Τα σενάρια για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Πληροφορίες από την Συγγρού, όπου το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσανατολίζεται σε κυβέρνηση κυρίως τεχνοκρατών και με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων τόσο από την κεντροδεξιά, όσο και από την ευρύτερη Αριστερά.  Ειδικά για το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα επιλεγεί πρόσωπο κοινής αποδοχής. «Μιλάμε για μια κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος» λένε στελέχη της Συγγρού.
Είναι πλέον σαφές οτι το βάρος για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας πέφτει στην ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Αριστερά. Μαζί και τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 179 έδρες.

Παρότι δε από το ΠΑΣΟΚ διαμηνύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι δεν θα επιθυμούσε να μπουν στελέχη του σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα, από την πλευρά της ΝΔ δεν θεωρείται ότι είναι αντίθετοι για παράδειγμα στην αξιοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Για το υπουργείο Οικονομικών οι φήμες δίνουν και παίρνουν για Σταύρο Δήμα ή Κωστή Χατζηδάκη, ενώ δεν αποκλείεται να προταθεί συμμετοχή στην κυβέρνηση στον Γιώργο Φλωρίδη, αλλά και μια ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δεν αποκλείονται και ονόματα όπως οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης κ. Στουρνάρας και Μαραβέγιας. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πρόταση στον κ. Τ. Γιαννίτση και τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου. Θέση στην κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχουν και οι τεχνοκράτες-πολιτικοί φίλοι του κ. Σαμαρά, όπως είναι οι κ. Βάρδας και Μουρμούρας.
Η διερευνητική εντολή διαρκεί τρεις ημέρες και σ΄ αυτό το διάστημα αναμένεται να υπάρξουν διεργασίες ανάμεσα στα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα είχαν τονίσει την ανάγκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού η χώρα δεν μπορεί να αντέξει και τρίτες εκλογές.
Εάν δεν διαπιστωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση τις δηλώσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων ή δηλώσεις μεμονωμένων βουλευτών η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Παπούλιας οφείλει να παραδώσει τη διερευνητική εντολή στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα για τρεις ημέρες.
Εάν και η δεύτερη προσπάθεια οδηγηθεί σε αδιέξοδο μετά την πάροδο του τριημέρου τότε ανατίθεται η διερευνητική εντολή στον αρχηγό του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.