“Όμηροι” οι υπάλληλοι του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται πλέον οι τρεις υπάλληλοι, δύο διοικητικοί και μία βοηθητική,  των  Γραφείων του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη οι οποίες, μετά την «συμφωνία» του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη με τον π. Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημ. Δόλλη,  για την “υπό όρους” απόλυσή τους (!)  βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα», από τον παρελθόντα Μάρτιο.

Η ιστορία ξεκίνησε με την «οργισμένη» αξίωση του π. Υφυπουργού κ. Δόλλη τον Οκτώβρη του 2011, να απολυθούν οι εργαζόμενοι από τα  γραφεία του ΣΑΕ Θεσσαλονίκης γιατί «δεν έχουμε να τους πληρώνουμε». Την υπουργική απόφαση ανέλαβε να «διεκπεραιώσει» ο Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, πρέσβης κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Panhellenic Post,  στην τελευταία συνεδρίαση του προεδρείου ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη (31 Μαρτίου-1η Απριλίου) είπε στα μέλη του προεδρείου πως «έπρεπε ήδη να έχετε απολύσει τις κοπέλες, αφού σας είπαμε, λεφτά δεν υπάρχουν»…

Ως επίσημη δικαιολογία για τη «βιασύνη» να απολυθούν οι υπάλληλοι -που υπηρετούν εδώ και 15 χρόνια το ΣΑΕ και τον Απόδημο Ελληνισμό!- προβλήθηκε η ανάγκη «να προλάβει ο κ. υπουργός, πριν πάμε σε εκλογές, να υπογράψει τις αποζημιώσεις», που θα έπαιρναν οι απολυόμενοι υπάλληλοι.

Μολονότι  από 4/4/2012 η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, με το υπ΄ αριθμό Πρωτοκόλλου 1247/12 έγγραφό της ενέκρινε ποσόν 47.892,60 ευρώ για την αποζημίωση των υπαλλήλων, απόλυση μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει!

Μάλιστα, υπάρχει και η σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας, υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή κ. Παναγιωτόπουλο, σύμφωνα με την οποία «εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 47.892,60€ (σαράντα επτά χιλιάδων οκτακοσίων ενενήντα δύο ευρώ και εξήντα λεπτών) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού Εξόδων της Γ.Γ.Α.Ε. Φορέας 09/610 και ΚΑΕ 5163 οικονομικού έτους 2012 για την ανάγκη κάλυψης δαπανών του ανωτέρω Κωδικού Αριθμού εξόδων», όπως αναφέρει.

Ο λόγος για τον οποίο το προεδρείο του ΣΑΕ δεν προχώρησε μέχρι σήμερα στην απόλυση των τριών υπαλλήλων, είναι το γεγονός ότι δεν ξέρει τι να τους κάνει, τους οφείλονται οι μισθοί από το Μάρτιο μέχρι και σήμερα, αλλά και κάποιοι μήνες του 2011 σε εισφορές στο ΙΚΑ! Αλλά εάν οι υπάλληλοι δεν εξοφληθούν, δεν μπορεί να απολυθούν. Και εάν δεν απολυθούν, δεν μπορούν, φυσικά, να εισπράξουν την αποζημίωση…

Έτσι, μέχρι και σήμερα οι τρεις υπάλληλοι των γραφείων του ΣΑΕ στην λεγόμενη «πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού» εξακολουθούν να προσφέρουν κανονικά την εργασία τους χωρίς, όμως, να αμείβονται…  Επιπλέον, η κυρία που απασχολείται ως βοηθητικό προσωπικό,  πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί και, επομένως, χρειάζεται τα ένσημά της συμπληρωμένα και τους μισθούς εξοφλημένους.

Ανεκπλήρωτη, όμως, έχει μείνει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, και η «δέσμευση» του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, στο προεδρείο του ΣΑΕ, να προσπαθήσει να βρει από τον προϋπολογισμό του Δήμου ποσόν 60.000 ευρώ για την ετήσια  αποζημίωση των υπαλλήλων του Γραφείου ΣΑΕ,  ώστε να τις επαναπροσλάβει  με καθεστώς σύμβασης έργου, τη φορά αυτή, ως εργαζόμενες στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής ούτε αυτή η «δέσμευση» του δημάρχου έχει καρποφορήσει.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με νομικούς κύκλους που παρακολουθούν την υπόθεση, ούτε  η «λύση» της σύμβασης έργου είναι πρέπουσα καθώς μετά από 15 χρόνια έμμισθης υπηρεσίας ουδείς υπάλληλος αναμένει να «υπαχθεί» στην  κατηγορία του «συμβασιούχου».

Απουσία

Το εξοργιστικό είναι πως κανένας αρμόδιος,  ούτε ο Διευθυντής της ΓΓΑΕ κ. Παναγιωτόπουλος, ούτε ο Δήμαρχος Μπουτάρης –που είναι ακόμη εν ενεργεία, γιατί ο κ. Δόλλης απήλθε από τον κυβερνητικό θώκο- ούτε κανένας άλλος χριστιανός εμφανίζεται  -ούτε καν τηλεφωνεί- να πει στις υπαλλήλους το τι πρόκειται να γίνει. Μόνο  επισκέψεις  από 2 συνεργεία του κ. Μπουτάρη, που ενεργούν για την καταγραφή του χώρου και την μεταστέγαση υπαλλήλων του Δήμου στο κτήριο του ΣΑΕ, έχουν δεχθεί τους τελευταίους μήνες…

Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση,  είναι απορίας άξιο γιατί ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης σιωπά και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την επίλυση τουλάχιστον αυτής της  εκκρεμότητας. ‘Η γιατί, όπως έλεγαν κύκλοι του ΣΑΕ  στην Panhellenic Post,  «ο έχων βλέψεις για την προεδρία του ΣΑΕ συντονιστής Αμερικής κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος  δεν παρεμβαίνει ώστε να λήξει η περιπέτεια που βιώνουν οι τρεις υπάλληλοι του ΣΑΕ;».

Οι ίδιοι κύκλοι διερωτώντο,  τι έχει να πει σήμερα ο κ. Δόλλης, «για την τύχη των τριών εργαζομένων;  Εκτός από του να επαίρεται ότι  διέκοψε την  χρηματοδότηση του ΣΑΕ, το άφησε ουσιαστικά έκθετο, χωρίς εκλογές, χωρίς νέο πρόεδρο και χωρίς μέλλον…».

Από την άλλη μεριά,  συνολικά το προεδρείο του ΣΑΕ είναι εκτεθειμένο ανεπανόρθωτα, αφού δεν μπόρεσε να προστατέψει το κύρος, το κτίριο και το προσωπικό του.  Αφού επέτρεψε –με ελάχιστες, μόνον, φωνές διαμαρτυρίας- στον  κ. Δόλλη  να διακόψει  τη  χρηματοδότηση του ΣΑΕ από το κράτος. Ανέχτηκε τη συμφωνία Δόλλη-Μπουτάρη, να πάρουν το κτίριο του ΣΑΕ «καθαρό» και να βάλουν μέσα υπαλλήλους του Δήμου. Και μόνον γιατί υπήρξε αντίδραση των ορισμένων –ελαχίστων- μελών του Προεδρείου και κάποιων βουλευτών από διαφορετικά κόμματα, «υποχώρησε» τελικά ο κ. Μπουτάρης και δέχθηκε «συγκατοίκηση», στο κτίριο -δωρεά- Μακρίδη προς το ΣΑΕ.

Γεννάται, όμως και ένα άλλο ερώτημα. Γιατί το ΣΑΕ απέρριψε (ή δεν επέβαλε στον κ. Μπουτάρη) την πρόταση του συντονιστή χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ. Ιβάν Σαββίδη να μισθώσει εκείνος το ακίνητο δωρεά Μακρίδη, που έχει παραχωρηθεί στο ΣΑΕ, ως Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας και να το αποδώσει η Ομοσπονδία προς χρήση στο ΣΑΕ. Επίσης η Ομοσπονδία θα ανελάμβανε και το λειτουργικό κόστος των γραφείων. Όφειλε να έχει βρεθεί η κατάλληλη νομική φόρμουλα που θα επέτρεπε την εξέλιξη αυτή, αφού εναλλακτική λύση δεν υπήρχε.

Τέλος, ομογενειακοί κύκλοι διατύπωναν την επιφύλαξη η όλη περιπέτεια του ΣΑΕ να μην “χρεωθεί” στην Ομογένεια. “Καμία σχέση δεν έχει η ομογένεια με τα όσα συμβαίνουν μέσα ή πέριξ του ΣΑΕ”, έλεγαν.

*Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη επίσκεψη του προεδρείου του ΣΑΕ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο – Eurokinissi