Αλέξης Τσίπρας: Θα ακυρώσουμε το Μνημόνιο – “Βούλιαξε” το Χρηματιστήριο

Με κάθετη πτώση αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο κυβερνητικό Πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16:00 (ώβρα Ελλάδος), διαμορφώνεται στις 498,66 μονάδες σημειώνοντας κάθετη πτώση σε ποσοστό 5,10%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 40,665 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,55%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,16%.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Ακύρωση του Μνημονίου ή εφαρμογή του Μνημονίου είναι το δίλημμα των εκλογών κατά τον Πρόεδρο του ΖΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, όπως είπε ο ίδιος παρουσιάζοντας το οικονομικό Πρόγραμμα του κόμματός του το οποίο χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες τις οποίες  επρόκειτο να παρουσιάσουν στη συνέχεια τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, Δραγασάκης, Λαφαζάνης, Δρλιτσας και Σακοράφα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράγφοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει εάν ο λαός εκλέξει το κόμμα στην κυβέρνηση και τον ίδιο στην πρωθυπουργία, (“ήλθε η ώρα της Αριστεράς”, ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στο ακροατήριο) είπε ότι:

Πρώτη κυβερνητική απόφαση, μετά την έναρξη εργασιών της νέας Βουλής θα είναι η καταγγελία του Μνημονίου και των επαχθών του όρων.  Στη θέση του θα προτείνει ένα “εθνικό σχέδιο ανόρθωσης” , όπως το ονόμασε.

Υποσχέθηκε την υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής,

Τη σταθεροποίηση της οικονομίας για την αποτροπή ακόμη πιο μαζικής και ακόμη μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής,

Την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας, με τον περιορισμό της γενικευμένης ανασφάλειας και τη διαμόρφωση ορατών θετικών οικονομικών και κοινωνικών προσδοκιών και προοπτικών.

Οι στόχοι αυτοί, είπε,, θα επιτευχθούν με την εφαρμογή του εκπονημένου σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη ρεαλιστική, αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Αναλύοντας τους στόχους του κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, καταθέτουμε για έγκριση στο λαό και όχι στην Ευρωπαίκή Ένωση, “εγγυήθηκε και υποσχέθηκε”:

Θα καταργηθεί η Νομοθετική Πράξη 628/2/2012 του Υπουργικού Συμβουλίου που προέβλεπε μείωση των μισθών κατά 22% και των μισθών νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%.

Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα προ Μνημονίου επίπεδα, των 751 Ευρώ.

Είπε ότι θα συνταχθεί περιουσιολόγιο. Όσοι δεν θα δηλώσουν την ακριβή τους περιουσία, αυτή θα δημεύεται υπέρ του Δημοσίου.

Θα κρατικοποιηθούν άμεσα όλες οι Τράπεζες.

Θα επανακρατικοποιηθούν όλες οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ), αλλά και όσες βρίσκονται στην οδό της αποκρατικοποίησης.

Θα μπεί φόρος για τα κεφάλαια που εφεξής θα βγαίνουν στο εξωτερικό.

Αύξηση των κρατικών εσόδων κυρίως από την φορολογία του μεγάλου πλούτου.

Επίσης, επανέρχονται στα προ μνημονίου επίπεδα το επίδομα ανεργίας και επεκτείνεταιο από ένα σε δύο χρόνια.

Θα συστήσει ολιγομελές υπουργικό Συμβούλιο.

Θα καταργήσει τους “στρατούς” συμβούλων.

Θα καταργήσει τα Golden boys από το δημόσιο.

Θα προχωρήσει σε ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Θα έλθει σε συνεννόηση με τους εφοπλιστές για την κατάργηση των 58 φοροαπαλλαγών που, όπως είπε, απολαμβάνουν.

Θα προχωρήσει σε διαγραφή των δανείων των υπερ-χρεωμένων νοικοκυριών ανάλογη με την διακύμανση των  εισοδημάτων τους την τελευταία διετία.

Κατάργηση σε όλα τα χαράτσια για τους μη έχοντες –

Θα δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους μετανάστες θέλουν να φύγουν στην Ευρώπη

Υποσχέθηκε σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ και η ελαχιστοποίησή τους στα διατιμημένα τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κλπ).

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική είπε ότι θα προτείνει μορατόριουμ εξοπλισμών προς την Τουρκία την οποία κατηγόρησε ότι δεν ανταποκρίνεται στην ειλικρινή προσπάθεια του Προέδρου της Κύπρου κ. Χριστόφια γιοα επίλυση του Κυπριακού.

Τέλος, για τα Σκόπια, είπε ότι θα επιδιώξει λύση κοινά αποδεκτή στα πλαίσια του ΟΗΕ και πρότεινε σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις με γεωγραφικό προσδιορισμό.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ

«Για τυχοδιωκτικά προγράμματα τα οποία και αποκαλύπτουν κρυφές ατζέντες», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «η μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης σημαίνει ουσιαστικά και την έξοδό μας από το ευρώ».

ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στον Ελληνικό λαό το τυφλό και αλαζονικό δίλημμα: μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ. Οδηγεί την Ελλάδα στον διχασμό”, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τις προγραμματικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

ΔΗΜ.ΑΡ.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ουσιαστικά άνοιγμα της πόρτας για επιστροφή στη δραχμή» σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

ΚΚΕ

«Άνθρακες ο θησαυρός», ήταν το σχόλιο της γενικής γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ  Αλέκας Παπαρήγα  για το κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.