Σάντος: Λύπη για Αβραάμ, προβληματισμός για το α’ ημίχρονο, οργή για Καρμπάγιο

Τη λύπη του για τον σοβαρό τραυματισμό του Αβραάμ Παπαδόπουλου, αλλά και τον προβληματισμό του για το πρώτο ημίωρο του αγώνα με την Πολωνία εξέφρασε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μία ημέρα μετά τον αγώνα με την Πολωνία. Παράλληλα τόνισε ότι ήταν έγκλημα η αποβολή του Παπασταθόπουλου ενώ εξοργίστηκε όταν ρωτήθηκε από αλλοδαπό δημοσιογράφο γιατί δεν έπαιξε από την αρχή ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, αναφέροντας ότι δεν μιλάει ποτέ μεμονωμένα για παίκτες.

Αναλυτικά ο Φερνάντο Σάντος απάντησε στις εξής ερωτήσεις:

Ποια είναι τα συναισθήματά σας μετά το χθεσινό ματς;

«Νιώθουμε πίκρα απογοήτευση, όταν ξεκινήσαμε στόχος ήταν να νικήσουμε και μέχρι το τέλος το πιστεύαμε ότι θα πάρουμε αυτό το αποτέλεσμα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν καλά στα πρώτα 25′ λεπτά. Είχαμε πει ότι οι Πολωνοί θα έπαιζαν με ενθουσιασμό, θα πιέσουν με τον κόσμο στο πλευρό τους. Φάνηκε ότι η δυνατή τους πλευρά ήταν η δεξιά. Εχουν μεγάλη ποιότητα και παίζουν όλοι στην ίδια ομάδα την Ντόρτμουντ. Και οι δύο αυτοί, αλλά και ο επιθετικός παίζουν στην ίδια ομάδα και βρίσκονταν με μεγάλη ευκολία. Είχαμε πει πώς να δουλέψουμε και να κερδίζουμε μπάλες για να μην βγουν και μας κλείσουν. Επρεπε να παίζαμε και να ψάξουμε με μακρινές μπαλιές, καθώς είχαν κακή εικόνα στην άμυνα, αλλά μόνο αυτά δεν κάναμε. Κάναμε κοντινές πάσες, ντρίμπλες και φάγαμε γκολ. Μετά από το 25ο λεπτό, θεωρώ ότι ισορροπήσαμε αρκετά το ματς ελέγχαμε το ρυθμό, κάναμε ευκαιρίες και δημιουργήσαμε προϋποθέσεις για γκολ. Καταφέραμε να βγάλουμε το πλάνο με 10 κόντρα σε 11 και γι αυτό έχουμε πίκρα, γιατί αν το κάναμε εξ αρχής θα μπορούσαμε να νικήσουμε».

Πώς διαχειριστήκατε την κατάσταση στο ημίχρονο; Τι είπατε στους παίκτες σας;

«Αυτό που τους είπα πολύ απλό. Ακόμα και με 10 μπορούμε, αρκεί να κάνουμε όσα είπαμε εξαρχής. Να ακολουθήσουμε το πλάνο που είχαμε αποφασίσει. Έπρεπε να μπουν με καθαρό μυαλό κι εξυπνάδα, μόνο έτσι αντιμετωπίζεις ομάδες με παίκτη παραπάνω, να το πιστέψετε όσο εγώ γιατί αν δεν φάμε, είμαι σίγουρος ότι θα βάλουμε. Τους ζήτησα ένα 10% παραπάνω βάσει φυσικής κατάστασης για να κρύψουμε το ότι παίζουμε με παίκτη λιγότερο και οι παίκτες μου το έκαναν».

Ένα σχόλιο για τον Αβραάμ και τι συνέβη και για την κρίση γιατρού που είπε ότι η ζημιά είχε γίνει ήδη;

«Κατά πρώτο λόγο νιώθουμε τεράστια λύπη και θλίψη κι εγώ προσωπικά και όλοι μέσα στην ομάδα για τον τραυματισμό του Αβραάμ. Ναι μεν είμαστε απογοητευμένοι, ωστόσο, είμαστε πάρα πολύ λυπημένοι. Να γυρίσει γρήγορα θα κάνει καλό και σε μας και σε Ελλάδα και στον σύλλογό του. Αυτό του είπα όταν γύρισε από νοσοκομείο. Οσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, δεν έχω επαρκείς ιατρικές γνώσεις για να πω αν ήταν κακό. Σέβομαι απόλυτα κι εμπιστεύομαι απόλυτα ότι μου λένε. Ως παραδείγματα εξ αυτού εμπιστοσύνης. Κυριάκος, Γκέκας είχαν μικροπροβλήματα και μου εγγυήθηκαν ότι θα παίξουν, το ίδιο και με Τόρο το ίδιο και με Νίνη. Τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη».

Το γεγονός ότι γνωρίζατε τι θα αντιμετωπίσετε από τους Πολωνούς πως συνάδει με τον αιφνιδιασμό στα πρώτα 30 λεπτά;

«Είναι αρκετά δύσκολα να το εξηγήσω, όλα τα είχαμε προετοιμάσει όσο πιο καλά γινόταν. Όμως έγινε. Θα μιλήσω μαζί τους το βράδυ να δούμε τι τους επηρέασε και μπήκαν έτσι. Μας έλειψε κινητικότητα, επιθετικότητα, μας έλειψαν τα πάντα. Ωστόσο, δείξαμε ότι τα έχουμε αυτά τα στοιχεία κι άλλαξε η εικόνα του παιχνιδιού στο δεύτερο μέρος. Ξέρω πολύ καλά τα λάθη που γίνανε, τα έγραψα και σε πίνακα για αποφυγή, αυτό που ήθελα να αποφύγουν, όμως τα έκαναν».

Ένα σχόλιο για την περίπτωση του Παπαδόπουλου;

«Θα ήθελα να εκφράσω την λύπη που έχουμε όλοι για τον Αβραάμ. Ναι μεν είμαστε απογοητευμένοι που δεν κερδίσαμε, αλλά είμαστε και πάρα πολύ λυπημένοι από αυτό το γεγονός. Μακάρι να γυρίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν έχω επαρκείς ιατρικές γνώσεις για το τι συνέβη, αλλά σέβομαι απόλυτα το ιατρικό τιμ της Εθνικής. Ωε παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε ότι και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Γκέκας αντιμετώπιζαν προβλήματα όταν ήρθαν. Αλλά μου εγγυήθηκαν ότι θα είναι έτοιμοι να παίξουν».

Κάνατε μια γκριμάτσα στην αποβολή του Παπασταθόπουλου. Τι σήμαινε;

«Έγκλημα. Η πρώτη ενστικτώδης μου σκέψη… Ξέρετε ότι τρέφω μεγάλο σεβασμό, αυτοί τη δουλειά τους, εγώ τη δική μου. Αλλά όπως γίνεται με τον ίδιο τρόπο κριτική και καλώς γίνεται γιατί κάνω λάθη το ίδιο θα πρέπει να γίνεται με διαιτητή. Και δεν έχει να κάνει και με τον συγκεκριμένο που τον ξέρω και σαν άνθρωπο και διαιτητή, αλλά στο α’ μέρος δεν τα πήγε καθόλου καλά. Και στις δυο κίτρινες, κατά την άποψή μου, καμία δεν είναι καν φάουλ! Κάποιες περιπτώσεις φάουλ που δεν δόθηκαν έξω από την περιοχή τους και το πέναλτι που δεν δόθηκε. Ο διαιτητής αδίκησε την Ελλάδα. από εκεί και πέρα, πρώτα απ’ όλα υπεύθυνοι εμείς για τα 25′ που ήμασταν κακοί. Αλλά αυτό δεν αναιρεί τις αποφάσεις του διαιτητή».

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα της Εθνικής;

«Η δική μας δουλειά, από πλευράς φυσικής κατάστασης τέλειωσε εδώ και 3-4 μέρες. Εμείς θα πρέπει πλέον να είμαστε πιο φρέσκοι ειδικά στον πνευματικό τομέα, να δουλέψουμε κάποιες λεπτομέρειες να δουλέψουμε στο γήπεδο κάποια πράγματα για να είμαστε έτοιμοι».

Είναι ενδεικτικό τι έχει στο μυαλό του για τον επόμενο αγώνα η χρησιμοποίηση των Κατσουράνη και Σαμαρά στις θέσεις που τους έβαλε στην διάρκεια του ματς;

«Αυτές οι εσωτερικές αλλαγές έγιναν με βάση τις ανάγκες που είχε δημιουργήσει το ίδιο το παιχνίδι και εγώ θεώρησα καλό να κάνω αυτές τις κινήσεις. Ωστόσο το παιχνίδι με την Τσεχία είναι εντελώς διαφορετικό, έχουμε κάποιους παίκτες που δεν μπορούν να αγωνιστούν. Οπότε πρέπει να δούμε όλες τις επιλογές και να βρούμε την ενδεδειγμένη λύση».

 

 

Κατσουράνης: «Καλύτερα να χάναμε!»

 

Ο Κώστας Κατσουράνης και ο Σωτήρης Νίνης εκπροσώπησαν τους διεθνείς στην καθιερωμένη, καθημερινή συνέντευξη Τύπου της εθνικής ομάδας στο προπονητικό κέντρο του Λεγκιονόβο. Ο αμυντικός μέσος του Παναθηναϊκού ξεκίνησε με αναφορά στον άτυχο Αβραάμ Παπαδόπουλο. «Όλοι είμαστε λυπημένοι γιατί έχουμε πολλές ατυχίες… Χίλιες φορές να χάναμε παρά να χτυπούσε ο Αβραάμ. Ήταν ένα σημαντικό μέλος της ομάδας και όλοι είναι πολύ στενοχωρημένοι. Δεν μπορούμε όμως να κάμουμε τίποτα για να παίξει ο Αβραάμ, αλλά θα είμαστε δίπλα του, γιατί είμαστε κι εμείς η πολύ μεγάλη οικογένειά του και σε 5-6 μήνες θα είναι μαζί μας. Ότι κάνουμε από δω και πέρα θα το αφιερώσουμε στον Αβραάμ», είπε ο Κατσουράνης.

Αναλυτικά οι απαντήσεις του Κατσουράνη:

 

Ήταν χαλαρή η ομάδα στα πρώτα 30 λεπτά;

«Οι Πολωνοί είχαν κάνει σχεδόν πέντε φάσεις κι εμείς καμία. Δεν νομίζω, όμως, ότι ήμασταν χαλαροί. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει και η άλλη ομάδα. Είχαν ενθουσιασμό, τον κόσμο στο πλευρό τους, ήταν πιο φρέσκοι. Εμείς δεν ήμασταν οργανωμένοι και γι’ αυτό υπήρξε αυτή η εικόνα. Δεν είναι απίθανο αυτό που μας συνέβη, μπορεί να τύχει στο ποδόσφαιρο».

Τι βλέπεις για το ματς με την Τσεχία;

«Είναι καλύτερη ομάδα από την Πολωνία. Το καλό για μας είναι ότι πήραμε αυτοπεποίθηση από την εξέλιξη του αγώνα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τέτοιες διοργανώσεις. Πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να μπούμε πολύ καλύτερα στο γήπεδο την Τρίτη».

 

Με λιγότερο παίκτη στο δεύτερο ημίχρονο, φανήκαμε καλύτεροι…

«Στο δεύτερο ημίχρονο παίξαμε πιο ορθολογικά. Όταν μπαίνει η αντίπαλη ομάδα με ορμή και μπροστά σε τόσο κόσμο συμβαίνει να μην έχεις επικοινωνία με τους συμπαίκτες σου. Και δυστυχώς σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορείς να πάρεις τάιμ άουτ. Ευτυχώς μεσολάβησε το ημίχρονο και οργανωθήκαμε».

 

Τι ήταν αυτό που άλλαξε στην ομάδα στο δεύτερο ημίχρονο;

«Οργανωθήκαμε καλύτερα, πήραμε και χρήσιμες οδηγίες από τον προπονητή. Γυρίσαμε το σύστημα με δυο αμυντικά χαφ. Από την άλλη, η Πολωνία δεν εκμεταλλεύτηκε την καλή της απόδοση. Έπαιζαν καλά, είχαν τον κόσμο στο πλευρό τους, αλλά βλέπαμε φόβο. Σκεφτόμασταν πως ανεβαίναμε και τους πιέζαμε, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Και τελικά έτσι όπως τελείωσε το παιχνίδι, μείναμε και με την πικρία ότι δεν νικήσαμε».

 

Ένα σχόλιο για την απόδοση της μεσαίας γραμμής;

«Δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η μέτρηση των χιλιομέτρων στο ποδόσφαιρο. Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα και δεν μπορούμε να την κάνουμε τώρα. Η γραμμή του κέντρου πάντα απαρτίζεται από παίκτες που τρέχουν πολύ. Εμείς έχουμε καλούς παίκτες σ’ αυτή τη γραμμή και αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να πάμε καλά στη διοργάνωση».

 

Πώς εξηγείς την τακτική βελτίωση της Εθνικής;

«Δεν ήταν μόνο οι μεγάλες μπαλιές από την άμυνα, αλλά και ότι κρατήσαμε περισσότερο την μπάλα. Ήταν οδηγία του προπονητή και όχι δική μας απόφαση».

 

Για το πέναλτι του Καραγκούνη;

«Πέναλτι έχουν χάσει τεράστιοι παίκτες. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει ποτέ ευθύνη στο πέναλτι. Ίσα-ίσα, πρέπει να αναγνωριστεί αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη να το χτυπήσει. Όσο είναι προπονητής ο Σάντος, η εντολή είναι πάντα να χτυπάει τα πέναλτι ο Καραγκούνης».

 

Για την διαιτησία;

«Έπαιξε λίγο έδρα, σίγουρα. Οι δυο κάρτες του Σωκράτη ήταν στην φαντασία του, ειδικά η πρώτη. Το πέναλτι μπορούσε να μας το δώσει, το οσφάιντ ήταν μια τρίχα. Νομίζω ότι έπαιξε έδρα. Θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει το ματς».

 

Νίνης: «Δεν θα πέσουμε εύκολα…»

Τον ακολούθησε ο Σωτήρης Νίνης, ο οποίος αναφερόμενος στον Αβραάμ Παπαδόπουλο, καθώς έχει περάσει και ο ίδιος πρόσφατα τραυματισμό, είπε: «Με το που γύρισε από τις εξετάσεις μιλήσαμε για λίγη ώρα. Του ευχήθηκα περαστικά και επειδή το πέρασα πρόσφατα, είναι πολύ σημαντικό το ψυχολογικό κομμάτι. Νομίζω ότι με τη στήριξη της οικογένειάς του κι εμάς που τον αγαπάμε, θα γυρίσει πολύ δυνατός».

Στη συνέχεια τόνισε πως η Εθνική άξιζε κάτι παραπάνω από την ισοπαλία: «Αξίζαμε κάτι παραπάνω από την ισοπαλία. Στο πρώτο ημίχρονο δεν παίξαμε όπως έπρεπε και είχαμε σχεδιάσει αλλά στο δεύτερο ημίχρονο κυριαρχήσαμε και αξίζαμε να πάρουμε κάτι παραπάνω και ότι αξίζαμε να είμαστε στην τελική φάση της διοργάνωσης. Στα επόμενα ματς θα δείτε ότι δεν θα πέσουμε εύκολα. Αν πέσουμε».

 

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από το χθεσινό ματς Ρωσίας – Τσεχίας;

«Η Ρωσία είναι ξεκάθαρα το φαβορί του ομίλου, έχει πολύ καλούς παίκτες. Το σκορ μπορεί να μας αποπροσανατολίσει. Όπως είπε και ο Κώστας πριν η Τσεχία είναι καλύτερη από την Πολωνία και θα μας δυσκολέψει πολύ. Θα έχουμε ένα δύσκολο ματς».

 

Ποια είναι η γνώμη σου για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο;

«Πιστεύω πως αυτή την στιγμή είναι ο πιο ταλαντούχος Έλληνας παίκτης και όλο το μέλλον του ανήκει. Είναι μικρός σε ηλικία και αυτό είναι θετικό. Έφυγε από πολύ μικρός στο εξωτερικό και αυτό του έκανε καλό. Κατά την γνώμη μου μπορεί να αφήσει ιστορία στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».

 

Πιστεύεις ότι οι νεαροί σε ηλικία παίκτες είναι έτοιμοι να παίξουν βασικοί;

«Να πω πως όλοι όσοι είναι εδώ είναι έτοιμοι να παίξουν βασικοί. Από εκεί και πέρα το ότι έχουν δημιουργήσει όσοι είναι στην ομάδα είναι κάτι σημαντικό και είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε με την Εθνική σε τέτοιες διοργανώσεις. Αν σκεφτούμε ότι απλά δεν πήγαινε σε Μουντιάλ, τώρα που πάμε συνέχεια αυτό είναι πολύ σημαντικό και είμαστε πολύ τυχεροί».

Είχες την ατυχία να περάσεις τα ίδια με τον Αβραάμ. Μίλησες μαζί του, τον συμβούλευσες κάτι;

«Μιλήσαμε για λίγη ώρα, του ευχήθηκα να γυρίσει σύντομα κοντά μας. Επειδή το πέρασε είναι πάρα πολύ σημαντικό το ψυχολογικό κομμάτι και επειδή έχει πίσω του μια οικογένεια, εμάς, αλλά και όσους τον αγαπάνε θα γυρίσει πιο δυνατός»,