Δεύτερο Παμμακεδονικό Αντάμωμα στη Φλώρινα

 

Στις 13, 14 και 15 Ιουλίου πολλοί Έλληνες Ομογενείς Μακεδόνες  θα συνοδέψουν το χορευτικό της Παμμακεδονικής Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Σιταριά της Φλώρινας για το Δεύτερο Παμμακεδονικό Αντάμωμα.

Ήδη, έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 70 σύλλογοι ενώ μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων επικρατεί ενθουσιασμός και η διάθεση να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ώστε το δευτερο Παμμακεδονικο Ανταμωμα να αποτελέσει αξιοσημείωτο γεγονος!

Μάλιστα, εκτός του ότι όλοι οι Μακεδόνες πρέπει να δώσουν το παρών,  για να στηρίξουν τον πολιτισμο και την παράδοση αυτού του τόπου, ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος για την όσο το δυνατόν πολυπληθέστερη παρουσία τους στην περιοχή,  είναι  τα τελευταια γεγονότα και ιδιαίτερα η διακήρυξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα ότι θα προτείνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό  προσδιορισμό, κάτι που απορρίπτουν οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις και όλοι οι Έλληνες.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε το όνομα της Μακεδονιας! Ολοι οι συλλογοι της Μακεδονίας ενωμενοι να ανταμώσουμε για να δειξουμε την αγαπη μας για την Μακεδονια μας!» έλεγαν στην Panhellenic Post ομογενείς Μακεδόνες από τις ΗΠΑ.

Πρόγραμμα

 13 ΙΟΥΛΙΟΥ

1Η ΗΜΕΡΑ

ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΤΑ 12 ΜΜ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

ΣΤΙΣ 8 ΜΜ ΑΦΙΞΗ ΣΤΗ ΣΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

2Η ΗΜΕΡΑ

9 ΠΜ ΠΡΩΙΝΟ

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΠΡΕΣΠΑ-ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟ- ΨΑΡΑΔΕΣ

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΣΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ(ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ)

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7ΜΜ

ΣΤΙΣ 8ΜΜ ΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΙΤΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

15 ΙΟΥΛΙΟΥ

3Η ΗΜΕΡΑ

9 ΠΜ ΠΡΩΙΝΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΜΕΧΡΙΣ ΤΙΣ 5ΜΜ.

ΣΤΙΣ 6ΜΜ ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ

4Η ΗΜΕΡΑ

9 ΠΜ ΠΡΩΙΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΙΣΗ

ΣΤΗ ΤΙΜΗ 70 Ε/ΑΤΟΜΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ :

-3 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ(ΟΛΟΙ) ΚΑΙ ΒΡΑΔΥΝΟ ΣΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ(ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ)

(ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΗ ΤΙΜΗ).

-ΞΕΝΑΓΟΣ

-ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ

ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΗΜΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

(Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ)

http://www.phaidonhotel.gr/2008-10-27-20-14-56

http://www.hotel-hellinis.gr/pages/D4E1-E4F9ECDCF4E9E1the-rooms.php

http://kingalexander.knetfl.gr/joomla_3/

http://www.hotel-lingos.gr/hotel/hotel_el.html

http://www.hotel-veltsi.gr/

http://www.hotelphilippion.gr/home.php

Φλώρινα

Τη Φλώρινα διάλεξε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος για να γυρίσει σκηνές από τις ταινίες του “Ο Μελισσοκόμος”, “Τοπίο στην oομίχλη” , “Tο μετέωρο βήμα του πελαργού”,..

Η ονομασία της Φλώρινας, σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές, σχετίζεται με τη Flora , τη θεά της βλάστησης για τους αρχαίους Ρωμαίους και τον όρο που σήμερα μεταφράζεται σε χλωρίδα.

Το φυσικό περιβάλλον της πόλης είναι μοναδικό. Με ποικιλία οικοσυστημάτων από τις έξι λίμνες της εως τους πλούσιους ορεινούς όγκους, που φιλοξενούν εξαιρετικά σημαντικά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έξι περιοχές του νομού συμπεριλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών “NATURA 2000”

1.Φυσική ομορφιά…

οι Λίμνες

-οι Πρέσπες και ο Εθνικός Δρυμός:  από πολύ νωρίς, αναγνωρίστηκε η μοναδικότητα και η σπουδαιότητα των Πρεσπών ως διαίτημα σημαντικών ειδών οργανισμών, κυρίως πουλιών. Η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζοντας τις φυσικές αξίες τις περιοχής, ανακύρηξε την περιοχή Εθνικό Δρυμό, το 1974, ενώ από το 1973, συγκαταλέγεται στους υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας σύμφωνα  με τη συνθήκη:

-Η λίμνη Βεγορίτιδα και η λίμνη Πετρών η λίμνη Ζάζαρη και η Λίμνη Χειμαδίτιδα

οι Ορεινοί Όγκοι

– ο Βαρνούντας

– το Βέρνο ή Βίτσι

τα Aγροτικά Oικοσυστήματα

2. Ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι…

-η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου

-βυζαντινά-μεταβυζαντινά μνημεία των Πρεσπών

-η ελληνιστική πόλη στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, στη πόλη της Φλώρινας

-το αρχαιολογικό μουσείο Φλώρινας

-μουσείο σύγχρονης τέχνης και πινακοθήκη Φλωρινιωτών ζωγράφων

-περιβαλλοντικό κέντρο Αρκτούρου στο δήμο Αετού και

-περιβαλλοντικό κέντρο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο στο οποίο γίνεται ενημέρωση για την προστασία του λύκου και της αρκούδας.

3.Ορειβασία και χιονοδρομία…

Το χιόνι της Φλώρινας προσελκύει χιλιάδες χιονοδρόμους κάθε χρόνο στο χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας -Πισοδερίου , ενώ τους υπόλοιπους μήνες η ορειβασία έχει απέραντο πεδίο δράσης με αναρίθμητα μονοπάτια, δύο εκ των οποίων είναι διεθνή, τμήματα μεγάλων ευρωπαϊκών μονοπατιών το Ε4 και Ε6 και βρίσκονται ακριβώς πίσω από το ξενοδοχείο.

-Χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας- Πισοδερίου

Στη θέση Βίγλα, 18 χλμ από τη Φλώρινα βρίσκεται το χ.κ Βίγλας Πισοδερίου, από τα πρώτα που λειτούργησαν στην Ελλάδα, σε υψόμετρο 1.650 μέτρων . Διαθέτει 4 αναβατήρες και πάνω από πέντε πίστες κατάλληλες για όλες τις κατηγορίες χιονοδρόμων. Μία από τις οποίες μάλιστα, αυτή που φτάνει μέχρι το χωριό του Πισοδερίου, έχει μήκος 2500μ και εκπληρώνει τις επιθυμίες και των πιο απαιτητικών χιονοδρόμων. Τα σαββατοκύριακα μπορείτε να κάνετε και night skiing εώς τη 1.00 π.μ. στην νυχτερινή πίστα,ενώ όλες τις ημέρες, όταν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να κάνετε heli-ski ή βόλτα στην γύρω περιοχή με ελικόπτερο…

4. Προτεινόμενες ευρωπαϊκές διαδρομές..

Οι διαδρομές που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα είναι :

1η Διαδρομή: Βίγλα -Αγ. Γερμανός

2η διαδρομή: Γύρος μικρής Πρέσπας-Αγιος Αχιλειος

3η διαδρομή: Φλώρινα-Νυμφαίο

4η διαδρομή :Φλώρινα-Καστοριά μέσω Βιτσίου

5.Έθιμα

Το πιο γνωστό έθιμο της Φλώρινας σε εθνικό επίπεδο είναι οι φωτιές της Φλώρινας. Οι φωτιές είναι ετήσια εθιμική τοπική εκδήλωση που πραγματοποιείται παραμονή των Χριστουγέννων, 23 Δεκεμβρίου σε όλο το νομό. Επίσης υπάρχει η γιορτή της Πατάτας που γίνεται τον Αύγουστο στο χωριό Σκλήθρο καθώς και τα Πρέσπεια, πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανόνωνται, από τον κ. Λιάνη κάθε Αύγουστο, σε διάφορα σημεία της πόλης, με αποκορύφωμα την βραδιά της εκδήλωσης στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου.