Φερνάντο Σάντος: «Αισθάνομαι Ελληνας»

To καλύτερο δυνατό θα πρέπει να περιμένουν από την Εθνική Ελλάδας οι Ελληνες φίλαθλοι, όπως τόνισε ο Φερνάντο Σάντος στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε παραμονή της πρεμιέρας της Εθνικής ομάδας στο Euro 2012.

O Πορτογάλος τεχνικός τόνισε ότι έχει γίνει ένα με την Ελλάδα και πως οι Ελληνες πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι. Πρόσθεσε ακόμα ότι σέβεται τον αντίπαλο αλλά πως έχει και εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές του.

«Η άμυνα είναι το κλειδί της επιτυχίας αυτής της ομάδας. Το κάθε παιχνίδι έχει πάντα δύο φάσεις, την αμυντική και την επιθετική. Ωστόσο, η ομάδα μου ήταν καλή και στις δύο, γιατί αν ήταν μόνο στη μία τότε δεν θα βρισκόταν εδώ. Αυτό οφείλεται τους ποδοσφαιριστές μου, στη θέληση και το πάθος που έδειξαν μέχρι τώρα και τα οποία περιμένω να δω και εδώ», ήταν το ξεκίνημα της συνέντευξης που παραχώρησε.

Αναλυτικά ο Φερνάντο Σάντος δήλωσε:

 Για το τι περιμένει από τους παίκτες του: «Όλες οι ομάδες έρχονται με όνειρα να φτάσουν μακριά. Δεν διαφέρουμε, αυτό θέλουμε και εμείς. Θέλουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Αυτό που θέλω να πω εγώ αλλά και οι ποδοσφαιριστές μου στο ελληνικό λαό είναι να μείνει ήσυχος πως θα κάνουμε τα πάντα για να τους δώσουμε χαρά και να βγάλουμε στον αγωνιστικό χώρο όλα τα στοιχεία που μας έφεραν εδώ».

Για τις αδυναμίες της Πολωνίας: «Καταλαβαίνεται πως εάν κάτσω να αναλύσω την Πολωνία, θα ήταν σαν να τους έδινα το… φαΐ στο πιάτο. Σεβόμαστε την ομάδα της Πολωνίας. Είναι καλά οργανωμένη και διαθέτει καλούς ποδοσφαιριστές. Από εκεί και πέρα σε μένα τίθεται να βρω τις κατάλληλες λύσεις για να χτυπήσω τα αδύνατα σημεία της».

Για το σχέδιο που έχει για να χτυπήσει την άμυνα της Πολωνίας και αν έχει καταλήξει στην αρχική 11άδα: «Αν δεν είχαμε κάποιο πλάνο, θα είχαμε μείνει στο σπίτι μας. Από τη στιγμή που το πιστεύουμε, έχουμε ένα πλάνο και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ. Ξέρουμε πολύ καλά πως το ποδόσφαιρο έχει τρία αποτελέσματα. Εμείς θέλουμε τη νίκη και θα κάνουμε τα πάντα για να την κατακτήσουμε. Ο αντίπαλος είναι δυνατός και η παρουσία των φιλάθλων του κάνει ακόμη πιο δύσκολο το ματς. Αλλά και εμείς είμαστε πεπεισμένοι για τον εαυτό μας. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Πριν την έναρξη της αναμέτρησης δεν πρόκειται να πω τίποτα για την ομάδα που έχω στο μυαλό μου, αφού δεν την έχω ανακοινώσει ούτε στους ποδοσφαιριστές μου. Είναι κάτι που έχω πει ήδη. Να δώσουμε χαρά στον ελληνικό λαό. Είναι κάτι που έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε να κάνουμε και γι’ αυτό θα δείξουμε πάθος, ανταγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες να είναι ήσυχοι πως θα δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας. Τώρα αν το πετύχουμε, κανείς δεν μπορεί να ξέρει από τώρα…».

Για τους πρωτάρηδες της Εθνικής και το άγχος που θα έχουν αλλά και για το αν ο ίδιος έχει άγχος ως πρωτάρης προπονητής σε μεγάλη διοργάνωση: «Είμαι 56 ετών και αν αισθανόμουν άγχος, τότε κάτι δεν θα πήγαινε καλά. Τα τελευταία 12 χρόνια βρίσκομαι σε υψηλό επίπεδο. Σίγουρα νιώθω ικανοποίηση που βρίσκομαι εδώ πέρα. Όπως το είπα και χθες, κανείς δεν νιώθει περισσότερο Έλληνας από εμένα. Αυτή τη στιγμή, όλο μου το “είναι”, είναι με την Ελλάδα».

Για το αν αυτό είναι το πιο ξεχωριστό του παιχνίδι: «Το πιο σημαντικό ήταν το πρώτο ματς μου. Νομίζω ότι αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί ήταν στο ξεκίνημα της προπονητικής μου καριέρας. Τότε δεν θα σκεφτόμουν ό,τι θα ακολουθούσα αυτή την πορεία».

Για τον Γιώργο Σαμαρά: «Ο Σαμαράς διαθέτει πολλά καλά στοιχεία. Προσωπικά πιστεύω πως είναι κρίμα για εκείνον, γιατί δεν καταφέρνει να τα εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικός για την ομάδα και το έχει αποδείξει κατά τη διάρκεια. Οπότε και από αυτόν αλλά και από τους υπόλοιπους 22 ποδοσφαιριστές περιμένω να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν».

Για το τι δεν θέλει να δει κόντρα στην Πολωνία: «Ο σεβασμός ποτέ δεν μας έλειψε, αλλά αν είσαι ρεαλιστής νομίζω ότι μπορείς να φέρεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Όποιος φοβάται, να αγοράσει σκύλο όπως λέμε στην πατρίδα μου. Εγώ έχω δύο… Αυτά που δεν θέλω να δω τους τα έχω πει. Πιστεύω πως με έχουν καταλάβει καλά και είμαι σίγουρος πως δεν θα κάνουν τα ίδια λάθη. Έτσι θα έχουμε πολλές πιθανότητες να τα καταφέρουμε».

Για τη διαφορά ανάμεσα σε εκείνον και τον Ότο Ρεχάγκελ: «Ο Ότο Ρεχάγκελ έχει γράψει χρυσή σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γι΄ αυτό όλοι οι Έλληνες τον ευγνωμονούμε. Επί οκτώ χρόνια έφερνε επιτυχίες, πηγαίνοντας την ομάδα τρεις φορές σε τελικά διοργανώσεων. Κάθε προπονητής όμως έχει τη δική του φιλοσοφία, την ακολουθεί και την πιστεύει. Οι συγκρίσεις σε αυτό το σημείο, δεν κάνουν κάτι καλό. Εγώ έχω τη δική μου φιλοσοφία και ο Ρεχάγκελ τη δική του».

Για το πόσο δύσκολο είναι να  επαναληφθεί ο άθλος του 2004: «Έτσι κι αλλιώς αντικατέστησα τον Ρεχάγκελ το 2010 και όχι το 2004. Από τότε υπάρχουν μόνο τρεις ποδοσφαιριστές που συνεχίζουν μαζί μας. Δεν μπορώ να καταλάβω τη σύνδεση που υπάρχει εδώ πέρα. Από εκεί και πέρα είμαι περήφανος που διαδέχθηκα τον Ρεχάγκελ. Νομίζω ότι αυτό το είχα πει από την πρώτη στιγμή. Ήταν το όνειρο μου να προπονήσω την Εθνική ομάδα των Ανδρών και αυτό πραγματοποιήθηκε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυνατότητες της ομάδας μας, όπως και οι υπόλοιπες ομάδες και σχηματίζουν ανάλογα τη στρατηγική τους. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στις εθνικές καθώς στους συλλόγους έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου να διαμορφώσεις πράγματα. Στις εθνικές προσαρμόζεσαι περισσότερο στους ποδοσφαιριστές σου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προσπαθείς να αφήσεις το δικό σου στίγμα».

 

Καραγκούνης: «Όπως το 2004»

Ο αρχηγός της εθνικής, Γιώργος Καραγκούνης, ξανάφερε στο μυαλό του την πρεμιέρα του Euro 2004 εναντίον της Πορτογαλίας. «Σε μια τέτοια διοργάνωση το πρώτο παιχνίδι είναι σημαντικό. Είτε πρώτο είναι είτε τελευταίο, ξέρεις ότι τα λάθη δεν επιτρέπονται. Είναι δύσκολες οι στιγμές στην Ελλάδα κι εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε χαρά στους συμπατριώτες μας. Κάθε πρεμιέρα είναι ιδιαίτερη. Εμείς πάμε για τη νίκη. Η πρεμιέρα είναι τα πάντα σε αυτές τις διοργανώσεις», είπε ο Καραγκούνης.

Όσον αφορά τη γνώση των διεθνών για τον αυριανό αντίπαλο; «Έχουμε δει πράγματα από αυτούς και νομίζω πως θα μας πει ακόμα περισσότερα ο προπονητής μας πριν την αναμέτρηση. Εμείς θα μπούμε στον αγωνιστικό χώρο για το καλύτερο. Είναι σημαντικό που θα παίξουν εντός έδρας, ενώ παρόλο που πολλοί λένε πως φέρνει άγχος, εμείς με 70.000 Έλληνες στο πλευρό μας θα παίζαμε στα ίσια κάθε αντίπαλο. Έχουμε διαβάσει όσο το δυνατόν καλύτερα την Πολωνία και θα το δείξουμε στον αγωνιστικό χώρο».

 

Λυμπερόπουλος: «Είμαι ευλογημένος»

Από την πλευρά του τέλος ο Νίκος Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε τη διοργάνωση ως τον ιδανικότερο τρόπο για να κλείσει την καριέρα του, κάνοντας λόγο για… ευλογία.

«Θεωρώ πραγματικά ότι είμαι ευλογημένος που βρίσκομαι εδώ. Θεωρώ ότι είναι ευλογία στα 37 μου να βρίσκομαι σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Νομίζω πως η μίξη νεαρών παικτών με εμπείρους είναι το ιδανικότερο για μία ομάδα», τόνισε αρχικά ο επιθετικός της Ένωσης, συμπληρώνοντας:

Για το γεγονός ότι πολλοί Ευρωπαίοι νιώθουν οίκτο για την Ελλάδα: «Όταν η ομάδα συμμετέχει στο EURO, δεν μπορούμε να μιλάμε για οίκτο, αλλά εφόσον οι αντίπαλοί μας το βλέπουν έτσι, να δούμε αν θα δικαιωθούν στον αγωνιστικό χώρο».

Για το πρώτο ματς και που μπορεί να φθάσει η Εθνική: «Στη ζωή δεν πρέπει να λες ποτέ. Αυτό που έχει σημασία είναι το αυριανό παιχνίδι. Να παρουσιάσουμε μία καλή εικόνα και όταν τελειώσει ο αγώνας, να έχουμε ιδρώσει τη φανέλα και να μην μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας».