Το Ελληνικό πολιτικό ζήτημα – Η “Χρυσή Αυγή” και οι εκλογές

Η Χρυσή Αυγή, ο κ. Κασιδάρης και οι εκλογές

2ο Άρθρο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Χθες είδαμε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜ.ΑΡ) και τη θέση του απέναντι στην Ευρώπη και το Μνημόνιο.  Ναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμονή στο Ευρώ και σταδιακή αποδέσμευση από τα Μνημόνια.  Ωστόσο, όπως γράψαμε, έχασε την ιστορική ευκαιρία να συμπράξει σε σχηματισμό είτε κυβέρνησης αριστεράς είτε οικουμενικής κυβέρνησης. Και τίποτε δεν εγγυάται ότι θα δεχθεί να το πράξει την Δευτέρα 18/6/2012… (https://www.panhellenicpost.com/archives/9562).

Το επόμενο σε αριθμούς ψήφων κόμμα, είναι το «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή», όπως είναι ο επίσημος τίτλος του κόμματος του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου, όπου στις εκλογές της 6ης Μαΐου κατάφερε να μπει στη Βουλή με ποσοστό 6,97% και 21 έδρες.

Ακόμη και εάν δεν είχε μεσολαβήσει το αμφιλεγόμενο επεισόδιο της επίθεσης του υποψήφιου βουλευτή κ. Κασιδιάρη εναντίον της Ρένας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και της Λιάνας Κανέλλη (ΚΚΕ), πάλι οι ψήφοι που θα συγκέντρωνε την προσεχή Κυριακή το κόμμα, θα αποτελούσαν, για πολλούς παρατηρητές εντός και εκτός Ελλάδος, «πρόκριμα» δημοκρατικότητας του λαού. Και αντικείμενο μελέτης με πιθανό τίτλο “γιατί ένας λαός που γέννησε τη δημοκρατία αλιθωρίζει προς τα άκρα της”.

Πολύ περισσότερο, όμως, όταν ο ίδιος ο Γραμματέας του κόμματος κ. Μιχαλολιάκος υποστηρίζει με δηλώσεις του την πράξη και εκθειάζει τις επιπτώσεις της, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αυτή «δεν ήταν η «κηδεία» της Χρυσής Αυγής αλλά η «ανάστασή της».  http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Ellada/23/107057/i-epithesi-kasidiari-itan-i-anastasi-tis-chrysis-avgis-leei-o-nmichaloliakos.

Το φαινόμενο είναι εξόχως ανησυχητικό. Διότι η οικονομική κρίση, από τη μια μεριά και η αδυναμία της Πολιτείας να ελέγξει αποφασιστικά την εσωτερική ασφάλεια, δίνουν «πόντους» στο κόμμα αυτό, στο οποίο ορισμένοι υποψήφιοι βουλευτές προσδοκούν ως δέρας την είσοδό τους στη Βουλή για να δώσουν «ξύλο» στους βουλευτές άλλων κομμάτων. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=112879780

Το ζητούμενο από το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου είναι να κυβερνηθεί ο τόπος. Και σ΄αυτό, ουδόλως μπορεί ή προτίθεται να συμβάλει η «Χρυσή Αυγή» που φαίνεται να έχει επιφυλάξει για τον εαυτό της το ρόλο του “Body Guardian” των φτωχών και των αδυνάτων.

Η «Χρυσή Αυγή» εκτιμά ότι «η οριστική απαλλαγή από τα δεσμά του Μνημονίου είναι μονόδρομος για τη χώρα». Σε «αντιστάθμισμα» προτείνει:  «την επιστροφή στην εθνική μας παραγωγή, την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδος, με έμφαση στα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες ανάπτυξης και θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες και την Ελλάδα». http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/2012/05/blog-post_5012.html

Στόχοι εύπεπτοι. Πόσο, όμως, εφικτό είναι αυτό; Εάν θέλει κανείς να είναι ρεαλιστής και ορθολογιστής, η απάντηση είναι, καθόλου. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης το να αγνοείς τι γίνεται στην άλλη πλευρά του λόφου, είναι τουλάχιστον κουτό. ‘Εξυπνο είναι να συνταυτίζεις τα δικά σου συμφέροντα με τα συμφέροντα της «άλλης πλευράς», όπου τούτο είναι δυνατόν, ενεργώντας προς εξυπηρέτηση των ιδικών σου συμφερόντων.

Στις εκλογές το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου προσέρχεται με μεγάλες προσδοκίες. Ποντάρει στην αγανάκτηση των κατοίκων περιοχών που έχουν εξελιχθεί σε γκέτο καταδυναστεύοντας τη ζωή των ανθρώπων που μεγάλωσαν μέσα σε διαφορετικά πρότυπα από αυτά που αναγκαστικά δημιουργεί η συμβίωση με μετανάστες ή ακόμη και λαθρομετανάστες. Ευελπιστεί σε πρόσθετα οφέλη από την εικόνα που έχει καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη, ότι προσφέρει «κοινωνικό έργο» παρέχοντας προστασία στους δρόμους του λεκανοπεδίου, άποψη η οποία είδε το φως της δημοσιότητας και σε ανταπόκριση της Αλεξίας Κεφαλά,  ακόμη και στην μεγάλη Παρισινή εφημερίδα Le Figaro και στο κανάλι  France 24, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. http://www.newsnow.gr/article/124311/alexia-kefalaantapokritria-Le-Figaroi-xrysi-avgi-paragei-koinoniko-ergo.html.

Τι ακριβώς κάνει η «Χρυσή Αυγή»; Γιατί ο κ. Μιχαλολιάκος επιλέγει να ομιλεί σε ανοικτές συγκεντρώσεις περιστοιχιζόμενος από «Ηρακλειδείς», εύσωμους συναγωνιστές του οι οποίοι και με μόνο το παρουσιαστικό τους δίνουν λαβή για συνειρμούς και σκέψεις διάφορες; Τι νόημα είχε εκείνο το «εγέρθητω» λεχθές προς δημοσιογράφους και όχι σε κομματικούς του φίλους;

Η Ελλάδα, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την ώρα, είναι συμπεριφορές που να εγείρουν υποψίες ως προς τα κίνητρα και τις επιδιώξεις τους.  Αντίθετα, είναι ώρα για διαφανείς τοποθετήσεις, για καθαρά λόγια και, το σημαντικότερο, για πατριωτικές στάσεις και τοποθετήσεις. Όπου, όμως, το «πατριωτικό» δεν ταυτίζεται με το «αυταρχικό» ούτε με το «αντιδημοκρατικό».

Εάν οι πολίτες ενισχύσουν και περαιτέρω εκλογικά την δύναμη της «Χρυσής Αυγής» αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως επιβράβευση αντιδημοκρατικών συμπεριφορών. Το αντίθετο. Εάν οι Έλληνες ψηφοφόροι στείλουν εκ νέου την Χρυσή Αυγή στο Κοινοβούλιο, αυτό θα σημαίνει ότι επιλέγουν και θέλουν το κόμμα αυτό  να προσφέρει στην πατρίδα μέσα από τους κανόνες και τις συντεταγμένες του Συντάγματος και του Νόμου. Και όχι στα πεζοδρόμια είτε του Αγίου Παντελεήμονος (!) είτε όποιου άλλου κατατρεγμένου Αγίου αθηναϊκής συνοικίας.

Έτσι κι αλλιώς, μάλλον ζημιά σε συγκεκριμένο κόμμα θα προξενήσουν οι ψήφοι που θα λάβει, παρά θα συμβάλλουν στην επίλυση του ιδιαίτερα κρίσιμου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η γενέτειρα.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Ο Γραμματέας της “Χρυσής Αυγής” κ. Νίκος Μιχαλολιάκος.