Τα παρασκήνια του 66ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενώσεως ΗΠΑ

 Ένα δυναμικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις εδόθη από το 66ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ενώσεως ΗΠΑ, στην Φιλαδέλφεια όπου και διεξήχθη το Συνέδριο από τις 25 έως τις 28 Μαΐου 2012. Τη διοργάνωση του συνεδρίου την ανέλαβε η διοργανωτική επιτροπή οποία αποτελείτο από μέλη των Μακεδονικών συλλόγων Παύλος Μελάς, Αμαλία και το σύλλογο της Νεολαίας Μέγας Αλέξανδρος. Τη διοργάνωση ανέλαβαν οι κ. Κοσμάς Γιάτνσος, Κώστας Μιτούλης και κ. Σέρη Χριστάκη οι οποίοι με τις επιτροπές τους και τη συμμετοχή της Νεολαίας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία στην διοργάνωση του Συνεδρίου. Το τέλεια διοργανωμένο 65ο Συνέδριο προσέφερε τα πάντα: παιδεία, κουλτούρα, διασκέδαση. Η έναρξη του Συνεδρίου ευλογήθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Κώττρο.

Στο ακαδημαϊκό πάνελ το οποίο έφερε τον τίτλο «Πάνελ της Μακεδονικής Κληρονομιάς» και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, εισηγήθηκαν οι εξής εμπειρογνώμονες: Ο κ. Σερ Μαλίκ, Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ της φυλής των Καλάς, ο καθ. Μάρκος Τέμπλαρ και η καθ. Νίνα Γκατζούλη. Τα επιχειρήματά τους επικεντρώθηκαν στο θέμα: «Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να δεχθεί μια μόνιμη ονομασία της ΠΓΔΜ, που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Οι κύριοι Γιάντσος και Χριστάκης ήταν οι συντονιστές του φόρουμ. Στο πάνελ προστέθηκε με πολύ προσεγμένες τελικές παρατηρήσεις ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ από την Αθήνα, κ. Νικόλαος Ξυδάκης, ο οποίος εξήγησε την σημερινή πολιτική και οικονομική θέση της Ελλάδας και την ανάγκη στρατηγικής για την αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων.

 

Τη συζήτηση το απόγευμα της Κυριακής το χαρακτήρισε ίσως το πιο επίκαιρο θέμα του κόσμου για τα τελευταία δύο χρόνια, «Η Ελλάδα και το Ευρώ Οικονομική Κρίση». Το πρόγραμμα το άνοιξε η θρυλική μορφή του  Αλεξάντερ Χάμιλτον (η οποία αναπαραστάθηκε με τρομερή επιτυχία από έναν ηθοποιό της περιοχής). Ο Αλεξάντερ Χάμιλτον υπήρξε ιδρυτής, οικονομολόγος, πολιτικός φιλόσοφος, και πρώτος Υπουργός στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο ρόλος του στη οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε πολύ έξυπνα με θέμα το εμπόριο, η συνεργασία των τραπεζών με την κυβέρνηση και φυσικά σατιρίστηκαν ή εξυμνήθηκαν  τα μυαλά των συμμετεχόντων πολιτικών της εποχής του.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ο Δρ. Γιώργος Τσετσέκος, Κοσμήτορας,  από το Πανεπιστημίου Drexel, παρείχε μια ποσοτική βάση  για το πώς η Ελλάδα μπήκε στο οικονομική  αυτό πρόβλημα. Ο Δρ. Κυριάκος Κοντόπουλος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Temple, παρείχε μια κοινωνιολογική άποψη του προβλήματος. Ο κ. Παναγιώτης Τσαούσης, ασφαλιστικός ειδήμονας, παρουσίασε μια διεθνή προοπτική που τονίστηκε από μια πολύ γραφική παρουσίαση λογιστικής ποιες χώρες οφείλουν πόσο και σε ποιον.

Ο Georg Huellstrunk, Οικονομικός Σύμβουλος παρουσίασε τον αντίκτυπο της ελληνικής κρίσης στον γερμανικό Τύπο και μια εμφανή πρόσφατη χαλάρωση εκ μέρους της γερμανικής αριστερής πτέρυγας για το υπόλοιπο της λιτότητας και των επενδύσεων στην ανάπτυξη. Ο Τάσος Κυριακίδης, Γενικός Διευθυντής σε ελληνικές επιχειρήσεις έδωσε ίσως το μοναδικό προσανατολισμό πως η Ελλάδα πρέπει να καινοτομεί και να ανταγωνίζεται σε μια παγκόσμια οικονομία.

Ο Νικόλαος Ξυδάκης, αρχισυντάκτης στην Αθηναϊκή εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έδωσε ένα πολιτικά προσανατολισμένο χρονοδιάγραμμα γεγονότων που οδήγησαν στις εκλογές του Ιουνίου. Ο Ευάγγελος Δεληκούρας προετοίμασε και συντόνισε την όλη εκδήλωση με άψογο τρόπο, οδηγώντας τους συμμετέχοντες μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων σε βαθύτερη ανάλυση του οικονομικού θέματος.

ΙΣΟΒΙΟΣ Ο ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στην επίσημη δεξίωση στην οποία παραβρέθηκαν 350 άτομα, βραβεύτηκε και ανακηρύχθηκε Ισόβιο Μέλος της Παμμακεδονικής ο κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος για την προσφορά του στο θέμα της Μακεδονίας, ενώ ο κ. Χαράλαμπος Ηλιόπουλος ανακηρύχθηκε και τιμήθηκε ως Μέγας Ευεργέτης της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ. Επίσης τιμήθηκε ο κ. Μάρκος Τέμπλαρ, καθώς και ο Δρ. Χρήστος Καράτζιος για την προσφορά τους στον ελληνισμό υπερασπίζοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Επίσης κατά τη διάρκεια της δεξίωσης τιμήθηκαν οι εξής πρώην Ύπατοι Πρόεδροι της οργάνωσης: Ο κ. Παναγιώτης Μιτούλης, ο κ. Στέργιος Γκάγκας, ο κ. Ανδρέας Μπουϊκίδης, ο κ. Ναπολέων Δαμιανίδης, ο Δρ.Γεώργιος Αχταρίδης, ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος ο κ. Φώτης Γερασόπουλος, ο κ. Αθανάσιος Βουλγαρόπουλος, ο κ. Ευάγγελος Μιχαλόπουλος, ο Δρ. Σεραφείμ Παπαγιάννης, η κ. Νίνα Κοντοδίνα-Περοπούλου, ο κ. Σωτήριος Πρώιος, ο κ. Παναγιώτης Σπηλιάκος, η κ. Νίνα Γκατζούλη και ο Δρ. Αντώνης Παπαδόπουλος.

Το χορευτικό πρόγραμμα άρχισε με Ποντιακούς χορούς. Το δε αποκορύφωμα και η ουσία αρμονικής συνεργασίας με κέφι, μεράκι και υπερηφάνεια για την πολιτιστική μας κληρονομιά ήταν η συμβολή της Νεολαίας από τη Βοστόνη και Φιλαδέλφεια με τους Μακεδονικούς χορούς, την χορογραφία χορού η οποία είχε διεξαχθεί από παλιά μέλη των χορευτικών, αλλά και την αναπαράσταση του συμβολικού χορού Μπούλες από την Νάουσα που χορεύεται τις Απόκριες.

Οι Μακεδόνες και οι φίλοι τους είχαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να απολαύσουν την ξενάγηση σε διάφορα ιστορικά μέρη της Φιλαδέλφειας η οποία διοργανώθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του 66ου Συνεδρίου. Εκδόθηκε επίσης  λεύκωμα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μηνύματα, αλλά τκαι η ιστορία της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ. Το καλαίσθητο αυτό λεύκωμα το επιμελήθηκε η κ. Σέρη Χριστάκη.

Η τετραήμερη συνέλευση των Μακεδόνων τελείωσε με το καθιερωμένο από τη Νεολαία της Φιλαδέλφειας, Μέγας Αλέξανδρος, στο Ridley Creek State Park, όπου οι Μακεδόνες έδωσαν την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν στην Ελλάδα για το Παγκόσμιο Συνέδριο.

Ο επανεκλεγείς Ύπατος Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Χατζηστεφανίδης τόνισε: «Είμαι υπερήφανος που υπηρετώ ένα Οργανισμό με ιστορία, έχει κάνει μεγάλο αγώνα εναντίον των επιδιώξεων των γειτόνων μας για το όνομα της Μακεδονίας».

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

Στις εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο 27 Μαϊου 2012 εκλέχτηκαν οι κάτωθι:

Κωνσταντίνος Χατζηστεφανίδης-Ύπατος Πρόεδρος

Δρ. Παναγιώτης Μπαλτατζής- Ύπατος Αντιπρόεδρος

Χαράλαμπος Σταθόπουλος-Β’ Αντιπρόεδρος (Πρόεδρος Νεολαίας)

Δημήτρης Χατζής -Ύπατος Γραμματέας

Σοφία Στρουμπάκη – Ύπατη Ταμίας

Δημήτριος Τασσόπουλος – Βοηθός Ταμία

Επίσης, κατά περιφέρειες κυβερνήτες εκλέχτηκαν οι εξής:

Ροδή Βασιλειάδου Μητκώνη, Ιορδάνης Αλεξιάδης, Στέλιος Κιριμλής, Σοφία Μέσκου, Χρήστος, Παπαδήμας, Μαρία Χατζηνάκου, Ιωάννης, Κωστούλας, Νίκος Κομνηνός.

 Τις αποφάσεις του 66ου Συνεδρίου έχει ήδη δημοσιεύσει η Panhellenic Post: https://www.panhellenicpost.com/archives/8607