«Υποπτος» αγώνας στη Football League

Αναφορά προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, σχετικά με τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Β’ Εθνικής (Football League), μεταξύ των ομάδων Καλλιθέας και Ηρακλή Ψαχνών (διεξήχθη στις 20 Απριλίου 2012), που φέρεται από την UEFA «ως ύποπτος χειραγώγησης, για στοιχηματικούς και βαθμολογικούς σκοπούς», υπέβαλε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/05) ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής.

Σύμφωνα με την σχετική επιστολή της UEFA προς την ΕΠΟ, «ο αγώνας αυτός είναι ύποπτος, ως προς τον στοιχηματισμό προ του αγώνα, ύποπτος, ως προς τον στοιχηματισμό για τον αριθμό των τερμάτων που επιτεύχθηκαν (over), έντονα ύποπτος και εν δυνάμει ύποπτος για σκόπιμα αγωνιστικά λάθη, που φέρονται να οδήγησαν στην επίτευξη των τερμάτων».

Αναλυτικά, η αναφορά του κ. Μπιτσαξή προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών (υπόψιν της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών κας Ράικου), έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κυρία Εισαγγελέα,

Στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού περιήλθε σήμερα από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) επιστολή της UEFA προς τον κύριο Ιωάννη Τζούφρα, που είναι ο αρμόδιος υπάλληλος της ΕΠΟ για την φερεγγυότητα των αγώνων και ένα συνοδευτικό κείμενο της επιστολής. Την επιστολή υπογράφει ο Graham Peaker με την ιδιότητα του συντονιστή ερευνών της UEFA. Σύμφωνα με τα παραπάνω κείμενα, ο ποδοσφαιρικός αγώνας της Football League μεταξύ των ομάδων της Καλλιθέας και του Ηρακλή Ψαχνών, που διεξήχθη στις 20/4/2012, φέρεται ως ύποπτος χειραγώγησης για στοιχηματικούς και βαθμολογικούς σκοπούς. Κατά την διατύπωση του συνοδευτικού εντύπου, ο αγώνας αυτός είναι, ως προς τον στοιχηματισμό προ του αγώνα, ύποπτος, ως προς τον στοιχηματισμό για τον αριθμό των τερμάτων που επιτεύθηκαν (over), έντονα ύποπτος και εν δυνάμει ύποπτος για σκόπιμα αγωνιστικά λάθη, που φέρονται να οδήγησαν στην επίτευξη των τερμάτων. Κατά τους συμπερασματικούς συλλογισμούς, τόσο της επιστολής, όσο και του συνοδευτικού εγγράφου, ο στοιχηματισμός εν συνόλω υποδηλώνει ότι τα πρόσωπα που στοιχημάτισαν θα μπορούσαν να έχουν προηγούμενη γνώση του τελικού αποτελέσματος και ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να θεωρηθεί ύποπτος και ενδεχομένως και χειραγωγημένος για βαθμολογικούς σκοπούς και σε μικρότερη έκταση για στοιχηματικούς σκοπούς.

Τα παραπάνω έγγραφα αποτελούν απλές ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων και ως εκ τούτου σας τα διαβιβάζουμε κατά καθήκον για τις δικές σας ενέργειες. Είναι προφανές ότι ο υπογράφων την επιστολή Graham Peaker και κάθε άλλος υπάλληλος της UEFA, της ΕΠΟ και της ΟΠΑΠ Α.Ε., που έχουν αρμοδιότητα επί των θεμάτων αυτών, πρέπει να κληθούν να καταθέσουν ότι σχετικώς γνωρίζουν. Σημειώνεται ότι η διερεύνηση του ζητήματος πρέπει να διεξαχθεί το ταχύτερο δυνατό, γιατί από την έκβασή της, προφανώς επηρεάζεται η εξέλιξη των αγώνων κατάταξης της Football League και ενδεχομένως το πρωτάθλημα της Super League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου».

Ενημέρωση από την ΕΠΟ ζήτησε η Football League

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της αναφοράς η Ενωση Β’ – Γ’ κατηγορίας, ζήτησε μέσω επιστολής του προέδρου της, Σπύρου Καλογιάννη ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο.

Στην επιστολή αναφέρεται: «Πληροφορηθήκαμε ότι αποστείλατε στο γενικό γραμματέα Αθλητισμού επιστολή της UEFA, με σχετικά συνοδευτικά έγγραφα, που αφορούν στον αγώνα ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ που διεξήχθη στις 20/4/2012. Παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε πλήρες αντίγραφο των ανωτέρω εγγράφων με σκοπό να τα διαβιβάσουμε άμεσα στα αρμόδια Θεσμοθετημένα Πειθαρχικά – Δικαιοδοτικά Όργανα, για την τάχιστη διερεύνηση και συνακόλουθα την άμεση διαλεύκανση του θέματος».

Σαλευρής: «Γελοιότητα και χυδαιότητα…»

«Χυδαίες και γελοίες» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις κατηγορίες ο ισχυρός άνδρας της Καλλιθέας, Νίκος Σαλευρής.

«Πρόκειται για γελοιότητα και χυδαιότητα. Την Καλλιθέα δεν την αγγίζουν τέτοια πράγματα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καλλιθέα στο αθλητικό blog «Δίκη», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της γγΑ για τον αγώνα που σύμφωνα με την UEFA βρίσκεται στο «μικροσκόπιό» της ως «ύποπτος χειραγώγησης».