Η ΕΕ δικαιώνει την ελληνική μειονότητα Ιμβρου και Τενέδου

Η Τουρκία, ως χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ πρέπει να εγγυηθεί στην πράξη ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Ίμβρου και της Τενέδου. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του κ. Füle, αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου για τα θέματα διεύρυνσης και της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας σε κοινοβουλευτική ερώτηση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου, σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος των Ελληνορθόδοξων πολιτών που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητα στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Επισημαίνεται, ότι στην ερώτησή της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ είχε ζητήσει από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να πάρουν σαφή θέση για τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στις δύο νήσους, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία ακύρωνε πράξη του κτηματολογίου της Ίμβρου, με την οποία μεταβιβάστηκε σε μέλος της ελληνικής μειονότητας τίτλος ιδιοκτησίας στην Ίμβρο.
Στην απάντησή του ο κ. Füle δήλωσε ενήμερος του θέματος και δεσμεύθηκε ότι θα το παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές. Συμφωνα με την Επιτροπή, «Η Τουρκία, ως χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ πρέπει να εγγυηθεί στην πράξη ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους πολίτες της ανεξάρτητα από τη γλώσσα, τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τις πολιτικές απόψεις, τα φιλοσοφικά πιστεύω, τη θρησκεία και τη σέκτα ή οποιαδήποτε άλλη σχετική προκατάληψη».
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει κατηγορηματικά ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο κατοχυρώνονται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε τα εξής:
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας έρχεται σε πλήρη αντίθεση, τόσο με τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης, όσο και με ψηφίσματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία κάνουν ιδιαίτερη μνεία στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και στη διατήρηση του διπολιτισμικού χαρακτήρα των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.
Η απάντηση του κ. Füle σαφέστατα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δικαιώνοντας ουσιαστικά τις ελληνικές θέσεις. Παρόλα αυτά, οφείλω να επισημάνω ότι πέραν της καταδίκης των αποφάσεων των τουρκικών αρχών, αναμένω συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό αυτές οι απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο».