Μέρκελ: Καλή είδηση η νίκη Σαμαρά

Το ειπε ο αναπληρωτης κυβερνητικος εκπροσωπος. Ο κ.Στραιτερ δηλωσε  χαρακτηριστικα οτι η κα Μερκελ θεωρει «καλή είδηση για την Ευρωζώνη και  το ευρώ», το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

Ο κ. Στράιτερ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, επανέλαβε ότι η καγκελάριος τηλεφώνησε χθες το βράδυ στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο, όπως είπε, «εξέφρασε την ελπίδα για τον γρήγορο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης», επισημαίνοντας ότι θεωρεί βέβαιο ότι «η Αθήνα θα τηρήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις».
Ανακουφισμένος απο το εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε οτι είναι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε αλλά απέκλεισε οποιαδήποτε κάμψη των διεθνών απαιτήσεων στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.
“Είμαι πολύ ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Είναι μια ψήφος για την Ευρώπη”, δήλωσε ο Βεστερβέλε προς τους δημοσιογράφους.
“Είναι επιτακτική ανάγκη να σχηματισθεί γρήγορα μια κυβέρνηση ικανή να δράσει (…) δεν είναι μόνον η δημοσιονομική πειθαρχία, είναι και η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα”, πρόσθεσε.
“Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι ότι δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις, αφού αυτό που οδήγησε σε μια συμφωνία τώρα θα εφαρμοστεί”, δήλωσε ο Βεστερβέλε προσθέτοντας ότι δεν μπορεί “να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή” σε αυτό που έχει εγκριθεί.
Ο υπουργός απέρριψε εξάλλου και πάλι κάθε ιδέα μιας ενοποίησης των χρεών στους κόλπους τους ευρωζώνης μέσω του μηχανισμού των ευρωομολόγων.
Αναγνωρίζοντας ότι η διεθνής πίεση που έχει στόχο να κάνει τη Γερμανία να υποχωρήσει στο θέμα αυτό είναι ισχυρή, ο Βεστερβέλε επέμεινε: “Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό”.
Χθες το βράδυ, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει τις απαραίτητες προθεσμίες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Σήμερα το πρωί δεν επανέλαβε τη δήλωση αυτή, η οποία είχε προκαλέσει αναταραχή στον γερμανικό πολιτικό κόσμο, αλλά δήλωσε: “Χάσαμε πολλές εβδομάδες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό είναι ένα γεγονός”.

ΠΗΓΗ: newsIt.gr