Θέμα με την εκποίηση περιουσιών στα κατεχόμενα

Πρωτοβουλία εκπόνησης πρότασης για αποτροπή του φαινομένου εκποίησης περιουσιών που βρίσκονται στα κατεχόμενα, θα αναλάβει η Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου την Παρασκευή, ο οποίος προειδοποίησε ότι το Κυπριακό κινδυνεύει να λυθεί επί του εδάφους.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της επιτροπής Κινήματος Κυπρίων Κτηματιών κατεχομένων Περιουσιών, ο κ. Ομήρου είπε ότι «συζητήσαμε ένα θέμα το οποίο ουσιαστικά αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από την πολιτεία κινδυνεύει η όλη διαδικασία ή η προσπάθεια ή η πρωτοβουλία για λύση του κυπριακού προβλήματος,να καταστεί άνευ αντικειμένου».

Δήλωσε περαιτέρω ότι «αν συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς η εκποίηση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα είτε μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, είτε με βάση συμβάσεις που συνομολογούνται μεταξύ Ελλήνων Κυπρίων και προσώπων ή νομικών φορέων στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου –λυπούμαι που το λέω γιατί είναι πολύ βαρύ –θα λυθεί το κυπριακό πρόβλημα επί του εδάφους».

«Κι αυτό θα είναι ένα ανεπίτρεπτο εθνικό έγκλημα για το οποίο όλοι θα έχουμε ευθύνη», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «συμμερίζομαι πλήρως τις ανησυχίες που εκφράζονται, συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία που εκπέμπεται, τόσο από τους ιδιοκτήτες ακινήτου περιουσίας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου όσο και από όλους όσοι συμπαρατάσσονται σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί μια αξιόπιστη, φερέγγυα και ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος».

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι«έχουμε καταλήξει ότι σε συνεργασία με την επιτροπή, αλλά και με όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους, να εκπονήσουμε μια συγκεκριμένη τέτοια πρόταση την οποία θα θέσουμε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάντα με τη συναίνεση των εν τη Βουλή κόμματων για να ανακοπεί αυτός ο θανάσιμος εθνικός κίνδυνος».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν δοθεί συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά στο ποσοστό των ε/κ περιουσιών που έχουν ήδη εκποιηθεί, ο κ. Ομήρου απάντησε ότι δεν έχουν δοθεί επί του παρόντος, αλλά θα δοθούν.

Από την πλευρά του, ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, οποίος συνόδευε την αντιπροσωπεία της επιτροπής ιδιοκτητών μαζί με το Βουλευτή Κερύνειας Σοφοκλή Φυττή, είπε ότι«πραγματοποιείται μία αλλαγή σκηνικού στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος αν παρ’ ελπίδα δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι τις κομματικές ηγεσίες, μέχρι όλων ημών την πραγματικότητα που διαγράφεται στα κατεχόμενα εδάφη μας, θα χάσουμε πάρα πολλά και εκ των υστέρων θα λυπούμεθα διότι δεν διαδραματίσαμε ρόλο σωστικό».

«Οι δεινοπαθούντες πρόσφυγες που καταφεύγουν στην ‘επιτροπή’ και πουλούν σε χαμηλότατες τιμές τη γη τους είναι άξιοι της δικής μας συμπαράστασης άμεσα», ανέφερε, εκφράζοντας την άποψη ότι «το κράτος πρέπει να εξεύρει τα αναγκαία ποσά και να εξαγγείλει τη δική του πρόταση, να συμπαρασταθεί στον προσφυγικό κόσμο, διαφορετικά το σκηνικό όπως το γνωρίζουμε στην Κύπρο θα έχει διαφοροποιηθεί κατά τρόπο θανάσιμα επικίνδυνο για όλους μας».