Ολάντ και Μέρκελ: Στηρίζουμε, “αν η Ελλάδα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της”

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενώ φαίνεται η Ευρώπη να προετοιμάζεται για το (απευκταίο) ενδεχόμενο μετά τις εκλογές η Ελλάδα αυτοβούλως να βρεθεί εκτός Ευρώ, η Ομογένεια μουδιασμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις αδυνατώντας να ορθώσει ασφαλές προστατευτικό τείχος στην γενέτειρα. Πάντως στην Αθήνα η Κυβέρνηση διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου υποστηρίζοντας ότι είναι αβάσιμα και ότι προκαλούν ζημιά στην προσπάθεια της Ελλάδος να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Το ίδιο διέψευσε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ σε έναν τόνο μάλιστα που προϊδεάζει ότι ενδεχομένως θα αναβιώσει το παλιό σύνθημα “Ελλάς-Γαλλία συμμαχία”! Με μία, όμως, πρϋπόθεση: ¨Η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της”.

Η είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου και μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters, είναι ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να ετοιμάσει ένα ξεχωριστό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποφασίσει να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα.
Το πρακτορείο Reuters επικαλείται δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Eurogroup Working Group που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και διήρκεσε μία ώρα.
Εκτός από την επιβεβαίωση που ήρθε από τους δύο αξιωματούχους, το Reuters επικαλείται στο δημοσίευμά του και memo που κατήρτισε ένα από τα κράτη-μέλη, με λεπτομέρειες τις οποίες θα πρέπει να εξετάσουν οι χώρες της ευρωζώνης.
Το Eurogroup Working Group αποτελείται από αξιωματούχους που προετοιμάζουν τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών καθώς και από το δ.σ. του προσωρινού ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, EFSF.
Την ίδια ώρα, γερμανική εφημερίδα αναφέρει σήμερα ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Ντι Τσάιτ” αναφέρει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γεργκ Άσμουσεν, ένας Γερμανός διευθυντής της ΕΚΤ, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας.

Προσθέτει πως η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, έχει δημιουργήσει μια παρόμοια ομάδα. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Μπούντεσμπανκ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία όταν τους το ζήτησε το Γερμανικό Πρακτορείο.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΑΝΤ

Την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλς ο Φρανσουά Ολάντ δήλωνε ότι δεν υπάρχει γι΄ αυτόν άλλο σενάριο από την  παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ζήτησε από τους εκπροσώπους των  μέσων ενημέρωσης να μεσολαβήσουν ώστε να ακουσθεί η φωνή τους στην  Ελλάδα και να πεισθούν ότι «μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη για τη δική του  στάση υπέρ της Ελλάδας».
«Θα κάνω ό,τι μπορώ», είπε, «από τη θέση μου για να πείσω τους  Έλληνες να επιλέξουν την παραμονή τους στην ευρωζώνη, σεβόμενοι τις  δεσμεύσεις τους. Θα κάνω επίσης τα πάντα για να πείσω τους Ευρωπαίους  που θα μπορούσαν να έχουν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα παραμονής της  Ελλάδας στην ευρωζώνη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα, την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την Ελλάδα, εφόσον, όμως, η χώρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μετέφερε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη συνάντησή τους νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες. «Οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες, αλλά η εφαρμογή του προγράμματος είναι ο λιγότερο δύσκολος δρόμος για την έξοδο από την κρίση» υπογράμμισε ο Πορτογάλος αξιωματούχος.

Αλλά και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως προκύπτουν από το δεύτερο πρόγραμμα (σ.σ. Μνημόνιο).

Αν και, όπως είχε τονίσει, «η Επιτροπή σέβεται την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα» δεν παρέλειψε να επισημάνει την ελπίδα «από τις εκλογές να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, κάτι, που, όπως υποστήριξε, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρώπης δεν σταματούν εδώ. Κινούνται και αυτές σε διαφορετικά ταμπλό, μια στο καρφί και μια στο πέταλο, όπως λέει ο λαός. Έτσι, την εκδοχή ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο για όλα, δήλωσε στο BBC ,η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά έσπευσε και να προσθέσει με νόημα ότι “μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση,για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,αν παραμείνουν στην Ευρωζώνη”. Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να διορθώσει τα οικονομικά της, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να κάνει περισσότερα σ΄ ότι αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην είσπραξη φόρων.

ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΜΕ ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΜΕΡΚΕΛ

Ο  Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε διαδοχικά στις Βρυξέλλες τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ διήρκεσε 20 λεπτά, με τον γάλλο πρόεδρο να δεσμεύεται για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα, τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο κ. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον κ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.

Η Άνγκελα Μέρκελ, στην 40λεπτη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρα μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

Την αναγκαιότητα λήψης αναπτυξιακών μέτρων για την Ελλάδα τόνισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, κατά την παρέμβασή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, η ομογένεια βιώνει προσωπικές αποσπασματικές και αδιέξοδες προσπάθειες ορισμένων, όπως του Συντονιστή Αμερικής κ. Θεοδώρου Σπυρόπουλου, να προλάβουν εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Σ’ αυτό αποσκοπούσε και η πρόσφατη δημοσίευση σε έγκριτες εφημερίδες των ΗΠΑ των θέσεών του για το Σκοπιανό και την προσπάθεια της κυβέρνησης των Σκοπίων να εντάξουν το κράτος στο ΝΑΤΟ.

Όσο και εάν βοήθησε η καταχώριση, -και ασφαλώς δεν πέρασε απαρατήρητη- εντούτοις πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι περισσότερο θα είχε βοηθήσει εάν, με συντονισμένο τρόπο και με μεθόδευση που να δείχνει συνοχή και δύναμη, αντιδρούσε η ομογένεια και όχι ένα, διακεκριμένο, έστω, άτομο.

Εάν τη δημοσίευση είχαν υπογράψει 400 διακεκριμένοι Αμερικανοί και Ελληνοαμερικανοί πολίτες, καθηγητές πανεπιστημίων, επιχειρηματίες, επιστήμονες, γιατροί, και εάν χιλιάδες αντίτυπα πήγαιναν απευθείας στα γραφεία του ΝΑΤΟ από χιλιάδες ομογενείς ψηφοφόρους, τότε και το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο (ίσως ακόμη και να ζητούσε το ΝΑΤΟ να αποποιηθούν τα Σκόπια το όνομα Μακεδονία!) και η Ομογένεια θα έδειχνε δύναμη υπολογίσιμη και, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα έμοιαζε όσο απομονωμένη δείχνει να είναι –και ελέω προέδρου ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα- σήμερα.

Προβάλλει, επομένως, κρίσιμο το θέμα της αφύπνισης της Ομογένειας, του συντονισμού των δράσεων και της αποτελεσματικότητας του τρόπου αντίδρασής της.

Διότι αν έτσι οργανωμένα λειτουργήσει η ομογένεια σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, και στην Αμερική και στην Αυστραλία και παντού όπου υπάρχει, τότε δύσκολα θα μπορούν οι ευρωπαίοι ηγέτες να την αγνοήσουν και είτε να επεμβαίνουν σε εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδος είτε να απεργάζονται την έξοδό της από το Ευρώ.

Με στοιχεία από NewsIt, Newpost, APE, OnAlert

* Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Πικραμένος, είναι τρίτος από αριστερά στην πρώτη γραμμή. Η  φωτογραφία από τη Σύνοδο Κορυφής, είναι της Eurokinissi.