Επαναφέρονται οι έλεγχοι στη ΣΕΓΚΕΝ;

Την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα κράτους – μέλους της ζώνης Σένγκεν σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη σοβαρών ελλείψεων και προβλημάτων στη φύλαξη εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, προτείνει η Κομισιόν και το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Αυτή είναι η νέα πρόταση που κατατέθηκε χτες Πέμπτη στο Συμβούλιο στο πλαίσιο προτάσεων για τη διακυβέρνηση της Ζώνης Σένγκεν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, αν και η επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ζώνης αρχικά για έξι μήνες προβλέπεται ως ύστατο μέτρο, στην πραγματικότητα η πρόταση “φωτογραφίζει” την Ελλάδα, αναδεικνύοντας την όλο και μεγαλύτερη πολιτική απομόνωση της χώρας.
Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, ένα κράτος – μέλος της Σένγκεν θα μπορεί να ζητήσει την επαναφορά ελέγχων στα σύνορά του “όταν ο έλεγχος ενός εξωτερικού δεν διασφαλίζεται πλέον εξαιτίας των περιστάσεων”, όπως η σημαντική αύξηση της λαθρομετανάστευσης.
“Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη για έναν σαφή μηχανισμό ανάληψης δράσης στη Ζώνη Σένγκεν”, δήλωσε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών κ. Γιοχάνα Μικ Λάιτνερ.
Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη – μέλη και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η επιβολή ελέγχων διαβατηρίων στα εσωτερικά σύνορα θα αποτελεί το ύστατο μέτρο.
Αρχικά, όταν διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ζώνης Σένγκεν, η Κομισιόν θα μπορεί να προτείνει την αποστολή βοήθειας στο κράτος – μέλος που αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως για παράδειγμα οι δύο αποστολές της Frontex στην Ελλάδα.
Στην περίπτωση που κριθεί ότι η αποστολή βοήθειας δεν ήταν επαρκής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τα κράτη – μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν την επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά τους σύνορα, προκειμένου να αποκλείσουν παράνομους μετανάστες που έχουν καταφέρει να μπουν στο εσωτερικό της Ζώνης Σένγκεν.
Οι έλεγχοι διαβατηρίων θα μπορούν να επεκταθούν έως και τρεις φορές και συνολικά να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια.
Ουσιαστικά κατηγορείται η Ελλάδα, λόγω της έλλειψης ελέγχου στα σύνορά της με την Τουρκία. Βεβαίως, οι εταίροι παραβλέπουν ότι από τα ελληνοτουρκικά σύνορα διέρχεται περίπου το 80% των παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν σε χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Σύμφωνα με έκθεση της FRONTEX, οι 55.000 από τους 141.000 παράνομους μετανάστες που προσπάθησαν το 2011 να εισέλθουν στη Ζώνη της Σένγκεν εισήλθαν μέσω ελληνοτουρκικών συνόρων.