Πλουτίζουν οι Αυστριακοί από την ελληνική κρίση

Όπως παρατηρεί ο κ. Νοβότνι, η εξέλιξη στην Ελλάδα έχει καταρχήν, μέσα από το χώρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης, έναν έμμεσο θετικό αντίκτυπο στο αυστριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το γεγονός πως οι αυστριακές τράπεζες επωφελούνται έμμεσα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς, προπάντων σε χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, όπου δραστηριοποιούνται ελληνικές τράπεζες, γίνεται μεταφορά καταθέσεων από τις εκεί ελληνικές θυγατρικές σε θυγατρικές αυστριακών τραπεζών, επισημαίνει σε σημερινή συνέντευξή του στην οικονομική (χρηματιστηριακή) εφημερίδα «Μπέρζεν Τσάιτουνγκ» ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.
Όπως παρατηρεί ο κ. Νοβότνι, η εξέλιξη στην Ελλάδα έχει καταρχήν, μέσα από το χώρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης, έναν έμμεσο θετικό αντίκτυπο στο αυστριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο όμως δεν είναι ένα «νησί» και ο ίδιος δεν θέλει να συμβάλει σε περαιτέρω εικασίες σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει σοβαρά, και όπως λέει έμαθε να είναι πολύ προσεκτικός σε σχέση με τις προγνώσεις για την Ελλάδα.
Το αν η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να συνεχιστεί, στο πλαίσιο του αυστηρού προγράμματος ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό θα κριθεί, σύμφωνα με το διοικητή της ΑΚΤ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, από τις ελληνικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής και ο ίδιος θεωρεί πως βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών θα πρέπει να δίνεται μόνον κάτω από σαφείς όρους των κυβερνήσεων.

ΠΗΓΗ: newsIt.gr