Ποντιακός γάμος στην παλιά πόλη των Τρικάλων, «Βαρούσι», από την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων.

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Οσήμερον τρανόν χαράν!!!

Με πανηγυρικό τρόπο, όπως ταιριάζει στην περίσταση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 η παρουσίαση των εθίμων του Ποντιακού γάμου από την «Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων» στην εκδήλωση που οργανώθηκε από κοινού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Τρικάλων «Το Βαρούσι».

Τα γραφικά στενά της παλιάς πόλης των Τρικάλων με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών και τα πλακόστρωτα καλντερίμια και η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στις ρίζες των τειχών του βυζαντινού κάστρου παρέπεμπε στην εικόνα της πάλαι ποτέ κραταιάς Τραπεζούντας των Κομνηνών και διαμόρφωσαν το ιδανικό σκηνικό για την αναπαράσταση της ποντιακής  χαράς.

Η γαμήλια πομπή με τους μελλόνυμφους, συμπεθέρους, κουμπάρους, φίλους και καλεσμένους ξεκίνησε από το Δημαρχείο της πόλης, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια προσφέρονταν στο κοινό Ποντιακά εδέσματα, ωτία, πισία και ρυζόπιτα, τα οποία με πολύ μεράκι και δεξιοτεχνία ετοίμασαν οι γυναίκες της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων.

Το νταούλι και το τουλούμ αντηχούσαν ασταμάτητα στα στενά και τις αυλές της παλιάς πόλης, διαλαλώντας το χαρμόσυνο γεγονός, σκορπώντας τη χαρά και «ξυπνώντας» μνήμες.

Η πομπή κατέληξε στον πολύ «φιλόξενο» προαύλειο χώρο της Αγίας Μαρίνας, όπου με κάθε ευλάβεια και τελετουργικό τρόπο παρουσιάστηκαν κάποια από τα ποντιακά έθιμα του γάμου. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αντιπρόεδρος του Π.Σ.Τ. «Το Βαρούσι» κα Αρετή Αναγνωστιάδου, η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων για την ποιοτική και μεθοδική δράση της, ενώ η Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κα Λένα Σαββίδου ανταπέδωσε τις ευχαριστίες για την τιμή της  πρόσκλησης συνεργασίας και στη συνέχεια παρουσίασε ως αφηγήτρια τα δρώμενα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γλέντι με ποντιακούς χορούς και τραγούδια όπου συμμετείχαν όλοι οι παραβρισκόμενοι.