Μια ενωμένη Κύπρος στην ΕΕ δεν αποτελεί όνειρο αλλά ευκαιρία, δηλώνει ο Φούλε

Μια ενωμένη Κύπρος σε μια ενωμένη Ευρώπη δεν αποτελεί όνειρο, αλλά ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση και την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, Στέφαν Φούλε, στα εγκαίνια της αναπαλαιωμένης δημοτικής αγοράς στην κατεχόμενη Λευκωσία. Παράλληλα, κάλεσε τους δύο ηγέτες όπως δείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να φέρουν μια συνολική λύση στο Κυπριακό, διαμηνύοντας ότι η ΕΕ στηρίζει πλήρως τις υπό τον ΟΗΕ συνομιλίες.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Φούλε, στην ομιλία του στα εγκαίνια ανέφερε ότι οι κυπριακές αγορές είναι απόδειξη του γεγονότος ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, εμπορικών δρόμων, όπου οι διάφοροι πολιτισμοί αναμειγνύονταν για αιώνες.

Ο κ. Φούλε σημείωσε πως η αγορά έχει μακρά ιστορία και ότι δυστυχώς, επηρεάστηκε από τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο.Ανέφερε ότι ο χώρος αποτελούσε την κύρια αγορά της Λευκωσίας και για τις δύο κοινότητες μέχρι τη δεκαετία του ’60 και πως έχει δει μεγάλες αλλαγές και δυστυχώς, έχει δει την τραγική διαίρεση της Λευκωσίας, της μόνης μοιρασμένης πρωτεύουσας στην Ευρώπη. Δυστυχώς, όπως σημείωσε το σημείο της οδού Λήδρας που οδηγεί στον εμπορικό δρόμο της Ερμού είναι τώρα κλειστό και βρίσκεται στην πράσινη γραμμή.

«Μια ενωμένη Κύπρος σε μια Ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι όνειρο αλλά μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε.

Ο κ. Φούλε δήλωσε ότι είναι η ώρα οι Τουρκοκύπριοι να απολαύσουν τα ωφελήματα της ένταξης του νησιού στη ΕΕ. Σημείωσε πως ολόκληρη η Κύπρος αποτελεί έδαφος της ΕΕ και πως η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη να στηρίζει τη όποια εποικοδομητική προσπάθεια να για ξεπεραστεί η διαίρεση.

«Δεν υπάρχει χώρος για σχέδιο Β’ και η ΕΕ στηρίζει πλήρως τις υπό τον ΟΗΕ συνομιλίες. Οσο περισσότερος χρόνος περνά ωστόσο, τόσο περισσότερο τσιμεντώνεται η διαίρεση. Αυτό δεν είναι καλό για την Κύπρο, ούτε για την ΕΕ. Για αυτό το λόγο επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τους δύο ηγέτες όπως έχουν την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα που χρειάζεται και έλθουν σε μια συνολική διευθέτηση και επανένωση του νησιού. Η επικείμενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πρέπει να ακολουθηθεί ταχεία από μια λύση του Κυπριακού»,είπε.

Παράλληλα, έστειλε το αισιόδοξο μήνυμα ότι όλα τα εμπόδια θα αρθούν σύντομα και αυτή η αγορά θα αποτελέσει ξανά στο κοντινό μέλλον την κύρια αγορά της επανενωμένης πρωτεύουσας μιας επανενωμένης Κύπρου.