Μέρες Πορτογαλίας στη Βαρσοβία και η Ελλάδα στους «8» (photos)

Το είπαν και το έκαναν! Οι διεθνείς και ο Φερνάντο Σάντος πίστεψαν στη νίκη – πρόκριση επί της Ρωσίας και το έκαναν πραγματικότητα μετά τη νίκη με 1-0 με το γκολ του Καραγκούνη ανήμερα της επετείου συμπλήρωσης 120 συμμετοχών του με την Εθνική Ελλάδας.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι διαθέτει ψυχή, ότι του πάνε τα δύσκολα, ότι θεριεύει όταν παίζει με την πλάτη στον τοίχο. Και τότε είναι που ορθώνει το ανάστημά του και επιτυγχάνει νίκες που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα μπορούσε να πετύχει.

Η νίκη – πρόκριση επί της Ρωσίας, του μεγαθήριου των 250 εκατομμυρίων κατοίκων, της ομάδας που εθεωρείτο όχι απλα το φαβορί του ομίλου, αλλα το φαβορί για την κατάκτηση του Euro είναι η πιο μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας σε εθνικό ποδοσφαιρικό επίπεδο μετά το Euro 2004.

Γι’ αυτό και πολλοί αρχίζουν να βλέπουν ομοιότητες και συγκυρίες ανάμεσα στο τότε και στο τώρα. Τότε με ένα Γερμανό στον πάγκο η Ελλάδα έφτασε να σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανό της Πορτογαλίας. Τώρα, με έναν Πορτογάλο στον πάγκο θα κληθεί την προσεχή Παρασκευή να ξεπεράσει στα προημιτελικά το εμπόδιο της Γερμανίας (κατά πάσα πιθανότητα, ή της Δανίας αν γίνει η ανατροπή).

Ο Φερνάντο Σάντος που δεν δίστασε να δώσει απαντήσεις στη Μέρκελ, όταν σε προβοκατόρικη ερώτηση Αγγλου δημοσιογράφου που θέλησε να συνδέσει το ποδόσφαιρο και την πολιτική, δεν δίστασε να ζητήσει απ’ όλους να σέβονται την Ελλάδα, γιατί από την Ελλάδα ξεκίνησε η δημοκρατία και όλες οι αρχές που πήραν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Ο Πορτογάλος τεχνικός κοουτσάρισε άριστα την ομάδα μας στον αγώνα με τους Ρώσους και οι Ελληνες διεθνείς έβαλαν τα δυνατά τους.

Ο Καραγκούνης, η μεγάλη «τυπάρα» της Ελλάδας έβαλε το γκολ που μας έστειλε στους «8». Ο Σαμαράς έκανε το παιχνίδι της ζωής του στην Εθνική ομάδα. Οι Παπασταθόπουλος – Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν το πιο αξιόπιστο κεντρικό αμυντικό δίδυμο είχε μέχρι τώρα η Ελλάδα στα τρία ματς που έδωσε στον όμιλό της. Και ο Σηφάκης κάτω από τα δοκάρια ενέπνεε εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του, ότι θα βρίσκεται εκεί να διορθώσει τα λάθη τους.

Οι Ελληνες ξεκίνησαν δυνατά, έκαναν τους Ρώσους να τους αισθανθούν και είχαν ευκαιρίες να επιτύχουν περισσότερα από ένα γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Αντίθετα η υπεροχή των Ρώσων όταν η Ελλάδα υποχώρησε ήταν φλύαρη και δεν μπορούσαν να κάνουν ευκαιρίες στην εστία του Σηφάκη.

Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Τοροσίδης εκτέλεσε ένα δυνατό πλάγιο, ο Ιγκνάσεβιτς προσπάθησε να διώξει, όμως με την κεφαλιά του έβγαλε… εξαιρετική πάσα στον Καραγκούνη. Ο αρχηγός μπήκε στην περιοχή και «εκτέλεσε» τον Μαλαφέεφ, γιορτάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την 120ή διεθνή του συμμετοχή.

 

Μετά  το γκολ που δέχτηκαν οι Ρώσοι αποσυντονίστηκαν πλήρως, καθώς δεν ήταν μαθημένοι να διαχειρίζονται καταστάσεις πίεσης αλλά είναι συνηθισμένοι να παίζουν ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Ο Ντικ Αντβοκαατ «φόρτωσε» την επίθεσή του με παίκτες αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να αποσυντονίσει την ομάδα του.

Το σοκ των Ρώσων ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές. Οι διεθνείς μας έκλεισαν κάθε διάδρομο προς την περιοχή του Σηφάκη και μοιραία οι παίκτες του Αντβοκαατ προσπαθούσαν με μακρινά σουτ να απειλήσουν. Οχι μόνο δεν τα κατάφεραν, αλλά κινδύνεψαν άμεσα να δεχθούν δεύτερο γκολ, πρώτα όταν ο Καραγκούνης ζήτησε πέναλτι (61΄) σε ανατροπή από τον Ζιρκόφ (ακόμα και με τη βοήθεια του “ριπλέι” δεν είναι ξεκάθαρη η φάση), αλλά κυρίως με το εκπληκτικό φάουλ του Τζαβέλα στο 70΄.

«Αγαλμα» ο Μαλαφέεφ, αλλά η μπάλα τράνταξε το δοκάρι.

 

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους Ελληνες παίκτες να πανηγυρίζουν ακόμα μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Ακριβώς με την ίδια συγκομιδή με το 2004 (1 νίκη, 1 ισοπαλία, 1 ήττα) η εθνική μας πήρε την πρόκριση στους προημιτελικούς της διοργάνωσης όπου θα αντιμετωπίσει -πιθανότατα- τη Γερμανία. Μοναδικό μελανό σημείο του αγώνα, η κίτρινη κάρτα που δέχθηκαν ο Γιώργος Καραγκούνης και ο Χοσέ Χολέμπας, οι οποίες τους στερούν το δικαίωμα συμμετοχής στον προημιτελικό.

 

Διαιτητής: Γιόνας Ερικσον (Σουηδία)

 

Κίτρινες: Καραγκούνης, Χολέμπας – Ανιούκοφ, Ζιρκόφ, Τζαγκόεφ, Πογκρέμπνιακ

 

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Τοροσίδης, Τζαβέλας, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Μανιάτης, Καραγκούνης (67΄ Καραγκούνης), Σαλπιγγίδης (83΄ Νίνης), Γκέκας (64΄ Χολέμπας), Σαμαράς

 

ΡΩΣΙΑ (Ντικ Αντβοκαατ): Μαλαφέεφ, Ανιούκοφ (81΄ Ιζμαϊλοφ), Ζιρκόφ, Αν. Μπερεζούτσκι, Ιγκνασέβιτς, Ντενίσοφ, Σιρόκοφ, Γκλουσάκοφ (72΄ Πογκρέμπνιακ), Τζαγκόεφ, Αρσάβιν, Κερζάκοφ (46΄ Παβλιουτσένκο).