Η ιστορία της Ελλάδος στο iPhone σας!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δύο νέα παιδιά, δύο νέοι Έλληνες επιστήμονες, ο Δημήτρης και ο Τάσος Βούλγαρης, δίνουν την άλλη διάσταση της σύγχρονης Ελλάδας. Της Ελλάδας της δημιουργίας, της αισιοδοξίας, του μέλλοντος. Όχι μόνο γιατί επινόησαν να «κλείσουν» το σημαντικότερο μέρος της ελληνικής ιστορίας σε ένα iPhone, εύκαιρο σε πρώτη ζήτηση, από όπου και όποια ώρα, αλλά γιατί ορματιζόμενοι το αύριο πατάνε σταθερά στο σήμερα. Και αυτό είναι κυρίως που λείπει αυτή την ώρα της οικονομικής κρίσης. Η αυτοπεποίηθηση.

Η εφαρμογή που επινόησαν τα δύο αδέλφια,  “Greece: History and Culture” είναι η πρώτη και, μέχρι στιγμής, μοναδική εφαρμογή για iPhone και iPad, που παρουσιάζει την Ελληνική ιστορία, προϊστορία και πολιτισμό. Μεσ’ από τις σελίδες της Εφαρμογής, ο χρήστης, είτε είναι επισκέπτης της Ελλάδας είτε λάτρης της ιστορίας της, μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, ώστε να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για κάθε περίοδο του παρελθόντος της ή για να εντάξει  μουσειακά εκθέματα και αρχαιολογικούς χώρους που τον ενδιαφέρουν, στο ιστορικό και πολιτισμικό τους πλαίσιο.

Η εφαρμογή “Greece: History and Culture”, χαρακτηρίζεται από την απλότητα στη λειτουργία της και αποτελείται από μία σειρά χρηστικών «υποεφαρμογών» που βοηθούν το χρήστη να προσεγγίζει το περιεχόμενό της, ανάλογα με το εκάστοτε ενδιαφέρον του. Πιο συγκεκριμένα:

Search. Στην πρώτη σελίδα της εφαρμογής παρατίθενται οι περίοδοι και υποπερίοδοι της Ελληνικής ιστορίας, από την Παλαιολιθική Εποχή ως το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, με πληροφορίες για τις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις, συνοδευόμενες από αντιπροσωπευτικές εικόνες. Εναλλακτικά, ο χρήστης μπορεί να μεταβεί στην εποχή που τον ενδιαφέρει, χρησιμοποιώντας το εργαλείο έρευνας ανά έτος (search by year).

Timeline. Ένα πλήρες χρονολόγιο του Ελληνικού παρελθόντος, από τις απαρχές της κατοίκησης στον Ελλαδικό χώρο ως τον 20ο αιώνα.

Maps. Χάρτης της Ελλάδας με επισημάνσεις των σημαντικότερων ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να βρει σημεία ενδιαφέροντός του, κοντά του ή σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Places. Αλφαβητικός κατάλογος με πληροφορίες για τους σημαντικότερους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

People. Αλφαβητικός και θεματικός κατάλογος με βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων του Ελληνικού παρελθόντος, από τον Όμηρο ως τη Μαρία Κάλλας, καθώς και πληροφορίες για πρόσωπα της Ελληνικής μυθολογίας.

Stories. Σ’ αυτό το κεφάλαιο παρατίθενται μερικές από τις γοητευτικότερες ιστορίες του Ελληνικού παρελθόντος, από τον πρώτο μαραθωνοδρόμο ως την πιο εμπνευσμένη πράξη αντίστασης στην κατεχόμενη από τους Ναζί Αθήνα.

Η εφαρμογή “Greece: History and Culture” είναι γραμμένη στην Αγγλική γλώσσα και για τη χρήση της δεν απαιτείται η σύνδεση internet.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει σκέψη και για την μεταγλώττισή της στα ελληνικά.

Προβολή της Ιστορίας

Την εφαρμογή εμπνεύστηκαν και ανέπτυξαν δύο αδέλφια, οι Δημήτρης και Τάσος Βούλγαρης, αρχαιολόγος και προγραμματιστής αντίστοιχα. Ο πρώτος συνέλαβε την ιδέα. Ο δεύτερος την επεξεργάστηκε και την μετέτρεψε σε πρόγραμμα.

Στόχος των δημιουργών της εφαρμογής είναι να προβάλλουν την ιστορία της Ελλάδας και τους πολυδιάστατους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στη γη της, κι αυτό μέσα από την πιο σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη. Στο σχεδιασμό τους περιλαμβάνεται ο διαρκής εμπλουτισμός της με νέο περιεχόμενο και δυνατότητες.

Από τις πρώτες μέρες της εμφάνισής της, την εφαρμογή “Greece: History and Culture” προμηθεύτηκαν έλληνες και μη φίλοι της ιστορίας σε τριάντα και πλέον χώρες, πράγμα που καταδεικνύει, πως δύο υπολογιστές, δύο κινητά τηλέφωνα και μια γερή δόση από έμπνευση και πάθος, είναι αρκετά για δύο Έλληνες, όταν θέλουν να προβάλλουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Γης των Θεών και των Ηρώων.

Εμείς μιλήσαμε με τον Δημήτρη Βούλγαρη, από τα περίχωρα της Λαμίας του Νομού Φθιώτιδας. Μας επισκέφθηκε στα γραφεία της Panhellenic Post, στην Ομόνοια.

 

 

Η απλότητα και η σεμνότητά του ακτινοβολούσε τη βαθειά επιστημονική γνώση. «Εμείς θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιον που επισκέπτεται, ας πούμε, έναν αρχαιολογικό χώρο, να μάθει για την ιστορία του τόπου. Να μάθει, ακόμη, αν και ποιοι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν εκεί γύρω. Ή κάποιον που θαυμάζει ένα γλυπτό σε κάποιο Μουσείο να μπορεί συγχρόνως να δει και την ιστορία του. Αυτό το επιτυγχάνει τώρα εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το “Greece: History and Culture” έχει εφαρμογή μόνον σε iPhone και iPad. «Ακόμη και σε ορισμένα smart phones μπορεί να εφαρμοστεί. Αλλά μη νομίσετε  ότι κυκλοφορούν λίγα από αυτά», μας λέει την ίδια ώρα που αναγνωρίζει ότι το προϊόν διατίθεται με ένα συμβολικό τίμημα προκειμένου να βγουν τα έξοδα παραγωγής.

 

Η γέννηση της Ιδέας

«‘Η Ιδέα μου γεννήθηκε όταν θέλησα κάποια στιγμή να περάσω κάποιους καταλόγους στο Iphone. Κάποια εφαρμογή θα υπάρχει, σκέφθηκα. Έωαξα και δε βρήκα τίποτα. Έτσι  μου ήλθε η ιδέα. Την είπα στον αδελφό μου που είναι προγραμματιστής. Τον ρώτησα αν γίνεται. Μου είπε ναι. Έτσι στρωθήκαμε στη δουλειά. Για κοντά πέντε μήνες γράφαμε ασταμάτητα. Χρησιμοποιήσαμε, βέβαια όλες τις γνωστές πηγές πληροφόρησης, αλλά κάναμε δικά μας κείμενα. Θέλαμε να είναι περιληπτικά και περιεκτικά».

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από όταν κυκλοφόρησε η είδηση πολλά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους. «Αυτό, μέχρι και στο κρεββάτι μπορείς να το πάρεις και πριν κοιμηθείς να ρίξεις μια ματιά στην Ιστορία. Ξεκινάμε από την προϊστορία και φθάνουμε μέχρι τον Β΄Πάγκοσμιο Πόλεμο. Εκεί σταματήσαμε. Θεωρούμε ότι το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα, μάλλον στη δημοσιογραφία ανήκει ο χώρος παρά στην Ιστορία».