Ενώ η Πάτρα εξακολουθεί να “βράζει”, συγγνώμη ζητούν οι μετανάστες

 

Ενώ η Πάτρα «βράζει» ζητούν συγγνώμη οι μετανάστες

Για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του 29χρονου Θανάση Λαζανά από τρεις Αφγανούς, και ενώι κάτοικοι της πόλης συνεχίζουν να ”βράζουν” και απειλούν με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, μερίδα από τους μετανάστες  που ζούσαν μέχρι πριν λίγο καιρό στο εγκαταλελειμμένο βιομηχανοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής, σπάνε τη σιωπή τους και με κείμενό τους που δημοσιοποιήθηκε στο indymedia.org εκφράζουν τη λύπη τους και δίνουν συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος.

Παράλληλα διαχωρίζουν τη θέση τους από το γεγονός, δηλώνοντας πως τέτοιες πράξεις δεν τους εκφράζουν, προσθέτοντας πως άτομα σαν τους δράστες της στυγερής δολοφονίας δεν αντιπροσωπεύουν τους μετανάστες. Το πλήρες κείμενο το οποίο δημοσιοποιήθηκε με τη βοήθεια του indymedia.org έχει ως εξής:

“Είμαστε πολύ λυπημένοι για το θάνατο του 29χρονου παιδιού. Δίνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του. Είμαστε θυμωμένοι και θλιμμένοι για τη βάρβαρη συμπεριφορά αυτών που τον σκότωσαν. Τέτοια άτομα δεν αντιπροσωπεύουν όλους τους μετανάστες.

Δηλώνουμε πως νιώθουμε αλληλέγγυοι με την οικογένεια του παιδιού και ελπίζουμε οι εγκληματίες να τιμωρηθούν με βάση τον ελληνικό νόμο. Ελπίζουμε τα πολιτικά κόμματα και οι οργανώσεις να μην κάνουν αυτό το θέμα ζήτημα ενάντια στους μετανάστες, γιατί αυτό που συνέβη είναι ατομική συμπεριφορά και δε μας χαρακτηρίζει όλους.

Είμαστε ενάντια σε οποιονδήποτε χύνει αίμα και δε θέλουμε τους θανάτους και τους σκοτωμούς. Αυτοί είναι οι λόγοι που μας ανάγκασαν να φύγουμε από τις χώρες μας γιατί συμβαίνουν και εκεί, όπως και οι εξευτελισμοί, η εκμετάλλευση, η κακομεταχείριση των ανθρώπων από τις δικτατορικές κυβερνήσεις που έχουμε. Αυτό που ψάχνουμε είναι άσυλο, ειρήνη, ασφάλεια και φιλική σχέση με την κοινωνία που βρισκόμαστε, γιατί στην Πάτρα, από τη στιγμή που ήρθαμε, λάβαμε σεβασμό, φιλοξενία και βοήθεια από τους ανθρώπους.

Δε συμφωνούμε με κάποιους να συμπεριφέρονται σαν εγκληματίες και να σκοτώνουν ή να ληστεύουν. Επαναλαμβάνουμε τη βαθιά μας λύπη για αυτό που συνέβη. Αυτά που γράφουμε είναι η άποψή μας και θα θέλαμε να ακουστούν από τον κόσμο, την οικογένεια και τους φίλους του παιδιού. Θέλουμε από την πατρινή κοινωνία να καταλάβει πως ότι συνέβη δε μας αντιπροσωπεύει. Είμαστε άνθρωποι και λυπούμαστε πολύ για αυτό που έκανε κάποιος και οδήγησε στο θάνατο του παιδιού.”

Θα συνεχίσουν

Πάντως, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής των Ιτεών που συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας προκειμένου να αναλυθεί το “μεταναστευτικό” της πόλης.

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων ζήτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα μια και το πρόβλημα στην πόλη έχει “βαλτώσει” από το 1996. “Εχουμε καθημερινά κλοπές, διαρρήξεις, απόπειρα βιασμών, ναρκωτικά, είχαμε και φόνο” τόνιζαν. Μάλιστα στην αρχή της συγκέντρωσης κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή για τον δολοφονημένο Θανάση Λαζανά. Στην συγκέντρωση είναι παρόντες και εκπρόσωποι των φορέων και αρχών της πόλης.

*Φωτογραφία Eurokinissi