Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καταφύγει και η Ισπανία;

Ούτε η Ισπανία θα κατορθώσεις, τελικά, από ό,τι δείχνουν οι πληροφορίες να αποφύγει τις μδαγκάνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ευρωπαϊκές πηγές πιθανολογούν σύγκληση της Ομάδας Εργασίας του ευρώ για την βοήθεια στη Μαδρίτη το Σαββατοκύριακο.  Η απολεσθείσα εμπιστοσύνη μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της χώρας εκτιμά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Να σημειψθεί ότι από χθες έχουν αρχίσει οι διαρροές πληροφοριών ότι η Ισπανία το Σαββατοκύριακο θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για βοήθεια στις τράπεζες της, αν και επισήμως η Ισπανική Κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές.

Όμως μία προπαρασκευαστική σύνοδος υψηλόβαθμων στελεχών των υπουργείων Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο αποβλέποντας στην προετοιμασία του μηχανισμού παροχής ενός σχεδίου βοήθειας σε περίπτωση που το ζητήσει η Μαδρίτη, ανακοίνωσαν σήμερα ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
«Η Ομάδα Εργασίας του ευρώ’ βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης, έτοιμη να συνεδριάσει αυτό το Σαββατοκύριακο εάν υπάρξει αίτημα από την Ισπανία», διαβεβαίωσε μία από τις πηγές αυτές. Η Ομάδα Εργασίας του ευρώ προπαρασκευάζει στον τεχνικό τομέα τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Πληροφορίες στον Τύπο επανέφεραν σήμερα την πιθανότητα να προσφύγει η Μαδρίτη ήδη από αύριο σε ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας για τις τράπεζές της, του οποίου σχεδίου οι λεπτομέρειες θα καθορίζονταν εκτός των διαδικασιών μίας συνόδου του Eurogroup.
«Δεν υπάρχει προγραμματισμένο Eurogroup» για το Σαββατοκύριακο σε αυτό το στάδιο, διαβεβαίωσε η ίδια ευρωπαϊκή πηγή, τονίζοντας πως επί του παρόντος δεν «υπήρξε αίτημα από ισπανικής πλευράς», πράγμα που διαβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Όμως όλα μπορούν να μεταβληθούν εν ριπή οφθαλμού», τόνισε η ίδια πηγή.
«Η Ισπανία δεν έχει ζητήσει βοήθεια», όμως «όλοι οι διευθυντές επί των υπουργείων Οικονομικών στέκονται πάνω από το τηλέφωνό τους», τόνισε από την πλευρά της έτερη ευρωπαϊκή πηγή.
Εάν υπάρξει πάντως μία σύγκληση της Ομάδος Εργασίας του ευρώ «θα υπάρξει ως ακολουθία του ένα Eurogroup, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν σήμερα οι αγορές», τόνισε η ίδια πηγή.
Από την πλευρά του, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε σήμερα πως «δεν είναι ενήμερο» για κάποια τηλεφωνική διάσκεψη του Eurogroup μέσα στο Σαββατοκύριακο με θέμα μία πιθανή προσφυγή της Ισπανίας σε οικονομική βοήθεια.
Την ίδια ώρα προτεραιότητα της ισπανικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι «να ξαναβρεί την χαμένη της εμπιστοσύνη, διότι χωρίς αυτή είναι αδύνατον να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», εκτιμά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας Μιγέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορδόνεθ.
«Στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η ισπανική οικονομία, η πιο κρίσιμη μεταβλητή δεν είναι, όσο σημαντική και να είναι η πρόσφατη εξέλιξή της, η ανάπτυξη, ή η αγορά εργασίας, αλλά η καταρράκωση της εμπιστοσύνης», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας.
«Το χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην οποία έχουμε περιπέσει τους τελευταίους μήνες έχει καταστήσει δυσχερέστερη και πιο δαπανηρή την επίλυση των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών προβλημάτων της Ισπανίας», υπογράμμισε ο Ορδόνεθ.
«Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία είναι θεόρατες» και το «πρόσφατο επεισόδιο της κρίσης χρέους είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για την εμπιστοσύνη και για της συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, γεγονός που την έθεσε σε μία κατάσταση ακραίας ευπάθειας», τόνισε ο ίδιος.