Φωνή Φιλέλληνα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Οι Έλληνες μας έδωσαν του Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας τους δώσουμε πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Με αυτό τον τίτλο, αρθρογράφος της Βρετανικής εφημερίδας Observer, Χένρι Πόρτερ υποστηρίζει την επιστροφή των περίφημων Μαρμάρων, καταρρίπτοντας όλα τα επιχειρήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο.

«Μην με παρεξηγείτε, δεν θέλω να επιτεθώ στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο, είναι γεγονός, έχει υψηλό επίπεδο και έναν εκπληκτικό διευθυντή» γράφει ο Πόρτερ.

«Θα πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας σχετικά με την παρουσία τόσων Γλυπτών από τον Παρθενώνα στη Βρετανία. Υπάρχουν κι άλλα τμήματά τους σε άλλα μουσεία, όμως το μεγαλύτερο μέρος του ανεπανάληπτου αυτού έργου βρίσκεται εδώ από τη στιγμή που αφαιρέθηκαν βίαια από τον Σκωτσέζο Λόρδο Έλγιν πριν από δύο αιώνες».

Ο Βρετανός δημοσιογράφος συμπληρώνει ότι: «Αντιπροσωπεύουν τον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού και την καρδιά της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας» και εκτιμά ότι με το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ίσως η στιγμή να μην είναι κατάλληλη για την επιστροφή τους όμως προσθέτει ότι: «Υπό το πρίσμα του τι χρωστάει ο δυτικός πολιτισμός στην Ελλάδα –δημοκρατικές ιδέες, Ολυμπιακούς Αγώνες, επιστήμη, τέχνη και αρχιτεκτονική- θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια απλή αλήθεια: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι δικά μας για να τα κρατάμε».