κομματικό-  αποδιοργάνωσε εντελώς την επαφή με την Ομογένεια τόσο των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Εκτός αυτού, οι εκλογές έφεραν στο προσκήνιο και το μόνιμο παράπονο-αίτημα των αποδήμων Ελλήνων για να μπορούν να ψηφίζουν στις εκλογές της γενέτειρας από εκεί όπου είναι εγκατεστημένοι.

Το ΣΑΕ

Από την άλλη μεριά, το ΣΑΕ, ανεχόμενο επί δύο συνεχή χρόνια να υπάρχει «μη υπάρχον», δηλαδή, να παρατείνεται η θητεία της προεδρίας με τροποποιήσεις του νόμου, ουσιαστικά έχει καταστεί «δέσμιο» των επιλογών του Υπουργείου.

Όπως έλεγαν στην Panhellenic Post έγκυροι ομογενειακοί κύκλοι, «αμέσως με την κανονική λήξη της θητείας του το προεδρείο του ΣΑΕ όφειλε να έχει παραιτηθεί διαμαρτυρόμενο για την αδυναμία του Υπουργείου Εξωτερικών να οργανώσει την παγκόσμια Συνέλευση και τις εκλογές». Πρόσθεταν, δε, πως «αν δεν υπήρχαν χρήματα, μπορούσαν να βρουν άλλους –ακόμη και ηλεκτρονικούς- τρόπους για την εκλογική διαδικασία και όχι να σύρουν επί δύο χρόνια δέσμια την οργάνωση».

Ορισμένα μέλη του προεδρείου πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση ζητώντας, συγχρόνως «και πλήρη οικονομικό απολογισμό» του ΣΑΕ χωρίς, όμως, να έχουν αποτέλεσμα, αφού τόσο το προεδρείο όσο και το υπουργείο κώφευαν.

Να σημειώσουμε ότι το θέμα της διερεύνησης των παραστατικών και των οικονομικών απολογισμών του προεδρείου ΣΑΕ βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο, όπως είπε στην Panhellenic Post ο Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλος, «έχει καθυστερήσει να ολοκληρώσει τον έλεγχο».

Προβλήματα αντιμετωπίζει και ο νέος Συντονιστής Καναδά κ. Δάγωνας εξαιτίας του απελθώντος συντονιστή κ. Μενεγάκη ο οποίος εξελέξη Βουλευτής.

ΣΥΓΧΥΣΗ

Η κατάσταση αυτή περιέφερε την ομογένεια σε καθεστώς σύγχυσης καθώς από τη μία μεριά έβλεπε τη γενέτειρα να δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και, από την άλλη, την ηγεσία της να αδρανεί και να είναι απούσα από την προσπάθεια ηθικής και υλικής στήριξης της πατρίδας.

Σε αντιδιαστολή, μάλιστα, με την ενδεδειγμένη συντεταγμένη αποστολή της ομογένειας, διάφοροι τοπικοί παράγοντες προσπαθώντας να καλύψουν το οργανωτικό κενό προέβησαν σε ατελέσφορες  αποσπασματικές ενέργειες – απόπειρες, δημιουργίας «ταμείων», «οργανώσεων», ακόμη και «κομμάτων»! https://www.panhellenicpost.com/archives/7127.

Η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου «να συντονίσει τις προσπάθειες» μάλλον δεν επέτυχε τα αναμενόμενα, αφού μέχρις στιγμής εκείνο που φαίνεται ότι  προέκυψε είναι απλά η «ανάσχεση»  και όχι  ο συντονισμός των ποικιλώνυμων προσπαθειών.

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η προσφορά της Ομογένειας προς τη γενέτειρα υπήρξε  πολύμορφη, και απλόχερη, και με σταθερά τη συμβολή της στον οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και εθνικό τομέα, είναι ανάγκη η νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, να απασχοληθεί σοβαρά με τον ευαίσθητο αυτό τομέα προωθώντας στο πόστο του υπευθύνου για τον απόδημο ελληνισμό Υφυπουργού (Υπουργού, θα ήταν το ιδεώδες υπαρχούσης, μάλιστα, της οικονομικής κρίσης) προσωπικότητα του Απόδημου Ελληνισμού, αναγνωρισμένης προσφοράς,  και υπερκομματικής ιδιότητας, με θητεία πέραν της κυβερνητικής. Μόνον έτσι θα γίνει σοβαρή δουλειά και θα αποκατασταθούν –ως οφείλουν- οι δεσμοί της ομογένειας με την μητέρα πατρίδα, θα σφυρηλατηθούν και θα γίνουν πάλι ισχυροί και άρρηκτοι προς αμοιβαίο όφελος.