Κόμματα και Παρασκήνιο για τη νέα Κυβέρνηση

Ιδιαίτερη αίσθηση, ως προεξοφλούμενη σε κάθε περίπτωση, προκάλεσε η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε την δική του πορεία, συμμετείχε στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά στήριξε την παράταξή του και σε όλο το χρονικό διάστημα της κυβέρνησης Παπανδρέου υπήρξε ως τομεάρχης και βουλευτής ιδιαίτερα δραστήριος στον τομέα ευθύνης του, δηλαδή στο Περιβάλλον.
Η πρόταση προς τον ίδιο, αξιολογήθηκε ως πρόταση η οποία δεν έλαβε υποψιν ότι είναι ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος βουλευτής και του ζητήθηκε να είναι υφιστάμενος ενός ΜΗ εκλεγμένου καθηγητή ενώ έχει αποδείξει με το έργο του ότι έχει πλήρη στρατηγική και όραμα για τα θέματα του περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές της 6ης Μαΐου πήρε σχεδόν 25.000 σταυρούς.
Όπως έλεγαν πηγές προπσκείμενες, ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα είτε στον κ. Σαμαρά είτε στην κυβέρνησή του. Ωστόσο, τόνιζαν,  “με την άρνησή του απέδειξε ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα οφίτσια αλλά η ουσία”.
Τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος πήρε ο Ευάγγελος Λιβιεράτος, τον οποίο πρότεινε το ΠΑΣΟΚ.

ΜΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Εκτός από την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη νέα κυβέρνηση έκπληξη αποτελεί και η απουσία του κ. Στουρνάρα.

Ο  υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης, κ. Στουρνάρας βρέθηκε εκτός της νέας κυβέρνησης, όπως άλλωστε συνέβη τελικά και με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, κ. Ζαννιά.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του NewsIt, το τηλέφωνο του κ. Στουρνάρα χτύπησε όμως, αλλά δεν άκουσε αυτό που ήθελε να ακούσει.

Συγκεκριμένα έγινε πρόταση στον κ. Στουρνάρα να αναλάβει ως αναπληρωτής υπουργός στο υπερυπουργείο πλέον Ανάπτυξης και Υποδομών, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.

Ο λόγος ο προφανής! Ο κ. Στουρνάρας δεν δέχθηκε να βρίσκεται υπό τον κ. Χατζηδάκη που ως υπουργός θα έχει φυσικά τον πρώτο λόγο.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι και η μοναδική γυναίκα υπουργός της νέα κυβέρνησης και μάλιστα είναι και η πιο νέα υπουργός. Άλλη μια γυναίκα υπάρχει στην κυβέρνηση η Κυρία Σκοπούλη Φωτεινή,  ως υφυπουργός υγείας.
Η Κυρία κεφαλογιάννη είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει πως η νέα τρικομματική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να βαδίσει έξω από το μνημονιακό δρόμο. Τόσο οι επιλογές των προσώπων στα Υπουργεία, όσο και οι διαφαινόμενες προγραμματικές συγκλίσεις των τριών κομμάτων, δείχνουν μια κυβέρνηση με σαφές δεξιό περιεχόμενο και προσανατολισμό, στηριζόμενη κατά κύριο λόγο από τις δυνάμεις που ευθύνονται για την υπεράσπιση και την υλοποίηση των πιο ακραίων και αντιλαϊκών πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών. Ιδιαίτερα η επιλογή του υπουργού Οικονομικών από τον τραπεζικό χώρο είναι ενδεικτική των συμμαχιών που προτίθεται να οικοδομήσει η νέα κυβέρνηση, ακολουθώντας τον… «πετυχημένο» δρόμο της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα σταθεί συνεπής στις προεκλογικές του δεσμεύσεις από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, για την έξοδο της Ελλάδας από τα καταστροφικά μνημόνια και την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης.

Λίγο αργότερα ήρθε και η ανακοίνωση από το ΛΑΟΣ που δεν εκπροσωπείται πλέον στη Βουλή. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: “Η ανακοίνωση των ονομάτων της νέας κυβέρνησης, δεν προξένησε ενθουσιασμό. Αντιθέτως, προβληματίζει η μίξη Σημιτικών, αριστερών, Νεοδημοκρατών και ΠΟΛ.ΑΝ. Απουσιάζουν οι Καραμανλικοί και η όποια πατριωτική δεξιά υπάρχει εντός Ν.Δ. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για λυκαυγές, αλλά για λυκόφως”.