Οι Προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου-Όλοι δείχνουν “έξοδο”

Τον Ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, εάν και εφόσον ψηφιστεί και σχηματίσει Κυβέρνηση, κατάργηση όλων των νόμων που ψηφίστηκαν για την εφαρμογή του καθώς και για την κρατικοποίηση όλων των Τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Το σκηνικό που διαμορφώθηκε έκτοτε, είναι εφιαλτικό. Χρηματιστηριακοί Οίκοι και οικονομολόγοι εκτιμούν ένα προς τρία την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Η Ισπανία ζητά για πρώτη φορά επισήμως βοήθεια, αλλά μόνο για τις τράπεζες. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, το χρηματιστήριο σημείωσε μεγάλη πτώση και έκλεισε στο -5,09% στις 473 μονάδες σημειώνοντας χαμηλό 22,5 χρόνων!
Από το πρωί οι οίκοι αξιολόγησης στριμώχνονται ποιός θα κάνει την χειρότερη πρόβλεψη.

Η Standard & Poors δίνει μια στις 3 πιθανότητες για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Και τονίζει ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα επηρεαστούν αυτομάτως οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρωζώνη. “Φρονούμε, τώρα, ότι υφίσταται τουλάχιστον μία πιθανότητα στις τρεις η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Όμως επί του παρόντος φρονούμε επίσης ότι, εάν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα έχει αυτομάτως αρνητικές επιπτώσεις με διάρκεια για την προοπτική άλλων κρατών στην ίδια περιφέρεια και ως προς τη δική τους δυνατότητα να παραμένουν στην Ευρωζώνη”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Morgan Stanley ενώ διεκδικώντας τα ηνία από τους Ρουμπινί και Σόρος ο νομπελίστας Οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν, λέει: “Είναι πλέον πιο πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παρά η παραμονή της”.

Και μέσα σε όλα και η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ επιμένοντας στη σκληρή γραμμή, ζήτησε από την Ελλάδα να παραδειγματιστεί από τη Λετονία. “Είναι σημαντικό η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, να πάρουν μαθήματα από την πείρα της Λετονίας και το επιτυχημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ανήκει στους Λετονούς πολιτικούς. Συνειδητοποίησαν ότι οι δομικές αλλαγές ήταν αναγκαίες και πήραν κάποιες πολύ γενναίες αποφάσεις”, είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στην Svenska Dagbladet.

«Όλα αυτά στον απόηχο των Προγραμματικών δηλώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, δηλώσεις τις οποίες συνεχώς επαναλαμβάνει σε κάθε δημόσια ομιλία του, γαρνιρισμένες με συγκεκαλυμμένες «απειλές» για την Ευρωπαϊκή Ένωση», έλεγε χθες στην «Panhellenic post” καλά ενημερωμένη πηγή της Λεωφόρου Συγγρού και προεξοφλούσε ότι «ασχέτως του εάν εκλεγέι ή όχι ο κ. Τσίπρας, τη ζημιά την έχει ήδη κάνει για την Ελλάδα».

Με στοιχεία από NewsIt.gr