Επίσκεψη της Πρέσβεως της Αυστραλίας στην Κρήτη

Η Πρέσβης της Αυστραλίας κα Τζένη Πολυξένη Μπλούμφιλντ θα επισκεφθεί την Κρήτη στις 24-27 Μαΐου 2012 για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 71η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
Η συμβολή των Αυστραλών ενόπλων δυνάμεων στη Μάχη της Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της κοινής ιστορίας των δύο χωρών.  Αυστραλοί στρατιώτες πολέμησαν στο πλευρό των Ελληνικών, Νεοζηλανδικών και Βρετανικών στρατευμάτων και τον άμαχο πληθυσμό της Κρήτης, για να εμποδίσουν τη ναζιστική εισβολή και να υπερασπιστούν τις κοινές αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Η κα. Μπλούμφιλντ δήλωσε: “Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός υπεράσπισης της αξιοπρέπειας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας, καθώς επίσης και κορυφαίο ιστορικό γεγονός στην κοινή ιστορία των δυο λαών μας.  Οι ακατάλυτοι δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν εκείνη τη δύσκολη περίοδο διαρκούν έως σήμερα.  Η γενναιότητα και η αυτοθυσία των Κρητικών θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στο νου και στη μνήμη όλων των Αυστραλών.   Η δραστήρια Κρητική κοινότητα της Αυστραλίας συνεχίζει να συμβάλει σημαντικά στην αυστραλιανή κοινωνία και στην οικονομία”.
Κατά την επίσκεψή της η Πρέσβης θα συναντήσει εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα μιλήσει στα μέλη του Επιμελητηρίου του Ηρακλείου για το επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο της Αυστραλίας όπως και για τις νέες ευκαιρίες συνεργασίας.
Η κα. Μπλούμφιλντ δήλωσε: “Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για επανάκτηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης και αξιοποίηση των νέων ευκαιριών, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που απαιτεί μειωμένες δαπάνες, μεγαλύτερη αποταμίευση και επενδύσεις και συνετούς προϋπολογισμούς.   Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Αυστραλία στηρίζει την Ελλάδα, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία από τις ριζικές μεταρρυθμίσεις  της Αυστραλίας που αύξησαν την παραγωγικότητα των Αυστραλών και οδήγησαν σε 20 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης της οικονομίας της, και ενισχύοντας το διμερές εμπόριο και επενδύσεις”.
   “Η επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία κρητικών εταιρειών στην ανταγωνιστική αγορά της Αυστραλίας, και το αυξημένο επιχειρηματικό ενδιαφέρον που σημειώνεται, αναδεικνύει τις προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων.   Η ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Αυστραλίας στην Ελλάδα, με παράρτημα στο Ηράκλειο, θα συμβάλλει στη συστηματική ενδυνάμωση της διμερούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, προσφέροντας παράλληλα ένα θεσμικό πλαίσιο δικτύωσης, ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών προς όφελος και των δύο χωρών”.