Το οδοιπορικό του Ελληνισμού μέσα από τη ζωή ενός Έλληνα

Πυκνό ακροατήριο Ελλήνων και Αυστραλών ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που τους έγινε και παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Α. Μ. Τάμη, με τίτλο ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα της ΕΕΑΜΑ από τον π. πρωθυπουργό της Βικτώριας, κ. John Brumby, και τον π. υπουργό των Εργατικών κυβερνήσεων, κ. Θεοφάνη Θεοφάνους.

O συγγραφέας στάθηκε ιδιαίτερα στον ομογενή Βύρων Θεοφάνη για τον οποίο είπε μεταξύ άλλων:
«Η έρευνα και η συγγραφή του παρόντος βιβλίου οφείλεται σ΄ έναν πρωτοπόρο Έλληνα έποικο, ο οποίος βίωσε το οδοιπορικό του Ελληνισμού στην Κίνα, Μαντζουρία, Ιαπωνία και Αυστραλία και ο οποίος αποτέλεσε το έναυσμα, το εφαλτήριο και την πηγή έμπνευσης του βιβλίου. Ο ίδιος άνθρωπος περιέβαλε με περισσή αγάπη το ΕΚΕΜΕ προσφέροντας 100,000 δολάρια, με εμπλούτισε με τη φιλία του, με γοήτευσε με την αρχοντιά του.

Ο Βύρων Θεοφάνης, βρέθηκε νεότατος στις γειτονιές αυτές του κόσμου, εμπορεύτηκε ποτά στο Μούγντεν και στο Χαρμπίν, ανέλαβε εργοστάσιο επεξεργασίας βότκας στη Σαγκάη, γνώρισε και σχετίστηκε φιλικά με την οικογένεια του Χαράλαμπου Δουκάκη στο Τιεντσίν και το Πεκίνο και τις τρεις θυγατέρες του, οι δύο εκ των οποίων, η Τρούλα και η Μάχη Δουκάκη είναι στην αίθουσα αυτή μαζί μας, διέφυγε στην Ιαπωνία το 1950, εργάστηκε ως άτυπος Πρέσβυς του Ελληνισμού, διέσωσε από τον Πόλεμο της Κορέας, τον Νικήτα Βενιζέλο, ευεργέτησε παλιννοστούντες ενδεείς Έλληνες, ίδρυσε με άλλους Έλληνες τον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο, την Κοινότητα των Ελλήνων στο Τόκυο, άνοιξε κατάστημα σουβενίρ στη Γιοκοχάμα με τον αδελφό του Πλάτωνα Θεοφάνη (ο οποίος είχε νυμφευτεί στο Μούγτεν τη γοητευτική Κλαύδια Στεφανίδη, θυγατέρα του εκδιωγμένου από το σταλινικό καθεστώς Πόντιου πρόσφυγα δασκάλου, Βλαδίμηρου Στεφανίδη – η Κλαύδια και τα παιδιά τους που γεννήθηκαν στην Κίνα και στην Ιαπωνία είναι σήμερα μαζί μας επίσης) και προστάτευσαν με τη φιλία τους δεκάδες Έλληνες στρατιώτες της Κορεατικής εκστρατείας, παρασημοφορήθηκαν από την Ελληνική Πολιτεία για τη εθνική τους δράση στην Ιαπωνία.

Ο γοητευτικός Βύρων, περιζήτητος γαμπρός, σχετίστηκε με τη δημοφιλέστερη ηθοποιό της Ιαπωνίας της περιόδου 1946-1962, τη γοητευτική και θρυλική για τους φίλους του παγκόσμιου κινηματογράφου, Sugi Yoko και τελικά το 1955, την οποία δεν νυμφεύθηκε (δεν το επέτρεψαν οι γονείς της), αφού επισκέφτηκε σύντομα την Ελλάδα, εγκαταστάθηκε μαζί με τον αδελφό του Πλάτωνα στη Μελβούρνη. Εδώ γνώρισε την αείμνηστη σύζυγό του, Γκόλφω, άνοιξε δικό του εργαστήριο και αργότερα εργοστάσιο καφέ, το περίφημο Oassis Coffee, έκανε οικογένεια με τρία παιδιά (τους Βασίλη, Ειρήνη και Τίνα) που είναι όλοι μαζί μας, υπηρέτησε τους ΑΧΕΠΑ, ενίσχυσε τις ελληνικές σπουδές, τα γράμματα και προσπάθησε να σηκώσει την Ελλάδα ψηλότερα, αν και αυτός γνώριζε πολύ καλά ότι «στην Ελλάδα και εν τοις Έλλησι, ουδεμία πατριωτική πράξη έμεινε ποτέ ατιμώρητος! Θα ήθελα εκ μέρους των συνεργατών μου και όλων των φίλων και συμπατριωτών μας να τον ευχαριστήσω από καρδιάς.Περισσότερα:

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=17500

http://neoskosmos.com/news/el/node/22450