Δεν αποκλείεται ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης

Δεν πρέπει να αποκλείεται οτιδήποτε εφόσον αυτό είναι προς όφελος και όχι σε βάρος της οικονομίας, δήλωσε ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κ. Δημητριάδης συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ και Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σε ερώτηση αν από την ενημέρωση που έτυχε από τον κ. Αναστασιάδη αισιοδοξεί ότι μπορεί να αποφευχθεί η ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, ο κ. Δημητριάδης είπε πως το θέμα είναι πολύ λεπτό, προσθέτοντας όμως ότι ”δεν πρέπει να αποκλείουμε οτιδήποτε”.

”Ο,τιδήποτε γίνεται πρέπει να γίνεται για το καλό της οικονομίας, για το καλό του τραπεζικού συστήματος”, είπε.

 Σημειώνοντας ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες ότι ενδεχόμενη ένταξη στον Μηχανισμό μπορεί να σημαίνει και διαφοροποίηση του φορολογικού καθεστώτος της Κύπρου, ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε, ωστόσο, ότι χώρες όπως η Ιρλανδία έχουν λάβει στήριξη από το Μηχανισμό, διατηρώντας το φορολογικό τους καθεστώς.

”Πιστεύω ότι γενικά πρέπει να είμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν πρέπει να αποκλείουμε οτιδήποτε εφόσον αυτό μπορεί είναι υπέρ και όχι σε βάρος της οικονομίας”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι η ΚΤ θα συνεργάζεται με όλα τα πολιτικά κόμματα για το καλό της οικονομίας και για το καλό του τόπου και ότι θα υπάρχει πάντοτε μια άριστη συνεργασία.

Τόνισε, τέλος, ότι ”εμείς από τη δική μας πλευρά θα υπεραμυνθούμε του θεσμού της ανεξαρτησίας της ΚΤ και αναμένουμε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα θα σέβονται αυτό το θεσμό για το καλό του τόπου για το καλό της οικονομίας και για την ευημερία όλων των πολιτών της Κύπρου”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ