Ομογενής υποψήφια βουλευτής στην Αυστραλία

Η ομογενής δικηγόρος, Τζένιφερ Κάνης, θα είναι η υποψήφια του Εργατικού Κόμματος στην έδρα Melbourne District, στις επαναληπτικές εκλογές της 21ης Ιουλίου.
Η έδρα, που περιλαμβάνει τα εσωτερικά προάστια Carlton, Carlton North, East Melbourne, Flemington, Kensington, Newmarket, North Melbourne, Parkville, West Melbourne και περιοχές του Ascot Vale, χήρεψε μετά την παραίτηση της πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Bracks και Brumby, Bronwyn Pike.

To Εργατικό Κόμμα ελέγχει την έδρα από το 1995. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το «μονοπώλιό του» απειλείται άμεσα από τους Πράσινους, που διεκδικούν δυναμικά την έδρα.
Όταν έθεσε υποψηφιότητα πρώτη φορά η Bronwyn Pyke, το Σεπτέμβριο του 1999, κέρδισε άνετα την έδρα με 59,32% των ψήφων στην πρώτη κατανομή. Η συνέχεια, όμως, υπήρξε προβληματική για το Εργατικό Κόμμα. Η διεκδίκηση της έδρας από τους Πράσινους ανέτρεψε το μονοπώλιο του Εργατικού Κόμματος με συνέπεια τη συνεχή μείωση της ψήφου των Εργατικών.

Στις πολιτειακές εκλογές του 2010 η ψήφος των Εργατικών στην πρώτη κατανομή έπεσε στο 35,67% έναντι 32% του υποψηφίου των Πρασίνων, Brian Walters. Στην ουσία το Εργατικό Κόμμα σώθηκε από τις δεύτερες προτιμήσεις των ψηφοφόρων του Λίμπεραλ Πάρτι μετά την απόφαση των επιτελικών του κόμματος να δώσουν τις δεύτερες προτιμήσεις των ψηφοφόρων τους στους Εργατικούς. Έτσι η οριακή πλειοψηφία του Εργατικού Κόμματος (1,6%) στις πολιτειακές εκλογές του 2006 αυξήθηκε σε 6% στις εκλογές του 2010.

Η πλειοψηφία αυτή δεν εγγυάται την εκλογή της Τζένιφερ Κάνης στις επαναληπτικές εκλογές της 21ης Ιουλίου 2012. Η εκλογή της θα εξαρτηθεί από την πρόθεση ή μη του Λίμπεραλ Πάρτι να χρίσει υποψήφιο-υποψήφια για την έδρα.

Έγκυρες πηγές πληροφορούν το «Νέο Κόσμο», ότι οι Λίμπεραλς μάλλον δεν θα διεκδικήσουν την έδρα φοβούμενοι το αποτέλεσμα.

«Το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τη διεκδίκηση μίας έδρας, στην οποία κυριαρχεί το Εργατικό Κόμμα από το 1995. Αν χρίσουμε υποψήφιο και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα έχει αρνητική αντανάκλαση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» στέλεχος του Λίμπεραλ Πάρτι.
Αν οι Λίμπεραλς αποφασίσουν να μην διεκδικήσουν την έδρα -όπως έκαν στις πρόσφατες επαναληπτικές εκλογές στην έδρα Niddrie- το αποτέλεσμα θα κριθεί από τον τρόπο που θα ψηφίσουν το 28% περίπου των ψηφοφόρων τους στην έδρα. Θα καταψηφίσουν τους Πράσινους, θα στηρίξουν το Εργατικό Κόμμα ή θα δώσουν την ψήφο τους σε τυχόν ανεξάρτητο υποψήφιο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τους;

Διότι ο άλλος, αστάθμητος παράγοντας, που δυνητικά θα κρίνει το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης θα είναι ο αριθμός των υποψηφίων. Οι εκλογολόγοι δεν αποκλείουν «την ανατροπή» από ανεξάρτητο υποψήφιο/υποψήφια, που θα κριθεί «μέση λύση» από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων.
Ένα είναι βέβαιο επί του παρόντος, ότι οι Πράσινοι θα αποδυθούν σε σκληρό εκλογικό αγώνα στην ύστατη προσπάθειά τους να εκλέξουν αντιπρόσωπό τους και στην πολιτειακή βουλή – ήδη εκπροσωπούνται στην πολιτειακή γερουσία με τρείς γερουσιαστές.

http://neoskosmos.com/news/el/node/22722